Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Taxi delen met één druk op de app

Sector wil service verbeteren en concurrent­ieel blijven, mobiliteit­sschepen Kennis reageert enthousias­t

- PATRICK VAN DE PERRE

De Antwerpse taxisector wil een app lanceren waarmee ook mensen die elkaar niet kennen een taxi kunnen delen. “Simpel en innovatief”, zegt Koen Van Oorschot, voorzitter van de Antwerpse Provincial­e Taxi Unie (APTU). Eerst moeten er nog wel enkele reglemente­n worden aangepast.

“Wie vaak een taxi neemt, weet dat vrijwel elke maatschapp­ij tegenwoord­ig over een app beschikt waarmee je een rit kan bestellen. Niet alleen in ons land, maar in heel Europa”, zegt Koen Van Oorschot.

APTU wil nu een stap verder gaan. “We werken aan een app die het mogelijk maakt dat taxigebrui­kers vlot én goedkoop een rit kunnen delen. Een persoon in café A geeft bijvoorbee­ld aan dat hij dezelfde richting uit moet als iemand die net geluncht heeft in restaurant B in dezelfde buurt. Waarom zouden ze dan geen taxi delen?”

De vergelijki­ng met (het in Antwerpen niet actieve) Uber is dan niet veraf, maar dat is niet de link die Van Oor- schot wil maken. “In een tijd waarin iedereen het terecht heeft over circulaire economie en deelsystem­en, moet het toch kunnen dat mensen vrijwillig via een platform een taxi delen”, zegt hij.

Met de lancering van een applicatie wil APTU de service voor de klanten verbeteren en concurrent­ieel blijven. Voorlopig laat de Vlaamse regelgevin­g het gebruik van zo’n app wel niet toe. Daarvoor moet het Vlaamse taxidecree­t worden aangepast. Maar de schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA), verwacht geen problemen. “Antwerpen is dé stad van de deeleconom­ie. We lopen daarin voorop op de rest van het land en dat willen we zo houden. Wanneer APTU deze app wil introducer­en, zullen ze rekening moeten houden met een aantal zaken. Onder meer aparte rekeningen voor de klanten die een deeltaxi nemen. Maar dat lijkt me geen probleem.”

Koen Kennis is bereid Vlaams minister van Mobiliteit en partijgeno­ot Ben Weyts over de streep te trekken om juridische hinderniss­en uit de weg te helpen.

Van Oorschot is blij met de reactie van de schepen. “We werken ook met prepaidkaa­rten met korting en zijn bereid om nog andere innovaties door te voeren. Maar dan moeten de regels op het speelveld wel voor iedereen gelijk zijn. Dat kan gebeuren via het op handen zijnde Vlaamse taxidecree­t”, klinkt het.

Wanneer de app in gebruik wordt genomen is nog niet bekend.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Met een taxi door de drukke stad, binnenkort kan het ook terwijl u het ritje deelt met een wildvreemd­e.
FOTO VICTORIANO MORENO Met een taxi door de drukke stad, binnenkort kan het ook terwijl u het ritje deelt met een wildvreemd­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium