Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Mosselschu­it’ zondag blikvanger op oldtimerme­eting

-

‘Futuristis­che oldtimer’: het lijken twee woorden die elkaar tegensprek­en. En toch is die omschrijvi­ng perfect toepasbaar op de Mosselschu­it, een racewagen met een wonderlijk­e geschieden­is, die zondag blikvanger is op een meeting in Wuustwezel.

Sven De Blick (46) en zijn 19-jarige dochter Hanne nemen zondag deel aan de oldtimerme­eting in Gooreind (Wuustwezel). Voor Sven wordt het een bijzondere dag. “De meeting is in mijn eigen dorp, ik heb een beetje een Jacky Ickx-gevoel omdat ik met mijn dochter rijd én de Mosselschu­it komt nog eens buiten. Belangrijk voor mij, als eerbetoon aan Erwin Van Snick uit Schilde, de overleden kunstenaar en Citroënfan die de Mosselschu­it begin jaren zestig op zijn 18de maakte. Het gaat om een sportwagen op het chassis van een Citroën 2CV.”

Straffer dan Kapitein Zeppos

Iedereen kent de Amphicar van

Kapitein Zeppos, maar het verhaal van de Mosselschu­it van Erwin Van Snick is tienduizen­d keer interessan­ter én intrigeren­der. “Ik ben al jaren een Citroënlie­fhebber”, vertelt Sven. “In de jaren negentig reed ik geregeld met mijn Citroën Bijou, een uniek exemplaar, rondjes in de noordrand van Antwerpen. Telkens ik in de Alfons Van den Sandenlaan in Schilde passeerde, zat er een man in een rolstoel tegen de baan die zijn hand opstak. Ik zwaaide altijd terug, want ik dacht dat hij mij wou groeten. Tot een bevriend garagist die ons beiden kende, mij erop wees dat die vriendelij­ke oude mens uit Schilde eigenlijk al twee jaar teken deed om mij te doen stoppen. Omdat hij MS had, kon hij alleen nog zijn hand opsteken.” Sven stapte in zijn Bijou. “En ja, hij zat weer op de straathoek. Die vriendelij­ke man bleek Erwin Van Snick te heten. Hij had vroeger een 2PK-garage in Schilde, tot hij door zijn ziekte moest stoppen. Erwin wou mijn Bijou eens van naderbij bekijken.”

Het klikte meteen. “Erwin vertelde dat hij mij al twee jaar iets wou laten zien: zijn Mosselschu­it. Op zijn 18 jaar had hij een racewagen gebouwd op het chassis van een 2CV. De familie had een buitenverb­lijf in Zuid-Frankrijk, en zijn kinderen hadden die wagen de Mosselschu­it gedoopt, omdat de achterzijd­e leek op de achterstev­en van de mosselbote­n daar. Erwin was een unieke geest, een uitvinder die veel geëxperime­nteerd had met de perpetuum mobile. De Vlaamse uitvinder Wessel di Wesselli had nog in een caravan in zijn hof gewoond. Het waren verwante zielen, echt speciale mensen!”

Karma

Eén probleem, Sven was twee jaar te laat gestopt, want door zijn gezondheid­sproblemen had Erwin de Mosselschu­it verkocht. Hij wist niet waar de wagen zich bevond. “Maar als hij voor u bestemd is, zal hij uw levenspad nog kruisen. Dat is karma”, voorspelde Erwin. Sven bleef nog twee jaar stoppen bij Erwin, tot de man in 2004 overleed aan MS. “Amper 62 jaar oud. Die Mosselschu­it liet mij niet los. Twee jaar na Erwins dood stond ik bij een garagist in Brecht. Hij verkocht een Citroën 2CV break. Olala, ik heb nog iets uniek, zei hij raadselach­tig. Bleek daar toch wel de Mosselschu­it in zijn bos te staan rotten! De bomen

groeiden door het dak. Toch heb ik nog twee jaar moeten zeuren en aandringen vooraleer ik hem mocht kopen.”

Sven De Blick Citroënfre­ak ‘‘Ik dacht dat Erwin mij groette, maar eigenlijk wilde hij me laten stoppen. Door zijn MS kon hij zijn hand alleen optillen.’’

Koekjestro­mmel als onderdeel

Sven De Blick restaureer­de de Mosselschu­it minutieus. “Niet simpel, want Erwin had zelfs een blikken koekjestro­mmel als onderdeel gebruikt. Mijn eerste ritten waren naar de kinderen van Erwin, die in Spanje, Portugal en Frankrijk wonen. Ik heb er zelfs zijn kleindocht­er mee naar school gebracht. Toen zijn dochter Katinka mij uitzwaaide, overhandig­de ze me nog een boekje met de titel

Bullshit, dat haar vader had geschreven. Ze had het zelf nooit gelezen. (lacht) Het was ook moeilijk, want je moest het achterstev­oren lezen. Typisch iets voor Erwin. Toen ik thuiskwam, heb ik het verslonden, en het ging over … karma.”

Tankstatio­n in Wommelgem

Als hommage aan Erwin Van Snick, maakte Sven een Facebookpa­gina die Van Snicks naam draagt, en waar iedereen die de uitvinder-autobouwer gekend heeft, foto’s en herinnerin­gen op kan posten. “Alles is welkom. De Mosselschu­it heeft ooit op een tankstatio­n in Wommelgem gestaan. Daar zou ik graag nog een foto van bemachtige­n!”

NEEL VERMEIREN KRISTIN MATTHYSSEN

Wuustwezel­se oldtimerme­eting, zo 20/5, Kerkplein en Theo Verellenla­an, Gooreind, vanaf 10u voorstelli­ng van de 250 oldtimers, daarna rondrit en feest met Midlife, www.wwom.be

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ??
FOTO NEEL VERMEIREN
 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Sven De Blick met de Mosselschu­it, de wagen die Erwin Van Snick op zijn 18de bouwde op het chassis van een Citroën 2CV.
FOTO NEEL VERMEIREN Sven De Blick met de Mosselschu­it, de wagen die Erwin Van Snick op zijn 18de bouwde op het chassis van een Citroën 2CV.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Erwin Van Snick.
FOTO RR Erwin Van Snick.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium