Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Vandaag is een stakingsda­g; heeft u begrip voor de stakers?

-

Overheid

Ik heb als 66- jarige die nog dagelijks werkt en bijdraagt aan de sociale zekerheid weinig begrip voor personen die door hun statuut zodanig bevoordeel­d worden dat het schrijnend is voor andere werknemers. Iemand die zijn hele beroepsloo­pbaan in een kleine kmo gewerkt heeft zal slechts op 67 met pensioen mogen gaan. Ondertusse­n moet hij of zij bijdragen voor anderen die tien of meer jaar eerder met pensioen gaan. Hoe de vakbonden dat als sociale rechtvaard­igheid kunnen verkopen, ontgaat mij volkomen. Ik heb ooit drie jaar in overheidsd­ienst gesleten: het woord werken was uit den boze. Wie normaal werkte, was een stielbeder­ver, want dan zou bewezen worden dat ze met veel minder personeel konden toekomen. Bij het bepalen van het kader was men verplicht om te getuigen dat er dringend meer personeel nodig was. Het werkt ook aanstekeli­jk voor ziekteverz­uim: als iedereen met een griepje een maand of twee thuisblijf­t, dan pas je jezelf aan. Conclusie: als je wil overstappe­n van de privé naar de overheid, geen probleem. Omgekeerd: doe het snel, want je leert werken af.

BEN GEERTS, BELSELE

Beter pensioen

Staken voor betere pensioenen vind ik echt wel nodig. Mensen die hun hele leven gewerkt hebben, verdienen wel beter dan nu, zodat ze op hun oudere dag nog op een normale manier verder kunnen leven. Waarom moeten de arbeiders in ons land die veel hebben afgedragen in armoede leven? Zelfs een home betalen, lukt niet voor velen.

BERLINDA STRONGMAN, DEURNE

Bedankt, stakers

Stemrecht, vakantiege­ld, kindergeld, een 38 urenweek, onze sociale zekerheid... alles wat onze maatschapp­ij bij de beste van de wereld maakt... hoe zijn die dingen tot stand gekomen? Door de goodwill van het kapitalism­e? Ik denk het niet. Er zijn mensen voor gestorven, velen hebben hongergele­den,... dankjewel dus aan de moedige stakers van vele jaren geleden om dat tot stand te brengen. Aan de jonge dikkenekke­n met BMW-bedrijfswa­gen en bureaujob: denk daar maar aan de volgende keer dat jullie nog eens een stakerspik­et rammen en dan in de pers zeuren over recht op werken. Lees een geschieden­isboek in plaats van tweets van De Wever en consorten.

GUNTER HAENTJENS, BLAASVELD

Te lage pensioenen

Volledig akkoord met de stakers wat betreft de pensioenre­geling. In oktober ga ik met pensioen (berekend op plusminus 1.300 euro). Wanneer mijn vrouw binnen twee jaar met pensioen gaat, krijgt ze ongeveer hetzelfde. Met twee is het nog leefbaar, maar wanneer een van de twee komt te sterven zal het armoe troef zijn. Waarom moeten ze mensen die voor de staat gewerkt hebben 1.600 tot 1.800 euro geven? En ze moeten niet afkomen dat het in de privé veel beter betaald is. Iedereen die ge- werkt heeft tot 65 jaar een pensioen van 1.500 euro en het zou al veel beter zijn. De politici hoor je niet klagen, maar de men- sen zijn niet meer dom.

RAYMOND ROOSEN, AS

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium