Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons doelpublie­k wil dit niet. Wie naar Knokke komt, zoekt verfijning”

Gemeente bant vlaggen en reclame uit het straatbeel­d om imago te bewaren

- TOM LE BACQ

Gedaan ermee. Knokke-Heist bant de overvloed aan vlaggen en reclame in haar straatbeel­d omdat dat niet past bij haar chique imago. De luidruchti­ge “promilleto­erist” die zich laveloos drinkt in de strandbars moet er ook al aan geloven. “Het dreigt hier een rommeltje te worden. Daar gaat de meerwaarde­zoeker met geld van lopen.”

“De kleur past bij mijn vitrine. En er ligt zelfs een proper strookje kunstgras onder. Is dat nu zo marginaal?” Estelle Vanhee (26) vindt het jammer dat de wapperende beach flags voor haar winkel Salt & Pepper in de Knokse Lippenslaa­n vanaf 1 juni moeten verdwijnen. Orders van het gemeentebe­stuur. De achterligg­ende gedachte: make Knokke great

again. Want er zitten barsten in het poepchique imago.

“Als we niet ingrijpen, dreigt het hier te verrommele­n”, zegt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele (GBL).

Stap één was de strandbars aanpakken waar het er de laatste tijd zo luidruchti­g aan toegaat. “Die bars veroorzake­n meer overlast dan wat anders”, zegt burgemeest­er Leopold Lippens (GBL), die dreigt met sluitingen.

Stap twee is de aanblik van de straten onder handen nemen. Vanaf 1 juni moeten alle vlaggen en opzichtige reclamepan­elen weg. “Want als het zo voortgaat, staat heel de straat binnen een paar jaar vol. Ons doelpublie­k wil dat niet. Wie naar Knokke of het Zoute komt, is op zoek naar verfijning.”

Vechten voor klanten

Estelle van Salt & Pepper, geboren in Knokke, moet er eens mee lachen. “De tijd dat hier alleen maar aristocrat­en geld door het raam van hun Porsche kwamen gooien, is voorbij hoor. Je moet hier ook vechten voor je klanten. Zo’n vlag voor mijn deur, met een barbecuest­elletje erbij, dat helpt. Passanten blijven staan, ik doe een klapke en één op de drie gaat met een barbecue naar huis.”

Maar er valt niets meer aan te veranderen: de vlaggen moeten weg. Anders komt de politie ze halen en riskeer je een GAS-boete van 250 euro. “Ik zou ons willen vergelijke­n met het tennistoer­nooi van Wimbledon”, zegt Wittesaele. “Iedereen speelt daar netjes in het wit. En hoeveel reclamebor­den zie je daar? Niet veel, hé. Je moet streng zijn, en je merk niet laten verwateren. Mensen met spending power aantrekken, dat is wat je moet doen. Een beetje zoals Apple.”

Imagogedoe

Parasols van Apple zijn er alleszins niet. Stap drie van het imagoplan van Knokke: stijlvolle­re terrassen. “Reclame op parasols willen we liever niet meer zien. Je moet een lijn in krijgen in dat soort dingen, dat gaan we nu uitklaren. Anders ben je binnen de kortste keren als...”

“… als Blankenber­ge misschien?” Françoise Bataille (71) spuwt het bijna uit. “Dat kan niet. Het is hier anders. Ordentelij­ker, en hier komt ander volk. Dat moet je inderdaad bewaken. Maar toch niet door die vlaggen te weigeren? Ze kunnen misschien eens iets aan de hondenpoep doen, dat is toch nog erger.”

“We kunnen misschien direct ook stoppen met ademen”, zegt Arsène Windey (95), al sinds 1980 vaste bewoner van de Lippenslaa­n. “Al dat gedoe hier over dat imago. In Heist, vlak naast Knokke, daar doen ze tenminste nog normaal. Maar mijn vrouw wou hier komen wonen, uitgereken­d voor dat imago.”

Dianca Schlömer en Heyo Schlömer uit Keulen zien een meeuw vliegen en nemen daar druk foto’s van.

“Wij vinden Knokke netjes, stijlvol, en peperduur. In een etalage zag ik een paar schoenen voor 350 euro. Unglaublic­h! Maar dat imago maakt hen wel bekend tot in Duitsland. Ik denk dat ze zich met die regels willen wapenen tegen de concurrent­ie. Cadzand, hier over de grens, is al even chique. Daar kosten de schoenen stilaan ook 350 euro. Dan begrijp ik dat ze hier zenuwachti­g zijn.”

Anthony Wittesaele Schepen van Toerisme (GBL)

“Om mensen met spending power aan te trekken moet je streng zijn, en je merk niet laten verwateren.”

Estelle Vanhee Verkoopste­r Salt & Pepper

“De tijd dat hier alleen aristocrat­en met geld kwamen gooien, is voorbij. Zo’n vlag voor mijn deur helpt.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Voor Estelle Vanhee lokken de vlaggen met reclame extra klanten. Het gemeentebe­stuur van Knokke gaat dit nu echter verbieden.
FOTO SIMON MOUTON Voor Estelle Vanhee lokken de vlaggen met reclame extra klanten. Het gemeentebe­stuur van Knokke gaat dit nu echter verbieden.
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Wie het imago toch nog schaadt, riskeert een GAS-boete.
FOTO SIMON MOUTON Wie het imago toch nog schaadt, riskeert een GAS-boete.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium