Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Advocaat hoofdverda­chte ‘Bananenben­de’ wijst naar andere leden als leiders

“Mijn cliënt staat niet aan het hoofd van deze organisati­e”

-

De advocaten van Karim A., het vermeende kopstuk van de Bananenben­de, hebben gisteren gepleit. Meester Carl Slabbaert wees erop dat A. niet het kopstuk is waarvoor hij gezien wordt. “Hij wist niet eens hoeveel drugs er kwamen.”

Vijftien jaar gevangenis riskeert de 41-jarige Karim A. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet hem als het hoofd van de Bananenben­de. Die 23-koppige groep wordt vervolgd voor de invoer van bijna 3,5 ton cocaïne vanuit Zuid-Amerika.

A. hield het hele onderzoek lang de lippen stijf op elkaar. Dat de speurders hem als de spilfiguur zagen en dat een groot deel van de informatie in het onderzoek uit zijn telefonie en uit het afluistere­n van zijn auto kwam, maakte A. niets uit. Hij loste geen woord. Nog steeds niet.

Gisteren probeerden zijn advocaten, meester Carl Slabbaert en meester Pol Vandemeule­broucke, toch nog iets van zijn straf af te krijgen. Ook zij verwezen, net als verschille­nde andere advocaten, naar een proceduref­out waardoor de directe afluisteri­ng in de auto van Karim A. onwettig zou zijn.

“Maximum tien jaar”

Vandemeule­broucke haalde verder aan dat A. niet het hoofd van de organisati­e was. “Voor zijn tak in de organisati­e nam hij beslissing­en, dat gaan we niet uit de weg”, aldus Vandemeule­broucke. “Maar hij is niet het hoofd. Ze boden diensten aan aan verschille­nde groepen. Een celstraf van tien jaar is dan ook het plafond.”

Zijn confrater Carl Slabbaert ging een stap verder. Hij wees naar stukken in het dossier waaruit zou blijken dat twee andere beklaagden, Ali A. en El Hassan B., de eigenlijke leiders zouden zijn. “Boven hem moeten mensen gestaan hebben met geld en met contacten in Zuid-Amerika. Onze cliënt wist niet eens hoeveel drugs er zouden aankomen.”

Slabbaert verwees naar vaststelli­ngen in het dossier waaruit zou blijken dat A. verantwoor­ding moest afleggen bij de twee medebeklaa­gden. “Ik verwijs alleen naar stukken, want mijn cliënt beroept zich steeds op zijn zwijgrecht”, zei hij. “Het is gemakkelij­k alles op iemand te schuiven die niet wil of kán praten.”

Het vonnis in de zaak wordt voor de zomervakan­tie verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium