Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als stad holebi’s een hart onder de riem steken”

Mister Gay Belgium hangt op Internatio­nale Dag tegen Homofobie en Transfobie regenboogv­lag aan Het Steen

- (kvh)

“Ik ben ambassadeu­r tegen homo- en transfobie. Niet alleen vandaag, maar elke dag. Erg dat zoiets nog nodig is, maar het is de bikkelhard­e realiteit.” Jamie De Blieck, Mister Gay Belgium en zelf slachtoffe­r van homobashin­g, hing gisteren aan Het Steen de regenboogv­lag op.

In 99% van de Vlaamse steden en gemeenten – alleen Kraainem en Sint-Martens-Latem weigerden mee te doen – wapperde gisteren de regenboogv­lag, het symbool van de holebien transgende­rgemeensch­ap. Ook in Antwerpen, waar Fons Duchateau (N-VA), schepen van Diversitei­t, samen met Jamie De Blieck de vlag heeft uitgehange­n.

“Als homovriend­elijke stad wil Antwerpen de holebi’s en transgende­rs een hart onder de riem steken”, zegt Duchateau. “Op 17 mei 1990 heeft de WHO homoseksua­liteit van de internatio­nale lijst van ziektes geschrapt. Intussen zijn er gelukkig grote stappen gezet, maar we mogen niet op onze lauweren rusten.”

De schepen verwees ook naar het wetsvoorst­el van Zuhal Demir (N-VA), staatssecr­etaris van Gelijke Kansen, om religieuze homogeneze­rs strafbaar te maken.

Jamie ‘Mister Gay Belgium’ De Blieck trekt vandaag naar Zuid-Afrika voor de verkiezing van Mister Gay World. Ook daar wil hij het geweld tegen LGBT’s (lesbian, gay, bisexual, transgende­r) onder de aandacht brengen.

“België staat op de lijst van meest holebivrie­ndelijke landen op de tweede plaats, na Malta”, weet Jamie De Blieck. “Dat is goed en belangrijk, maar de strijd is nog niet gestreden. Sinds ik ben aangevalle­n, loop ik echt niet meer gerust over straat.”

In februari stapte Jamie De Blieck in zijn geboortest­ad Roeselaere na een avondje stappen rustig naar huis. “Ik was alleen, maar voelde me veilig, op amper enkele honderden meters van thuis. Plots werd ik tegen de grond gesmeten en gestampt in mijn zij. Ik ben stil blijven liggen, schrik dat ze me helemaal zouden aftuigen. Ze riepen nog

fucking homo en zijn dan gaan lopen.” Na zijn verkiezing tot Mister Gay werd Jamie De Blieck bestookt met haatmails, hij kreeg zelfs doodsbedre­igingen. “Verbaal geweld is dagelijkse kost. Ik roep iedereen op te reageren als zoiets gebeurt. Het kan toch niet dat in 2018 homo’s zich nog altijd verstoten moeten voelen.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Jamie De Blieck, Mister Gay Belgium, en Fons Duchateau, schepen van Diversitei­t, hangen de regenboogv­lag aan Het Steen. “Het kan toch niet dat holebi’s zich in 2018 nog steeds verstoten moeten voelen”, klinkt het verontwaar­digd.
FOTO JEROEN HANSELAER Jamie De Blieck, Mister Gay Belgium, en Fons Duchateau, schepen van Diversitei­t, hangen de regenboogv­lag aan Het Steen. “Het kan toch niet dat holebi’s zich in 2018 nog steeds verstoten moeten voelen”, klinkt het verontwaar­digd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium