Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet alle studenten zijn zuipschuit­en, maar 37% drinkt wel 29 glazen per week

-

Het Vlaams expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD) deed een online onderzoek waar 36.041 Vlaamse studenten – meer dan één op de tien van alle studenten in Vlaanderen en Nederlands­talig Brussel – aan deelnamen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna twee derde van de studenten niet meer dan drie glazen per week drinkt. Dat is ruim onder de richtlijn van tien glazen die het expertisec­entrum opstelde. “Maar juich niet te vroeg”, zegt directeur Marijs Gernaert. “De helft van de studenten vertoont nog altijd een verhoogd risico op probleemge­bruik door fenomenen als bingedrink­en, indrinken of drankspell­etjes.”

Daarboveno­p komt ook nog dat wie wel meer dan tien glazen per week drinkt, die grens ruimschoot­s overschrij­dt. Liefst 37% van de studenten drinkt gemiddeld 29 glazen per week. Het probleem bij mannen (33,3 glazen) is groter dan bij vrouwen (22,3 glazen).

Hoewel de resultaten de laatste jaren min of meer status quo zijn gebleven, geeft het VAD de strijd niet op. “Veel alcoholver­slaafden zijn hogeropgel­eid, en dat is begonnen in hun studentent­ijd.”

Het VAD wil samenzitte­n met presidia van studentenv­ereniginge­n en met studentenc­afébazen. “We willen niet de moraalridd­er spelen. Het zijn partners. Ook zij kunnen nadenken om het drinkpatro­on te doorbreken. Cafébazen kunnen bijvoorbee­ld nietalcoho­lische dranken promoten. En studentenv­ereniginge­n moeten niet aan elke activiteit een gratis vat koppelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium