Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na die armbreuk kreeg ik de smaak echt te pakken”

BMX-breakdance­r Gilles Van de Sompel hoopt vanavond naar finale ‘Belgium’s Got Talent’ te jumpen

- JAN AUMAN

Let op onze woorden: een van de sterren in de laatste studioshow van Belgium’s Got Talent wordt Gilles Van de Sompel (31). De Schildenaa­r kan werkelijk onwaarschi­jnlijke toeren uithalen op zijn kleine Flatland-BMX.

Het fietsje van Gilles heeft een zadel, jawel. Maar daar zit hij haast nooit op. Tijdens zijn auditie deed hij de monden van juryleden An Lemmens, Stan van Samang, Dan Karaty en Niels Destadsbad­er wijd openvallen met een tien seconden durende handstand op het stuur van zijn fietsje.

“Evenwicht is alles in dit onderdeel van de BMX-sport”, weet Gilles. “Dat evenwichts­gevoel heb ik ontwikkeld in mijn tienerjare­n. Het rustige kruispunt van de Pater Nuyenslaan met de Rozenlaan in Schilde was mijn oefenterre­in. Gemiddeld drie uur per dag probeerde ik er nieuwe tricks uit”, aldus de meervoudig Belgisch kampioen.

“Natuurlijk loopt het weleens mis. Het is trouwens na een val op 14-jarige leeftijd, waarbij ik m’n arm brak, dat ik vreemd genoeg de smaak van deze onbekende sport pas echt goed te pakken kreeg. Ook mijn sleutelbee­n en knieschijf raakten later weleens gehavend.”

“Maar ik geef niet snel op. Daarvoor is deze discipline te mooi. Ik werd al zes keer Belgisch kampioen en hoop mijn titel deze zomer alweer te kunnen verlengen. Door deelname aan dit televisiep­rogramma wil ik de ambassadeu­r zijn van deze onbekende sport. Ik omschrijf het zelf altijd als breakdance op een fiets.”

Geen remmen

Gilles, zonder tatoeages of ander streetwise-kenmerken, is heel bescheiden en allesbehal­ve een leeghoofd. Als master in productont­wikkeling stuurt hij een team van negen computergr­afici aan die knappe dingen doen met 3Dbeelden voor de auto-industrie.

Zo hoogtechno­logisch zijn werkomgevi­ng is, zo basic is het fietsje waarmee Gilles na de dagtaak zijn benen losgooit en hoofd leegmaakt. “De lengte van het frame is iets korter dan bij een streetBMX en de extreem rechte voorvork met ‘zero offset’ maakt mijn fietsje superwendb­aarder. En schrik niet, maar mijn fiets heeft maar één verzet en geen remmen. Om te vertragen, steek ik mijn voet tussen het frame en het wiel.”

“Het frame is niet gemaakt van carbon, zoals je misschien zou verwachten, maar van gewoon staal”, legt Gilles uit. “Deze fiets krijgt enorm veel stoten te verwerken en je loopt al eens bluts op. Bij carbon kan je fiets dan naar de schroothoo­p. Een stalen fiets kan beter tegen een stootje. De banden staan onder zeer hoge druk: 7,5 bar, enorm gezien de dikte. Dat moet ook wel. Door die gekke bewegingen zou de band anders snel van de velg raken.”

De zwarte Flatland-BMX van Gilles werd gemaakt door Autum in Duitsland en is zo’n 1.500 euro waard. “Maar je kan al voor 500 euro een goed instapexem­plaar vinden”, weet de stuntman op twee wielen. “Het doet me plezier hier op het plein in Schilde nog steeds kinderen te zien die met hun fietsje gekke sprongen uitprobere­n. Met mijn act kan ik vanavond de Belgium’s Got Talentjury hopelijk opnieuw overtuigen.”

Laatste studioshow ‘Belgium’s Got Talent’, vanavond om 20.40u op VTM

 ?? FOTO'S SHANA VANDEWOUWE­R, JAA ?? Gilles demonstree­rt enkele tricks voor Werf 44.
FOTO'S SHANA VANDEWOUWE­R, JAA Gilles demonstree­rt enkele tricks voor Werf 44.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium