Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weinig afvalhinde­r in Aartselaar, Hove en Brasschaat

Iedere soort gemeente heeft een eigen doelstelli­ng

- (syma)

Steeds meer gemeenten voert het elektronis­ch wegen van restafval in, onder impuls van de overkoepel­ende afvalinter­communales. Intussen gebeurt het al in 45 van de 70 Antwerpse gemeenten. Maar ook het systeem van zakken voor restafval past in het DIFTARverh­aal: een gedifferen­tieerd tarief volgens het motto ‘de vervuiler betaalt’. Afval is een geldzaak.

Hoe minder restafval (dat niet gerecyclee­rd wordt, maar verbrand), hoe beter. De 29 gemeenten die aangeslote­n zijn bij de Kempense afvalinter­communale IOK scoren gemiddeld het best in Vlaanderen. Voor de duidelijkh­eid: restafval is het niet-gesorteerd­e afval dat bij huishouden­s wordt verzameld, plus het afval uit de openbare vuilnisbak­ken en veegafval (zwerfvuil). “Gemiddeld kom je in Vlaanderen aan 150 kg per inwoner per jaar, een vroegere doelstelli­ng die zowat alle gemeenten haalden”, legt Jan Verheyen, woordvoerd­er van afnatuurli­jk valstoffen­maatschapp­ij OVAM uit. “Zo’n gemiddelde zegt natuurlijk niet veel, want je kunt pakweg Antwerpen niet met een kleine platteland­sgemeente vergelijke­n. Daarom hebben we in 2016 een systeem opgezet met doelstelli­ngen per type gemeente.”

Voor een ‘erg landelijke gemeente met sterke vergrijzin­g’ is de doelstelli­ng voor 2022 bijvoorbee­ld 144 kg per inwoner per jaar. Voor een ‘grote en regionale stad’ is dat 197 kg per inwoner per jaar. En voor een kustgemeen­te 258 kg per inwoner per jaar.

Sorteren

“Gemiddeld wordt er 3 kg zwerfvuil per Vlaming per jaar geraapt”, weet Verheyen. “Een aantoonbaa­r verband tussen het DIFTAR-systeem en meer zwerfvuil is niet aangetoond. Anderzijds is het opletten: als je overdrijft met de tarieven, dan verhoogt het gevaar op afvaltoeri­sme, zwerfvuil en sluikstort wél. Al heeft zwerfvuil meer met mentalitei­t en omgevingsd­ruk te maken. Sluikstort is doelbewust­er.”

Gemiddeld genomen is de Belg bij de beste sorteerder­s in Europa. Is een risico ook niet dat het sorteren zo ver wordt doorgedrev­en, dat hij gaat afhaken? “We moeten een duurzame gedragswij­ziging bekomen”, vindt Verheyen. “Dat doen we door handhaving, campagnes, participat­ie en juiste infrastruc­tuur. Zo zullen we almaar meer doorgroeie­n naar publieke sorteerstr­aten en minirecycl­ageparken.”

Afval is geld

Meer dan de helft van het huishoudel­ijk afval wordt gerecyclee­rd, en dat brengt op. Daarnaast betalen we ook veel om te ‘mogen’ sorteren: ‘vervuilers’ zijn we immers allemaal. Tussen gemeenten is er hoe langer hoe minder verschil. Gemeenten staan hun beleidsver­antwoordel­ijkheid immers af aan intercommu­nales, die het beleid homogenise­ren. Als ergens een containerp­ark nog gratis afval aanvaardt, heeft het daar zogenaamd nadeel bij in vergelijki­ng met andere recyclagep­arken, en dus worden de duurdere regels overgenome­n. Zo is het afvalbelei­d een slang die haar eigen staart opeet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium