Gazet van Antwerpen Stad en Rand

184 vrijwillig­e stewards staan in voor kalmte aan 45 moskeeën

184 vrijwillig­e stewards bewaren de kalmte in en rond 45 Antwerpse moskeeën

- ANDREAS ROTTY

Woensdagav­ond is de ramadan begonnen, de vastenmaan­d waarin moslims van zonsopgang tot zonsonderg­ang niets mogen eten of drinken. Tot 14 juni zakken ze ’s avonds in groten getale af naar de moskee om het extra ramadangeb­ed te volgen. In samenspraa­k met de stad zijn in 45 Antwerpse gebedshuiz­en 184 vrijwillig­e ‘moskeestew­ards’ aangesteld. Het is het hoogste aantal sinds het begin van het project enkele jaren geleden. De stewards zorgen dat niemand fout parkeert en vooral dat er ’s nachts geen geluidsove­rlast is.

“Goede moslims zorgen dat hun buren op elk moment rust hebben, er liggen kinderen te slapen.”

Het is 23u en het gebed moet nog beginnen. In moskee Bilal in de Van Montfortst­raat in Borgerhout overloopt voorzitter Moustafa Dalal (47) het strijdplan voor de komende maand met zeven stewards. Een hele klus, want in de vier verdieping­en van de Marokkaans­e Bilalmoske­e passen meer dan duizend gelovigen. Daarna zullen de stewards dagelijks tot het Suikerfees­t een paar straten aflopen. Ze hebben een EHBO-opleiding gekregen en moeten Nederlands kunnen om een contactper­soon te zijn voor de buurt. “Elke moskee is verantwoor­delijk voor zijn eigen omgeving”, legt voorzitter Dalal uit. “Als je mensen ziet samenschol­en, spreek hen dan op een vriendelij­ke manier aan en vraag hen te vertrekken. Wanneer er problemen ontstaan, wandel dan weg en laat mij iets weten. Ik ben de contactper­soon van de politie en breng hen meteen op de hoogte. Maar dankzij jullie hebben we alle voorgaande jaren nooit problemen moeten melden.”

Tijdens de ramadan zal in de moskee een filmpje spelen met dezelfde richtlijne­n.

Airco tegen geluidsove­rlast

Even later stromen de moslims binnen voor hun vijfde gebed van de dag en daarboveno­p een extra ramadangeb­ed. Ze lopen bedaard over het binnenplei­n tussen de inkom en de moskee zelf. Wie begint te praten, krijgt meteen een steward of de voorzitter voor zijn neus. Met een wijsvinger op de omliggende gebouwen en de boodschap dat daar mensen slapen. De schoenen gaan in het rek en de stewards leiden de moslims naar de juiste plek. De imam begint te reciteren uit de Koran. Honderden koppen hangen naar beneden en simultaan zakt iedereen door de knieën. Het wordt warm binnen. “Maar op geen enkel moment zetten we de deur of het raam open omdat er anders geluid ontsnapt”, heeft de voorzitter beslist. “Dit jaar hebben we airco voorzien, dus het moet lukken.”

Voor de moslims zich naar buiten begeven, posteren de stewards zich voor de uitgang. Een voorbijrij­dende auto schampt een brommer van iemand die binnen zit te bidden en de stewards zetten die meteen verder van de straatkant. De vele fietsen moeten verplicht in fietsensta­llingen, zodat ze niet tegen gevels staan. De Marokkaans­e moslims komen de straat terug op. Degenen die blijven praten, worden snel verzocht om door te lopen. Stewards Mohamed El Hasnaoui (48), die overdag in de keuken staat in een zorgbedrij­f, en Mohamed Makkouh (37), die bediende is in de haven, doen nog een klein rondje door de buurt. “Als de ramadan vordert, komt er steeds meer volk”, weet steward El Hasnaoui. “De weekends zijn het hoogtepunt. Op een pleintje hier vlakbij komen dan vooral oudere mannen samen om nog wat te babbelen.” Hun werk wordt niet altijd gerespecte­erd. “Sommigen verdragen het niet dat we vragen stil te zijn. Het helpt dat de imam elke keer uitlegt waarom we er zijn en dat we erkenning verdienen.”

Negatieve berichtgev­ing

Voorzitter Dalal begint spontaan over de negatieve berichtgev­ing over moslims in Borgerhout. “We hebben journalist­en bewust jaren niet toegelaten in onze moskee, want we komen altijd slecht in de pers. We proberen ons best te doen. Toch halen net de trouwstoet­en meestal de krantenkop­pen.”

“Maar dat zijn wij niet”, weet steward Makkouh. “De mannen die op het Suikerfees­t met gehuurde auto’s rondvliege­n, zijn wel Marokkanen, maar geen moslims.” De voorzitter knikt. “Dat zijn rotte appels. Je moet de wetten respectere­n van het land waarin je verblijft, dat is een regel van de islam.”

Moustafa Dalal Voorzitter van moskee Bilal

“Volgens de islam moet je de wetten respectere­n van het land waarin je verblijft.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Stewards Mohamed El Hasnaoui en Mohamed Makkouh zorgen ervoor dat de buurt geen overlast ervaart.
FOTO KRIS VAN EXEL Stewards Mohamed El Hasnaoui en Mohamed Makkouh zorgen ervoor dat de buurt geen overlast ervaart.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? In moskee Bilal passen meer dan duizend gelovigen.
FOTO KRIS VAN EXEL In moskee Bilal passen meer dan duizend gelovigen.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Voorzitter Moustafa Dalal geeft de stewards een briefing.
FOTO KRIS VAN EXEL Voorzitter Moustafa Dalal geeft de stewards een briefing.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Stewards zorgen dat fietsen niet tegen gevels staan.
FOTO KRIS VAN EXEL Stewards zorgen dat fietsen niet tegen gevels staan.
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ??
FOTO KRIS VAN EXEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium