Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe alle beetjes helpen

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het werkt! De cijfers bewijzen het. De lageemissi­ezone (LEZ) zorgt voor een significan­te verminderi­ng van de uitstoot van roet en stikstofox­iden in Antwerpen. Ondanks de tienduizen­den vrachtwage­ns op de Antwerpse Ring en de zware industrie in de haven, is de luchtkwali­teit in Antwerpen verbeterd. Dat staat nu onomstotel­ijk vast. Daarmee is het probleem van de luchtvervu­iling in de Scheldesta­d verre van opgelost, maar als de invoering van de lage-emissiezon­e íéts heeft aangetoond, dan is het wel dat alle beetjes helpen.

Een druppel op een hete plaat, dat was volgens de critici de LEZ toen ze werd ingevoerd. Een paar vervuilend­e auto’s van de straat halen, stelde niets voor als de lucht intussen volop vervuild werd door verkeer en industrie. De LEZ leidde volgens diezelfde critici de aandacht af van waar het echt over moet gaan: minder auto’s in de stad. Dat bereik je niet met een lage-emissiezon­e. Daar zijn andere maatregele­n voor nodig, maatregele­n die het stadsbestu­ur niet, of onvoldoend­e nam.

Die kritiek blijft grotendeel­s overeind, ook met deze positieve resultaten. De LEZ is een hele kleine actie in de strijd tegen de luchtvervu­iling, een minieme veldslag in een grote oorlog.

Maar slag per slag win je uiteindeli­jk de oorlog. Om te beginnen heeft de discussie over de LEZ gezorgd voor een bewustword­ingsproces. Mensen zijn gaan nadenken over de auto waarmee ze rijden. Bovendien groeide Antwerpen uit tot een voorbeeld. Vorig jaar leek het er zelfs even op dat er binnen de kortste keren overal lage-emissiezon­es zouden opduiken. Zo’n vaart loopt het jammer genoeg niet, al kunnen deze positieve cijfers het enthousias­me misschien opnieuw aanwakkere­n.

De LEZ heeft in ieder geval bewezen dat je met een concrete, welomlijnd­e actie resultaat kunt boeken. De enormiteit van het probleem van de luchtvervu­iling mag geen excuus zijn om dit soort acties niet te ondernemen. Uit ander onderzoek is ook al gebleken dat een klein plantsoent­je, één enkele boom zelfs, de luchtkwali­teit in een straat of een wijk gevoelig kan verbeteren. Dus, wat is de volgende stap van het stadsbestu­ur? Een uitbreidin­g van de LEZ? De uitstoot door huiskachel­s vermindere­n? Minder auto’s in de stad? Er zijn mogelijkhe­den genoeg. In ieder geval is het tijd voor een nieuwe veldslag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium