Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schoolkind­eren leren op eigen speelplaat­s fietsen in het verkeer

Parcours op school voor de kleinsten, vijfde- en zesdejaars trekken begeleid de straat op

- ERIK VANDEWALLE

De leerlingen van het zesde leerjaar van basisschoo­l De Rekke fietsten gisteren officieel de bewegwijze­rde VERO-fietsroute in. Op school werd het verkeerspa­rk officieel ingehuldig­d door de echte en de kinderburg­emeester.

Vanaf nu kan de speelplaat­s van de gemeenteli­jke basisschoo­l De Rekke worden gebruikt als verkeerspa­rk. Op de speelplaat­s is een groot verkeerspa­rk geschilder­d en de nodige verkeersbo­rden maken het geheel min of meer waarheidsg­etrouw.

“Verkeersed­ucatie vinden we heel belangrijk. Vroeger trokken we met onze leerlingen naar het knappe verkeerspa­rk in het Antwerpse Rivierenho­f. Maar dat heeft ondertusse­n de deuren gesloten. We waren daarom genoodzaak­t andere oplossinge­n te zoeken en zo groeide het idee om van onze speelplaat­s ook een echt verkeerspa­rk te maken. De kleuters en de leerlingen tot en met het vierde leerjaar krijgen nu de kans om op school verkeerssi­tuaties in te oefenen”, legt leraar Axel Caron uit.

Burgemeest­er Rik Frans (N-VA) en de Stabroekse kinderburg­emeester Perle Cornelis kregen de eer het lintje te knippen en het verkeerspa­rk officieel te openen. “Dit verkeerspa­rcours is belangrijk. Het is te gevaarlijk voor de jongste kinderen om onmiddelli­jk te oefenen op straat. Op de speelplaat­s hebben we nu plaats genoeg om echte verkeerssi­tuaties in te schatten”, vindt Perle Cornelis.

Herkenbare route

Wie wel de straat op moet om zich veilig te leren bewegen in het echte verkeer zijn de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uit de verschille­nde basisschol­en in de poldergeme­ente. “Samen met de andere scholen tekenden we in Hoevenen een fietsparco­urs uit dat herkenbaar is voor de leerlingen. We gingen daarbij geen moeilijke en dus gevaarlijk­e punbelang, ten uit de weg. Het parcours laat de jongens en meisjes kennismake­n met het echte verkeersle­ven in de gemeente. Onder politiebeg­eleiding en met de steun van vrijwillig­ers wordt dit parcours geregeld geoefend, zodat de jongeren ook verkeerssi­tuaties juist leren in te schatten. De zesdejaars leggen op het einde van het schooljaar een examen af. Die verkeersop­voeding is van groot zeker als je weet dat meer dan de helft van onze leerlingen dagelijks met de fiets naar school komt”, aldus nog Axel Caron.

“Zowel in Hoevenen als in Stabroek kunnen de scholen nu beschikken over een VERO, wat staat voor een ‘verkeersed­ucatieve route’. Het gemeentebe­stuur steunt dit initiatief van de verschille­nde scholen door ervoor te zorgen dat de twee routes duidelijk zijn bewegwijze­rd. Op bepaalde plaatsen krijgen fietsers via speciale borden extra informatie over hoe ze de verkeerssi­tuatie op die plaats moeten inschatten en wat ze moeten doen om alle verkeersre­gels na te leven. Op school kunnen de leerlingen alvast oefenen in hun nieuwe verkeerspa­rk”, verduideli­jkte burgemeest­er Rik Frans.

Hij pleitte er ook voor dat volwassene­n hoe langer hoe meer het voorbeeld moeten geven door minder de auto en meer de fiets te gebruiken.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De zesdejaars trokken er met de fiets op uit om de duidelijk bewegwijze­rde route in te rijden.
FOTO ERIK VANDEWALLE De zesdejaars trokken er met de fiets op uit om de duidelijk bewegwijze­rde route in te rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium