Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouw die ex overgoot met zoutzuur geen moordenaar

Dat slachtoffe­r euthanasie pleegde, gaf doorslag

-

De 48-jarige vrouw die in september 2015 haar Limburgse ex Mark Van Dongen (29) met zoutzuur overgoot, is niet schuldig aan moord of doodslag. Dat heeft de volksjury in het Britse Bristol gisteren beslist. Dat de man euthanasie pleegde en dus niet rechtstree­ks stierf door de aanval, gaf de doorslag.

Na vijf jaar was er in augustus 2015 een einde gekomen aan de relatie tussen Van Dongen en Ber-

linah Wallace, die samenleefd­en in Bristol. Wallace kon die breuk maar moeilijk verkroppen. Toen ze vernam dat haar ex een nieuwe vriendin had, bestelde ze diezelfde dag nog online een fles zoutzuur. In de weken daarna las ze meer dan tachtig artikels over de gevolgen van bijtende stoffen op een menselijk lichaam. In de nacht van 23 september 2015 zette ze haar plannen om in daden en goot ze een glas zoutzuur over hem leeg toen hij in bed lag. “Als ik je niet kan hebben, dan niemand”, riep ze nog.

De op dat moment 28-jarige Achelaar verloor door het bijtende zuur een oog, een oor en een been. Hij was zwaar verbrand over zijn hele lichaam en omdat zijn spieren grotendeel­s weggevrete­n waren, kon hij nauwelijks nog bewegen. Na een lange lij- densweg pleegde hij op 2 januari 2017 euthanasie in een ziekenhuis in Overpelt.

Foltering wordt moord

Na de dood van Van Dongen werd de beschuldig­ing aan het adres van Wallace bijgesteld van ‘foltering’ naar ‘moord’. Maar daar dacht haar advocaat anders over: “De persoon die hem van het leven beroofd heeft, is een dokter in België”, klonk het.

De jury volgde hem daar gisteren in en oordeelde dat Wallace niet schuldig is aan moord of doodslag. Ze wordt wel veroordeel­d voor ‘het bewust gooien van een bijtende vloeistof’ en mag volgens de rechter een zware straf verwachten. Woensdag kent ze het verdict.

 ?? FOTO RR ?? Berlinah Wallace.
FOTO RR Berlinah Wallace.
 ?? FOTO RR ?? Marc Van Dongen.
FOTO RR Marc Van Dongen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium