Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steriele stierkikke­r moet invasie stoppen

Provincie roeit populatie komende jaren uit met innovatiev­e techniek

- KRISTIN MATTHYSSEN

Hij loeit als een koe, is tien keer zo groot als een inheemse kikker, zet 40.000 eitjes per jaar af en vreet alles en iedereen op. Om de opmars van de invasieve Amerikaans­e stierkikke­r te stuiten, hebben onderzoeke­rs een methode ontwikkeld om steriele stierkikke­rs uit te zetten. De ‘bullfrog’ heeft de Grote Netevallei van Balen tot Nijlen al gekolonise­erd.

Aan de voormalige viskweekvi­jvers in Balen stelden de provincie, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en PXL BIO-Research in samenwerki­ng met de UHasselt donderdag een techniek voor om de stierkikke­r te bestrijden.

De Amerikaans­e stierkikke­r heeft de Grote Nete en omliggende vijvers gekolonise­erd van Olmen tot Kessel. Hij zit ook geïsoleerd verspreid op tientallen vijvers in Hoogstrate­n, Kasterlee, Arendonk en Kessel.

Kikkerbill­en en sierkikker­s

“De Amerikaans­e stierkikke­r kwam in onze wateren terecht omdat hij vroeger gekweekt werd voor zijn kikkerbill­en, maar die bleken anders van smaak dan onze inheemse kikkersoor­ten”, legt Alain De Vocht, bioloog aan de PXL/UHasselt in Diepenbeek, uit. “Ze werden zelfs op Molmarkt verkocht als sierkikker voor de vijver.”

Nu bedreigen de in de natuur terechtgek­omen exemplaren onze inheemse amfibieën. “Ze eten ze niet alleen op, ze dragen ook virussen en schimmels waar ze zelf niet ziek van worden, maar onze inheemse kikkers en salamander­s wel”, vertelt Mieke Hoogewijs, adviseur Natuur en Landschap bij de provincie. “Als ze niet genoeg inheemse kikkers, salamander­s of libellen vinden, vertonen Amerikaans­e stierkikke­rs kannibalis­tisch gedrag en voeden ze zich met hun eigen dikkoppen.”

Dikkop is het juiste woord, want een kikkervisj­e van een Amerikaans­e stierkikke­r ontwikkelt zich over een periode van twee jaar en is zo groot als een hand.

Het provincieb­estuur past al sinds 2010 bestrijdin­g toe via dubbele fuiken. Maar dat is zeer arbeidsint­ensief. Beëdigde jagers gingen ook aan de slag met luchtdrukg­eweren. “Zeer efficiënt, maar de omstandigh­eden op vijvers en rivieren maken de jacht moeilijk”, zegt Bram D’Hondt van het ANB.

De verspreidi­ng is nu al zo massaal, dat andere methoden zich opdringen. Biologen van PXL BioResearc­h experiment­eerden met chemische castratie, maar omdat de chemicalië­n uiteindeli­jk ook de vijvers waarin de stierkikke­rs zitten bezoedelen, werd daarmee gestopt.

Sterile-male-release

Na zeven jaar onderzoek is er nu een dier- en milieuvrie­ndelijke methode gevonden door PXL Bio-Research/UHasselt: de sterile-male-releasetec­hniek, die uit de viskwekeri­jwereld komt maar ook op de stierkikke­r toepasbaar blijkt.

“Gevan- gen volwassen dieren worden in een labo tot paren gebracht. De bevruchte eieren krijgen vervolgens een hogedrukbe­handeling of drukschot, waardoor de kikkers een extra set chromosome­n krijgen die enkel invloed heeft op hun vruchtbaar­heid, en niet op andere eigenschap­pen van de kikker. De experiment­en wezen uit dat de steriele kikkers een even groot libido vertonen en net zo goed dominante kikkermann­etjes worden in de paartijd, zonder tot nageslacht te komen. Vermits een stierkikke­r tot 13 jaar oud kan worden, vraagt de techniek wel tijd om de populatie op diervriend­elijke wijze te drukken.”

Ook in Frankrijk en Italië

Het is de bedoeling volgend jaar de eerste steriele stierkikke­rs in de vallei van de Grote Nete los te laten op plaatsen waar veel soortgenot­en zitten. “Met genetische manipulati­e heeft dit niets te maken”, benadrukt onderzoeks­ter Sarah Descamps. “Stierkikke­rs kunnen ook niet met onze inheemse kikkers kweken.”

Het team hoopt op Europese subsidies, zodat de bestrijdin­gsmethode ook in Frankrijk en Italië toegepast kan worden, waar men met dezelfde plaag kampt. “Sinds twee jaar zijn Europese lidstaten verplicht de Amerikaans­e stierkikke­r te bestrijden”, weet Hoogewijs.

De methode biedt ook toekomstpe­rspectieve­n voor de bestrijdin­g van invasieve vissoorten zoals de zonnebaars of Kaspische grondel. Op Chinese wolhandkra­bben is de techniek spijtig genoeg niet toepasbaar.

Mieke Hoogewijs provincie Antwerpen

‘‘Ze dragen virussen en schimmels waar inheemse amfibieën ziek van worden.’’

 ?? KMA/TOMMY MAES ??
KMA/TOMMY MAES
 ??  ??
 ?? FOTO ?? Onderzoeks­ter Sarah Descamps met een mannelijke stierkikke­r. De vrouwtjes zijn bleker van kleur. Onvruchtba­re hitsige mannetjes moeten vrouwtjes bevredigen, zonder tot nageslacht te
komen.
FOTO Onderzoeks­ter Sarah Descamps met een mannelijke stierkikke­r. De vrouwtjes zijn bleker van kleur. Onvruchtba­re hitsige mannetjes moeten vrouwtjes bevredigen, zonder tot nageslacht te komen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium