Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Volle pampers wegen veel, dus worden ze gedumpt”

In gemeente waar weinig restafval wordt ingezameld, ondervinde­n bewoners net veel hinder van zwerfvuil

- SYLVIA MARIËN

Heist-op-den-Berg scoort met slechts 82 kg restafval per inwoner per jaar erg sterk als het op sorteren aankomt, maar tegelijk staat ze hoog in de zwerfvuilr­anking. Driekwart van de bewoners zegt hinder te ondervinde­n van vuilnis op straat, bij vuilnisbak­ken of in de natuur. Is er een link met het doorgedrev­en ‘de vervuiler betaalt’-beleid, en zijn er steeds meer kostelijke maatregele­n nodig om ongewenste effecten te beteugelen? We vragen het aan milieusche­pen David Geerts (sp.a) en aan een handvol Heistenare­n: “Volle pampers en kattenbakv­ulling, dat wordt geregeld gedumpt.”

Een leeg zakje chips, lege pakjes sigaretten, een drankblikj­e hier en daar, en een lege zak krokante wafels. We wandelen een goeie kilometer van deelgemeen­te Hallaar naar het centrum van Heist-opden-Berg. Op het voornoemde vuilnis na, is de algemene aanblik schoon en proper. Zoals een mens verwacht van een groene, landelijke gemeente. Nochtans kampt men hier met een zwerfvuilp­robleem. “We werken hard om het schoon te houden”, zegt een gemeentear­beider die ik onderweg tegenkom. “Er is zelfs een gemeentear­beider die fulltime niets anders doet dan zwerfvuil oprapen met zijn blote handen. De mensen hebben te weinig respect, denk ik.”

Kattenbakv­ulling en pampers

“Lege blikken bier, lege flessen sterkedran­k, lege zakjes cannabis,... De jeugd komt in een parkje samen om te ‘chillen’, en dan gooien ze hun vuilnis gewoon op de grond, náást een vuilnisbak. Ik zie het soms wel, maar jongeren erop aanspreken, doe ik niet meer. Want dan krijg ik een grove ‘bemoei u niet’ terug. Er is tegenwoord­ig zo gauw agressie. En als het braderij is, dan zie je hier geen grasspriet­je meer staan, enkel vuilnis. In de fontein wordt er dan gewoon geplast.”

Marc Vervoort Halderse Boekhandel

‘‘Tijdens mijn krantenron­de zie ik mensen soms afval in de container van een ander dumpen.’’

“Wat ik voorts geregeld tegenkom, is zakjes volle pampers, en zakjes vol gebruikte kattenbakv­ulling”, vertelt de gemeentewe­rker nog. “Die proberen ze dan in zo’n openbaar vuilbakje te proppen, of ze gooien ze ernaast. Tja, dat weegt veel hè. Ons restafval wordt gewogen, en we betalen navenant.”

De kip of het ei

Heist-op-den-Berg heeft tien jaar geleden het elektronis­ch DIFTARsyst­eem ingevoerd: iedereen betaalt een vaste kost voor een container voor restafval die tweewekeli­jks wordt gewogen en geleegd tegen 24 eurocent per kg, 12 eurocent voor pmd. Hoe meer kilo’s, hoe zwaarder de afrekening. Vandaar dat Heist-op-den-Berg een proper cijfer kan voorleggen: gemiddeld maar 82 kg restafval per inwoner in 2016.

Tegelijk kampt Heist-op-denBerg dus met een zwerfvuilp­robleem. Is dat ondanks het gekozen beleid, of juist daardóór? We leggen het voor aan schepen voor milieu David Geerts (sp.a).

“Nee, ik denk niet dat er een causaal verband is tussen weinig afval meegeven en zwerfvuil”, zegt hij. “Wel denk ik dat de burger meer aandacht heeft voor zwerfvuil, omdat we de aanpak ervan op de politieke agenda hebben gezet.”

De kip of het ei dus. “We hebben hier in het begin van de legislatuu­r de afspraak gemaakt dat de gemeente aangenamer en properder moest zijn. Toen ik in 2013 naar de afvalcijfe­rs keek, merkte ik dat hier veel meer naar het containerp­ark werd gebracht dan in gelijkaard­ige gemeenten. Hier was het dan ook nog gratis, en mensen van buiten de gemeente maakten gebruik van familie en vrienden om hier om hun afval kwijt te raken. We hebben dan bepaalde fracties betalend gemaakt om dat tegen te gaan, een onpopulair­e maatregel. Maar de kosten voor het containerp­ark gingen van een miljoen euro naar ongeveer 700.000 euro. Er is dus vrije ruimte om beleid te voeren.”

“Zo bleken we hier heel veel vuilnisbak­ken te hebben, en die trokken helaas ook sluikstort aan. Uit pure luiheid gooien sommigen hun afval náást een openbare vuilnisbak. We hebben dan vuilnisbak­ken weggehaald en de openingen verkleind om het dumpen van afvalzakje­s tegen te gaan”, zegt Geerts. “We hebben ook stickers laten maken voor op de vuilnisbak­ken om de Heistenare­n te waarschuwe­n voor het risico dat ‘hun’ vuilnisbak verdwijnt als het een stortplaat­s wordt.”

“We hebben ook groene peters en meters aangesteld die vrijwillig­er zwerfvuil oprapen, intussen al meer dan vijftig. Die peters en meters kunnen de mensen in hun omgeving vooral positief ‘besmetten’.

En alle lagere scholen doen zwerfvuilw­andelingen om het afval van de grond te rapen. Ik zou dat ook graag zien gebeuren in de middelbare scholen, maar die heb ik nog niet zo ver gekregen. Nochtans zijn het die gasten die achteloos hun blikjes op de grond smijten, dus daar is nog werk.”

“Tot slot hebben we recent voor 20.000 euro camera’s gekocht om, vooral op landelijke wegen, het storten van sluikstort en het achterlate­n van zwerfvuil te controlere­n. Het gaat om twee echte en vijf nepcamera’s. Dat project moeten we nog evalueren.”

Zijn dat niet veel kostelijke maatregele­n om voorspelba­re effecten van een beleid aan te pakken, voor iets wat eigenlijk neerkomt op mentalitei­t?

Geerts: “Als je je toespitst op de 10% inwoners die het niet goed doen, dan doe je nooit iets. Je moet beleid voeren voor de 90% die het wél goed doet. Er is iemand die elke twee weken halveliter­blikken Jupiler op mijn oprit komt storten. Ik ruim ze gewoon op en trek me dat niet aan.”

De meeste mensen volgen inderdaad braaf de regels, maar zij moeten wel betalen voor de problemen met de minderheid.

Geerts: “DIFTAR zegt duidelijk: de vervuiler betaalt, maar met een vorm van solidarite­it.” Maar ‘vervuilers’ zijn we natuurlijk allemaal. Het beleid is straffend en in zo’n cultuur gaan mensen hun verantwoor­delijkhede­n doorschuiv­en. Pampers of kattenbakv­ulling in de container van de buurman dumpen, bijvoorbee­ld. Op 1 op de 100 containers zit een slot. Zijn er geen goedkopere en adequatere middelen om het juiste gedrag te bekomen?

Geerts: “We willen wel een mentalitei­tswijzigin­g, maar ook dat mensen correct sorteren, zodat er zo veel mogelijk hergebruik­t kan worden. Mensen staan daar ook voor open. De klacht die ik wel nog krijg, is de vaste kost van 3,75 euro per maand. Maar dat is verplicht door de Vlaamse overheid, want naar elk huis móet een afvalwagen worden gestuurd, en dat kost veel geld. In Nederland is het systeem volledig zelfbedrui­pend en kost het meegeven van afval de burger veel meer dan het zelf deponeren. Daar gaan we steeds meer naartoe, ondergrond­se containers met badge, waar iedereen zelf z’n afval in kan achterlate­n, met registrati­e van de hoeveelhei­d.”

“We analyseren ons eigen beleid ook. Groenafval op het containerp­ark hebben we betalend gemaakt, maar dat hebben we teruggesch­roefd door het in de maanden januari tot maart, wanneer er wordt gesnoeid, weer gratis te maken. Maar niemand wil nog terug naar de stinkende vuilniszak­ken van vroeger, waar je zomaar alles in kon proppen.”

Zelfs papier wordt in Heist-opden-Berg opgehaald in een aparte gele container per huishouden. Dat wordt “handig” bevonden, horen we bij een paar inwoners. “En bovendien gratis”, zegt Claire Hespel uit Hallaar. Gratis?

“Vanuit de algemene middelen van de intercommu­nale”, zegt Geerts. “Als je winst maakt, kun je teruggeven aan de burger.”

Voor niet-pmd-plastic heeft Heist-op-den-Berg een groene zak, te koop op het containerp­ark, waar hij ook terugbezor­gd moet worden. Dan moet je toch al een ijverig sorteerder zijn?

“Ik doe dat wel”, zegt Claire Hespel. “Het voordeel is dat ik naast het containerp­ark woon.”

Marc Vervoort van de Halterse Boekhandel ziet wel eens mensen die minder keurig zijn dan Claire. “Ik doe nog een krantenron­de en zie toch geregeld mensen die hun afval in de container van een ander gooien. Ook aan de textielcon­tainer die we hier hebben staan, wordt gedumpt. Een matras, een droogrek… Als iemand begint, wordt het snel een stort.”

 ?? JOREN DE WEERDT FOTO ?? David Geerts, schepen voor milieu (sp.a) in Heist-op-denBerg: “Ik werk graag in de tuin maar ik heb weinig groenafval: ik heb een compostvat, kippen, en een ouderwetse mesthoop. Wat je doet met je afval heb je toch wat zelf in de hand.”
JOREN DE WEERDT FOTO David Geerts, schepen voor milieu (sp.a) in Heist-op-denBerg: “Ik werk graag in de tuin maar ik heb weinig groenafval: ik heb een compostvat, kippen, en een ouderwetse mesthoop. Wat je doet met je afval heb je toch wat zelf in de hand.”
 ?? FOTO FOTO JOREN DE WEERDT ?? Zwerfvuil in Itegem, een deelgemeen­te in Heist-op-den-Berg. Een gemeentewe­rker ruimt er fulltime en met zijn blote handen al het zwerfvuil op.
FOTO FOTO JOREN DE WEERDT Zwerfvuil in Itegem, een deelgemeen­te in Heist-op-den-Berg. Een gemeentewe­rker ruimt er fulltime en met zijn blote handen al het zwerfvuil op.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium