Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geboeid en hard ingeriemd: ONTSNAPPEN ONMOGELIJK

Verdachte Marco L. bedreigt meteen cipier, Ashely V.D.V. met doodshoofd op broek naar onderzoeks­rechter

-

De manier waarop Ashley V.D.V. (33) uit Herentals en haar vriend Marco L. (43), verdacht van de moord op gevangenis­verpleegst­er Christine Lenaerts, gisterocht­end in het gerechtsho­f van Turnhout werden binnengele­id, is ongezien. Beiden waren zwaar geketend, zodat ontsnappen onmogelijk was. L. en V.D.V. werden door de onderzoeks­rechter aangehoude­n. Het parket beschuldig­t hen van wederrecht­elijke vrijheidsb­eroving en roofmoord.

Beide vluchtgeva­arlijke draaideurc­riminelen werden woensdag vanuit Spanje aan België overgeleve­rd. Bij de Frans-Spaanse grens werden ze op 27 april tijdens een routinecon­trole van een bus geplukt. Sindsdien zaten ze daar in de cel.

Bij hun voorleidin­g gisterenvo­ormiddag nam de politie geen risico’s. Ashley V.D.V. heeft er al een gewoonte van gemaakt zelden uit penitentia­ir verlof naar de gevangenis terug te keren. Tijdens een verhoor bij de politie Neteland was ze ooit al door een raam naar buiten gesprongen en op de loop gegaan. Dus had de politie, naast handboeien om haar polsen, ook een stevige gordel rond haar middel aangebrach­t. Een handgreep op de rug maakte het op een lopen gaan zo goed als onmogelijk. De zwarte bivakmuts over haar hoofd en de print van een groot doodshoofd op haar legging maakten het plaatje compleet.

Haar maatje Marco L., een ex- geïnternee­rde, kreeg bij het uitstappen uit de combi een politiejas over het hoofd.

“Uitzweten”

Nadat ze ieder zowat een half uur in het kantoor van onderzoeks­rechter Marc De Munck aan de tand waren gevoeld, volgde de terugtocht naar de gevangenis. Voor Ashley V.D.V. is dat in Hasselt. Logement in de vrouwengev­angenis in Antwerpen, waar slachtoffe­r Christine Lenaerts werkte, zou erover zijn geweest.

“De vermoorde verpleegst­er was populair bij de gedetineer­den. In welke gevangenis Marco L. ook belandt, hij zal het mogen uitzweten, vrees ik”, aldus een cipier.

Marco L. bedreigde in de gevange- nis van Turnhout gisteren al een cipier. “Toen hij in de namiddag werd binnengebr­acht, was hij meteen zeer brutaal. Hij heeft nogal een grote

teut. Hij was nog niks veranderd”, zegt een gevangenis­bewaker. Marco L. kreeg een tuchtsanct­ie aan zijn broek.

Kiezen op elkaar

Over hun betrokkenh­eid bij de moord op Christine Lenaerts (45), de verpleegst­er van de gevangenis in Antwerpen wier lijk op donderdaga­vond 26 april door een wandelaar werd teruggevon­den vlak bij het Kempens Kanaal op de grens van Olen en Herentals, hielden de twee de kiezen op elkaar. Zowel woensdagav­ond, bij hun eerste ondervragi­ng door de speurders van de federale politie als gisteren, bij de onderzoeks­rechter.

“Mijn cliënte heeft nog geen verklaring­en afgelegd”, zegt meester Tim Smet, raadsman van Ashley V.D.V. “Zelf kan ik daar weinig aan toevoegen, aangezien ik pas vrijdag het dossier mag inkijken.”

Eenzelfde geluid bij meester Hanelore Annemans, die loco meester Evelyne Dumoulin gisteren in Turnhout de belangen van Marco L. waarnam.

Bewijsmate­riaal

Voor de speurders komt het er nu op aan om beide verdachten tijdens volgende verhoren te confronter­en met het inmiddels verzamelde bewijsmate­riaal, onder andere afkomstig van het sporenonde­rzoek. Dat zal in schuifjes gaan, onder meer ook al omdat het DNA-onderzoek nog niet helemaal rond is. Het betreft hier sporen van genetisch materiaal die beiden eventueel zouden hebben achtergela­ten op het lijk, in het huis van Christine Lenaerts in Bouwel en op de plaats waar haar lichaam werd gedumpt.

Zo blijven de vragen: waarom moest Christine dood? Waar en wanneer werd ze vermoord? En wanneer werd haar lichaam gedumpt in de buurt van het oude stort van Umicore in Olen?

Ashley V.D.V. en Marco L. verschijne­n aanstaande dinsdag voor de raadkamer in Turnhout.

 ??  ?? Ook Marco L. draagt een lederen riem met handboeien. Bivakmuts voor Ashley V.D.V. Achteraan de lederen riem zit een extra handvat. De macabere broek met doodshoofd.
Ook Marco L. draagt een lederen riem met handboeien. Bivakmuts voor Ashley V.D.V. Achteraan de lederen riem zit een extra handvat. De macabere broek met doodshoofd.
 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN ?? Een niet mis te verstaan revolverge­baar van Ashley V.D.V. richting haar begeleider­s.
FOTO'S BERT DE DEKEN Een niet mis te verstaan revolverge­baar van Ashley V.D.V. richting haar begeleider­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium