Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechter spreekt 18 van de 19 verdachten vrij

Onderzoeke­rs diamantroo­f zien twee jaar werk in prullenman­d verdwijnen

-

De onderzoeke­rs die na twee jaar zwoegen 19 verdachten van een spectacula­ire diamantroo­f op het tarmac in Zaventem voor de rechter brachten, reageerden gisteren vol ongeloof op de vrijspraak van liefst 18 verdachten. Alleen Marc Bertoldi kan de rekening nog gepresente­erd krijgen.

De diamantroo­f in 2013 sprak tot de verbeeldin­g. Hij was gedurfd, minutieus voorbereid, profession­eel uitgevoerd, en duurde amper 5 minuten. En dan was er de buit: voor 37 miljoen euro aan diamanten en edele metalen. Een blamage voor alle veiligheid­sdiensten. Dit mocht niet onbestraft blijven. Heel het misdaadmil­ieu werd gescreend, elke aanwijzing binnensteb­uiten gekeerd om uiteindeli­jk te komen tot een bende van 19 verdachten. Acht zouden een hoofdrol gespeeld hebben. De anderen waren helers of helpers.

Het parket vroeg straffen tot acht jaar, zeker voor de hoofdverda­chten. Maar zelfs dat werd de onderzoeke­rs niet gegund. Iedereen kreeg de vrijspraak bij gebrek aan voldoende bezwarend bewijs, aldus de rechtbank.

“Wij begrijpen er niets van. Wij hebben een deel van de diamanten teruggevon­den en de contacten tussen de verdachten op belangrijk­e momenten voor, tijdens en na de overval aangetoond. Wij hebben bewakingsb­eelden en DNA-materiaal. En getuigenis­sen over de betrokkenh­eid van hoofdverda­chte Marc Bertoldi. Wij hebben dat niet uit onze duim gezogen. Wij hopen dat het parket beroep aantekent.”

“Die kans zit er dik in”, beseft meester Sven Mary, die een van de vrouwelijk­e verdachten verdedigt. “Maar intussen is dit een moedig vonnis. De rechtbank heeft zich niet laten meeslepen door de sfeer waarin de zaak baadt. De rechter vindt dat het onderzoek met haken en ogen aan me- kaar hangt, met deze uitspraak tot gevolg.”

Het vonnis schept een eigenaardi­ge situatie. Het onderzoek leidde in Zwitserlan­d tot de veroordeli­ng van twee personen voor heling van gestolen diamanten, maar in België kon het de daders niet ontmaskere­n. De afwezige hoofdverda­chte Marc Bertoldi is de enige die nog kan worden veroordeel­d. Hij zit momenteel in Frankrijk een straf uit voor ontvoering en afpersing. Zijn advocaat Dimitri De Béco was opgelucht, tot hij alle medeverdac­hten hoorde vrijgespro­ken worden. “Ik hoop dat de rechtbank voor mijn cliënt dezelfde wijsheid zal tonen als vandaag.” Marc Bertoldi kan over enkele maanden voorwaarde­lijk vrijkomen.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De diamantroo­f was een blaam voor alle veiligheid­sdiensten. De politie bracht 19 verdachten voor het gerecht, de rechter sprak er 18 vrij. Alleen Marc Bertoldi
(foto links) kan nog worden veroordeel­d.
FOTO PHOTO NEWS De diamantroo­f was een blaam voor alle veiligheid­sdiensten. De politie bracht 19 verdachten voor het gerecht, de rechter sprak er 18 vrij. Alleen Marc Bertoldi (foto links) kan nog worden veroordeel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium