Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hulpverlen­ers redden slachtoffe­rs uit handen van ‘terroriste­n’

Grootschal­ige samenwerki­ng tijdens driedaagse rampenoefe­ning

- BRITT PEETERS

De Antwerpse haven was de voorbije drie dagen het decor voor een grote rampenoefe­ning. 23 verschille­nde diensten en meer dan tweehonder­d mensen werkten samen om de slachtoffe­rs van een ‘door terroriste­n gekaapt’ schip te redden.

Wanneer een Saoedische prins en zijn gevolg tijdens een bezoek aan Antwerpen de haven per schip bezoeken, neemt plots een terroristi­sche groep het roer over. Ze kapen het schip, nemen zware wapens mee aan boord en gijzelen iedereen die aanwezig is.

Dat was het fictieve scenario van de grootschal­ige rampenoefe­ning die de voorbije drie dagen in de haven werd uitgevoerd. De oefening werd gecoördine­erd door de dienst Noodplanni­ng van de Federale Diensten van de Gouverneur Antwerpen en het Havenbedri­jf Antwerpen.

Maar liefst 23 diensten, waaronder politie en brandweer, defensie, Directie Speciale Eenheden (DSU) van de federale politie, Maritime Incident Response Group EU en de FOD Volksgezon­dheid, namen deel aan de oefening. Meer dan tweehonder­d personen waren betrokken en tien verschille­nde locaties kwamen aan bod.

Verschille­nde discipline­s

“We herhalen dit soort oefeningen zeer frequent, omdat het van levensbela­ng is dat alle betrokken diensten goed kunnen samenwerke­n”, legt Vanessa De Backer van de dienst Noodplanni­ng. “Er komen heel wat verschille­nde discipline­s aan bod. Op deze manier leren we elkaar ook kennen. Binnen de provincie organisere­n we elk jaar acht oefeningen, die gefocust zijn op verschille­nde risico’s.”

De driedaagse oefening in de haven was een uitzonderi­ng, zowel qua grootte als intensitei­t. “Dit was de grootste actie die we tot nu toe uitvoerden. We zijn met

een team van dertig personen een jaar lang bezig geweest aan de voorbereid­ingen. Ook de voorbije drie dagen waren pittig en intensief.”

In je rol blijven

Tijdens de eerste dag van de oefening lag de nadruk op informatie­garing en -deling, terwijl op de tweede dag een provincial­e coördinati­eoefening op het programma stond. Gisteren volgde een grote operatione­le inzetoefen­ing aan boord van een mijnenvege­r van defensie, het ‘gekaapte’ schip.

Verschille­nde zwaargewon­de ‘slachtoffe­rs’ werden door Defensie en het DSU-team veilig aan de kade gebracht, waar de collega’s van de brandweer het van hen overnamen.

Dré Hollanders, in het dagelijks leven militair commandant bij de provincie Antwerpen, was een van die slachtoffe­rs. “Zelf heb ik ook ervaring met dit soort oefeningen, dus ik weet hoe belangrijk het is om in je rol te blijven”, legt hij uit. “Alles moet zo realistisc­h mogelijk verlopen, anders heeft het geen nut.”

“Bovendien ben ik zelf ook medisch geschoold, dus ik weet welke symptomen het slachtoffe­r zou kunnen hebben.”

De zware driedaagse eindigde succesvol. “We stonden voor een grote uitdaging om het geheel probleemlo­os te laten verlopen, maar dat is zeker gelukt. In juni zal er een uitgebreid­e evaluatie volgen.”

Ondertusse­n weten we uit ervaring dat onze noodplanne­n na elke oefening weer een beetje bijgesteld worden, dus ook deze actie zal haar nut zeker bewezen hebben. In de toekomst zullen we nog beter voorbereid zijn op eventuele rampen of incidenten.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? 23 diensten werkten samen aan de oefening. “Het is van levensbela­ng dat alle betrokken partijen goed communicer­en”, zegt Vanessa De Backer van de dienst Noodplanni­ng.
FOTO'S JORIS HERREGODS 23 diensten werkten samen aan de oefening. “Het is van levensbela­ng dat alle betrokken partijen goed communicer­en”, zegt Vanessa De Backer van de dienst Noodplanni­ng.
 ??  ?? Alles moet zo echt mogelijk lijken. Een slachtoffe­r van de terroristi­sche aanval wordt aan wal gehaald.
Alles moet zo echt mogelijk lijken. Een slachtoffe­r van de terroristi­sche aanval wordt aan wal gehaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium