Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Based on a true story

- Britt Peeters

De enkele keren dat ik diep in de Antwerpse haven ben geweest, zijn op één hand te tellen. Toen ik mijn lief eens heb afgezet op zijn werk, bijvoorbee­ld, en toen grandioos verloren gereden ben nadat ik de verkeerde afslag had genomen Dat stressmome­nt heeft ervoor gezorgd dat ik sindsdien nog amper in de tweede grootste haven van Europa ben geweest. Verbazing alom dus toen ik gisteren nog eens door de sluizen reed (niet zelf aan het stuur deze keer, gelukkig maar). Drie dagen lang werd er in de haven een grote rampenoefe­ning gehouden, met alles erop en eraan. Het resultaat: een geoliede machine van een heleboel verschille­nde instanties en hulpverlen­ers en een staaltje coördinati­e van de bovenste plank.

“Het schip met de Saoedische prins aan boord is dus gekaapt en de terroriste­n gijzelen alle onschuldig­e mensen op het schip”, was het eerste wat ik te horen kreeg. Natuurlijk was er niet alleen rekening gehouden met de uitvoering van de oefening, maar ook met het hele verhaal en de achtergron­d. En dat vond ik nu net leuk: “Wat deed die Saoedische prins in Antwerpen”, was mijn eerste vraag. Duidelijk niet de vraag die de woordvoerd­er verwachtte, maar ze kon er toch vlot op antwoorden. “Hij is op missie en wil eventueel investeren in de haven. Samen met zijn gevolg is hij vertrokken aan Het Steen voor een rondvaart.”

In mijn hoofd begon het ondertusse­n te malen. Acteurs die de rol van de Saoedische prins zouden kunnen vertolken, flitsten voorbij. Aan boord zou er een liefdesver­haal kunnen ontstaan tussen een van de gematigde terroriste­n en een jonge gegijzelde havenmedew­erkster. De grote held van het reddingste­am zou sterven aan zijn verwonding­en, net nadat hij het enige kind aan boord veilig terug aan wal had gebracht. En uiteindeli­jk zou blijken dat iemand binnen het Antwerpse stadsbestu­ur de terreurdaa­d had georganise­erd, omdat hij of zij dacht de rechtmatig­e erfgename te zijn van het rijk van de prins. Plotwendin­gen alom!

Terwijl ik nadacht over een geschikte acteur die Bart De Wever zou kunnen spelen, werden de eerste ‘slachtoffe­rs’ uit het schip gehaald en door de hulpverlen­ers verzorgd. Enkele minuten later stonden ze met hun witte hemd vol rode vlekken een koffie te drinken en een mop te vertellen. Mijn bubbel was doorprikt.

Ik heb wel geleerd dat wanneer er écht een terroristi­sche aanval is, de hulpdienst­en goed voorbereid zijn.

En misschien moet ik ook ietsje minder films kijken...

 ?? FOTO JORIS HERREOGDS ??
FOTO JORIS HERREOGDS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium