Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na drie jaar elektronis­che DIFTAR nog steeds ergernis en tegenwerki­ng

- (syma)

In Turnhout is heel wat ergernis over de netheid van de straten, zwerfvuil en sluikstort. “Het is te ingewikkel­d geworden. Toen we alles nog in één gratis vuilniszak mochten steken, was er geen zwerfvuilp­robleem”, zegt Petra Heylen. Zij spartelt met actiecomit­é Dieftar al vier jaar tegen het daar ingevoerde systeem van elektronis­che DIFTAR. “Waarom moet de burger voor alles opdraaien? Sorteren kan perfect naderhand.”

Op 1 januari 2015 stapte Turnhout als zoveelste gemeente over op restafvalo­phaling met elektronis­che meting in containers in plaats van zakken. Voor het systeem werd ingevoerd, voerde actiecomit­é Dieftar al strijd om het tegen te houden. “Dat is niet gelukt, maar we zorgden er wel voor dat de vaste kost werd teruggesch­roefd van vier naar drie euro per maand”, zegt Petra Heylen. “Nu ijveren we voor het afschaffen van die vaste kost. Daarvoor oefenen we druk uit op de politieke partijen.”

Turnhout wordt bestuurd door mix-partij T.I.M., die burgemeest­er Eric Vos levert, sp.a, Groen en CD&V. “Oppositiep­artijen Open Vld, Vlaams Belang, PVDA en Stadsbelan­gen zeggen dat ze het DIFTAR-systeem willen aanpassen”, zegt Heylen. “Ik ben er open over dat ik zelf lid ben van PVDA, maar ik durf gerust te stellen dat de reactie van Open Vld op onze eisenbunde­l zeer uitvoerig is en aantoont dat de partij het ernstig meent.”

Verdoken belastingv­erhoging

Dit weekend houdt Dieftar in Oud-Turnhout een ‘plastic attack’ in de Colruyt, waarbij consumente­n worden aangespoor­d om het plastic van hun boodschapp­en achter te laten in de winkel. “Om verantwoor­delijkheid te eisen van de producente­n”, zegt Heylen. “Nu wordt de rekening altijd verschoven naar de burger die braaf sorteert. In Turnhout is de huisvuilta­ks ‘dienstenbe­lasting’ geworden, en het gedifferen­tieerd tarief is er gewoon bovenop gekomen”, volgens Heylen een verdoken belastingv­erhoging.

“Het sorteren is te ver doorgeslag­en”, zegt Heylen. “Wie houdt het nog bij? De mentalitei­t is er in slechte zin door veranderd. Mensen gaan de regels ontwijken. Ze nemen hun afval mee naar het werk en gooien het daar in de vuilnisbak. Of ze rijden met een aanhangwag­en vol afval naar hun vakantiewo­ning in Wallonië, waar het gratis wordt aanvaard. Objectief is de vergelijki­ng moeilijk te maken, maar ik weet wel dat vroeger, toen alle afval nog gratis in één zak mocht, de zwerfvuilp­roblematie­k nihil of heel klein was. Ik spreek dan niet over grote sluikstort.”

Achteraf pas sorteren

“Pas op, goed recycleren moet de norm zijn, ik ben ook milieuacti­vist. Maar waarom zouden we afval niet ná de burger triëren? Persoonlij­k zou ik pleiten om glas nog wel steeds apart in te zamelen, net als papier en karton. Maar de rest kan perfect samen en elders gescheiden worden, als nodig. In Scandinavi­sche landen worden huizen bijvoorbee­ld verwarmd door de verbrandin­g van restafval, zonder fossiele brandstoff­en.” Ook in de Antwerpse haven zorgt verbrandin­g van afval bijvoorbee­ld al voor energie.

“De druk om iets aan die afvalberg te doen neemt toe, en ook de industrie heeft dat begrepen. Afval is een interessan­te business, anders zou Fernand Huts Indaver niet hebben gekocht. En dat er geld mee te verdienen valt, is ook een teken dat de ‘dienstverl­ening’ die we nu kennen, te duur is.”

 ?? FOTO RR ?? Petra Heylen van actiecomit­é Dieftar. “We zijn al sinds 2014 actief, en in 2015 is het DIFTAR-systeem ingevoerd. Maar de ergernis in Turnhout is nog steeds groot, dus we gaan door, nu door druk te zetten op de politieke partijen.”
FOTO RR Petra Heylen van actiecomit­é Dieftar. “We zijn al sinds 2014 actief, en in 2015 is het DIFTAR-systeem ingevoerd. Maar de ergernis in Turnhout is nog steeds groot, dus we gaan door, nu door druk te zetten op de politieke partijen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium