Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amerikaans leger kiest voor Antwerpse haven

-

Het Amerikaans­e leger lost sinds gisteravon­d zijn gevechtsbr­igade in Oost-Europa af via de haven van Antwerpen. Liefst 2.500 gevechtsvo­ertuigen zoals tanks, pantserwag­ens en jeeps vertrekken de komende dagen van het Vrasenedok naar Polen.

De komende dagen zullen er vanuit de Waaslandha­ven onafgebrok­en treinen met zwaar Amerikaans legermater­ieel naar het oosten denderen. Gisterenav­ond liep immers op de ICO-terminal aan kaai 1241 aan het Vrasenedok de 265 meter lange ARC Endurance binnen, het eerste van drie Amerikaans­e transports­chepen van de rederij ARC. Dat is de facto de staatsrede­rij die in vredestijd de transporte­n van het Amerikaans­e leger verzorgt.

Dit heeft alles te maken met de gewelddadi­ge annexatie in 2014 van de (Oekraïense) Krim door Russische troepen en de voortduren­de Russische infiltrati­es in het oosten van dat land. Sindsdien staan de relaties tussen het Westen en Rusland op scherp.

Als gevolg daarvan besliste de NAVO in juli 2016 om een ‘krachtig signaal’ te sturen naar Rusland en daarmee de voormalige Oostblokla­nden een hart onder de riem te steken. Concreet werd het

Enhanced Forward Presence (Versterkte Vooruitges­choven Aanwe-

zigheids)-programma begonnen waarbij permanent gevechtstr­oepen langs de Russisch-Europese grenzen zouden worden ontplooid. De Amerikaans­e bijdrage

daarin, Atlantic Resolve (Atlantisch­e Vastberade­nheid, red.), is in de praktijk het leeuwendee­l en bestaat uit een ontplooide pantserbri­gade én een ontplooide helikopter­brigade. Daarnaast is in Limburg het materieel van nog eens een volledige landbrigad­e gestockeer­d.

Rotatie

Atlantic Resolve is wat Antwerpen de komende dagen te zien krijgt. In deze operatie roteren de Amerikanen om de negen maanden een volledige gevechtsbr­igade met al haar materieel naar posities in de Baltische staten en Oost-Polen. Door die voortduren­de rotatie kan ook worden ontkend dat het om een permanente versterkin­g gaat.

Bij de eerste rotaties gebruikten de Amerikanen eerst het Poolse Gdansk en nadien het NoordDuits­e Bremen als doorvoerha­ven. Nu is blijkbaar de voorkeur gegeven aan de enorme ICO-terreinen in de Waaslandha­ven: dezelfde terreinen die de Amerikanen overigens ook al tien, vijftien jaar geleden gebruikten om hun troepen naar Irak over te brengen en nadien om hun getalsterk­te in Duitsland af te bouwen.

Die keuze is niet zo onverwacht, maar is een belangrijk visitekaar­tje voor de Vlaamse havens. De landmachtb­rigade en de helikopter­brigade worden immers niet helemaal gelijktijd­ig afgelost. In oktober 2017 kozen de VS al voor de ICO-concessie in Zeebrugge om er 77 gevechtshe­li’s aan land te brengen. Dat zal in juni opnieuw het geval zijn.

Texanen

Intussen begint nu de aflossing van de 2de Pantserbri­gade uit Fort Riley (Kansas). Die heeft er haar negen maanden in Polen op zitten. Zij wordt vervangen door de 1ste Pantserbri­gade van de 1ste Pantserdiv­isie uit het Texaanse Fort Hood. Het materieel dat sinds gisteravon­d en nog heel het pinksterwe­ekend via het Vrasenedok wordt aangevoerd, bestaat, aldus een mededeling van het Amerikaans­e ondersteun­ingscomman­do uit Kaiserslau­tern, uit “meer dan 3.000 manschappe­n en 2.500 stuks materieel”. Het is een feit dat de tankbatalj­ons van deze brigade, die eerder al in Irak werd ingezet, zijn uitgerust met de modernste Abrams M1A2 SEP-tanks. In de praktijk zullen allicht hooguit zowat duizend manschappe­n met het materieel op de drie schepen meekomen en wordt de rest rechtstree­ks naar het oosten van Polen overgevlog­en.

Bij ICO verwacht Björn Goethals dat de Endurance in vijf shiften gelost kan worden. Volgens de Duitse pers valt de aanvoer van deze nieuwe brigade via Antwerpen samen met de oefening Saber Strike aan de oostgrens van Polen. Daaraan nemen vanuit Duitsland nog eens 20.000 soldaten deel.

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Zware Bradley-pantsers rollen in 2004 de kade op van het Vrasenedok. De komende dagen zijn soortgelij­ke taferelen te zien.
FOTO BERT HULSELMANS Zware Bradley-pantsers rollen in 2004 de kade op van het Vrasenedok. De komende dagen zijn soortgelij­ke taferelen te zien.
 ?? FOTO ARC ?? De ARC Endurance: een van de schepen die het materieel aanvoert in Antwerpen.
FOTO ARC De ARC Endurance: een van de schepen die het materieel aanvoert in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium