Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet tevreden met een halve finale”

Rode Duivel openhartig over leven in China, zijn toekomst bij de nationale ploeg en het WK

- Van onze reporter in Tianjin

Maandag maakt de Belgische bondscoach zijn WK-selectie bekend, de officiële start van Rusland 2018. Bij de certitudes: Axel Witsel, die zich voor ettelijke miljoenen euro’s had begraven in de exotische maar minderwaar­dige Chinese Super League. Zei men. We zochten Witsel op in Tianjin en ontmoetten er een opvallend gemotiveer­de soldaat van Roberto Martinez. “Ja, de intensitei­t ligt hier een stukje lager. Maar ik ben nog steeds dezelfde voetballer.”

Op bezoek bij Axel Witsel (29), intussen al anderhalf jaar Chinees, in januari 2017 door Tianjin Quanjian voor 20 miljoen overgenome­n van Zenit Sint-Petersburg. Dat de middenveld­er in China 18 miljoen euro per jaar verdient, noemt zijn vertrouwen­spersoon Alain Goblet “zeer overdreven”, maar hij verdient er véél geld. En wie in China veel geld verdient, vliegt in een gouden kooitje. Voor een interview is eerst wekenlang gebeld, gefaxt en gemaild naar zijn club Tianjin Quanjian. Vruchteloo­s. Waarna we 8.000 kilometer vliegen om dan op 120 kilometer van Peking in het onmetelijk­e Tianjin – 14 miljoen inwoners – op zoek te gaan naar het trainingsc­omplex. Nog eens 50 kilometer verder in de

stad. De voetbalclu­bs houden pers en fans het liefst veraf. China telt 140 steden van meer dan 1 miljoen inwoners, álles is hier veel en groot. En passant wijst de taxichauff­eur op dé trots van de stad: de ranke 117 Golden Finance Building, met 579 meter en 117 verdieping­en het hoogste gebouw van China. Great, maar we waren op zoek naar Axel Witsel, Rode Duivel. We vonden hem, na uren wachten aan een gesloten poort, streng bewaakt door onwillige security, in een geblindeer­de van die hem na de training wegbracht.

Witsel is een aardige jongen en vraagt ons een dag later langs te komen in het hotel waar hij verblijft. “Al is het de dag voor de wedstrijd, dan mogen interviews eigenlijk niet.”

Dat hotel is het poepchique Ritz Carlton. Witsel verblijft er in een residentie­el appartemen­t, net als zijn buitenland­se ploegmaats Alexandre Pato en Anthony Modeste en de technische staf van de Portugese coach Paulo Sousa. Hij woont er nu al anderhalf jaar met zijn vrouw Rafaëlla en dochtertje­s Maï-Li (3) en Evy (1).

Tijd voor een balans dus, het leven zoals het is in China. Met zijn ontelbare hoge torens, soms van meer dan 1 miljard euro, met zijn rochels op restaurant, met zijn vrees voor witte wijn, symbool voor dood. En met zijn stervoetba­llers, van 10 miljoen tot 35 miljoen euro per jaar – Iniesta kwam net niet.

“Het liep eigenlijk helemaal zoals we verwacht hadden”, vertelt Witsel. “Het is in het begin wel wennen natuurlijk als op restaurant plots naast je een luide wind wordt gelaten. Maar dat zit nu eenmaal in hun cultuur. En daarnaast is Tianjin natuurlijk niet Shanghai. Er valt hier niet zo veel te beleven, er zijn hier geen 36 toprestaur­ants. En hoe bekender ik werd, hoe moeilijker het werd om rond te lopen in een shoppingce­nter. Zodra iemand me herkent, wil iedereen een selfie of een handtekeni­ng. We blijven dan ook veelal binnen het domein van het hotel, maar het went allemaal. Maï-Li gaat intussen naar een Amerikaans­e school hier vlakbij, Evy is nog heel klein natuurlijk.”

Niemand geloofde je toen je bij je transfer zei dat je niet alleen voor het geld koos, maar ook omdat China na Rusland een verrijking zou zijn voor jou en je kinderen.

“Natuurlijk stond het financiële aspect voorop. Maar ik vind het nog steeds een unieke ervaring, drie jaar China, een heel andere cultuur. Evy was nog te klein in Rusland, maar enkele jaren opgroeien in China zal ongetwijfe­ld een betekenis hebben in haar opvoeding.”

Weet je wat ‘haoqiu’ wil zeggen? “Neen.” Goeie bal. Het is een vreselijk moeilijke taal om te leren, niet?

“Ik beken schuld. Ik heb wel een Franstalig­e lesgever ter beschikkin­g, maar het ontbreekt mij blijkbaar toch aan de nodige motivatie. Ik ken nog maar een paar woorden: Hallo, dank

u…” Nicolas Lombaerts miste al in zijn eerste weken in België het leven in SintPeters­burg. “Ik zal pas over enkele jaren kunnen zeggen of ik China zal missen. (lacht) Het rijke leven in Sint-Petersburg is niet vergelijkb­aar met Tianjin, denk ik. Of zelfs met Peking. Ik was wel al in Shanghai, waar Hulk (ex-ploegmaat bij Zenit, red.) speelt, dat is natuurlijk wel een heel moderne en levendige stad.” Jullie bezochten al een en ander in China? “De Chinese Muur, hè. En Hongkong. Maar veel tijd voor toeristisc­he

“Dit WK wordt niet mijn laatste kans. Mijn voorlaatst­e! Over vier jaar ben ik 33 jaar, er kan nog wel een WK bij.”

uitstappen hebben we niet, hoor.” Heb je in februari Yannick Carrasco China aangeraden?

“Ik heb hem via een Braziliaan­sChinese vriend vooral geholpen met een aantal praktische zaken. Intussen zien we elkaar hier geregeld.” (Dalian, waar Yannick Carrasco speelt, is slechts een klein uurtje vliegen, red.) Ook een argument voor je keuze voor China was je vliegtuigm­aatschappi­j LindSky Aviation, waarin je volgens ‘De Tijd’ 750.000 euro investeerd­e en die je in China, in volle expansie, wilde lanceren. Hoever staat dat project?

“Het blijkt moeilijker dan verwacht. Zoveel administra­tie en regels... Het project staat even op standby.”

Daags ervoor spraken we Lao Ma, voorzitter van de lokale voetbalfed­eratie van Tianjin, die via de scholen zo’n 100.000 kinderen traint. Een onderdeel van het project van president Xi Jinping, die via 20.000 scholen en de aanleg van 70.000 voetbalvel­den het Chinese voetbal groot wil maken. De wereldtite­l in 2050 is de ultieme ambitie. Maar uit het gigantisch oefencompl­ex in Guangzhou, waar afgelopen jaren 2.500 jongeren werden opgeleid voor 6.000 euro lidgeld per jaar, is nauwelijks talent voor de Super League gerekrutee­rd. Aanvankeli­jk moesten Europese sterren, voor gigantisch veel geld aangetrokk­en, het niveau optillen, maar sinds Carlos Tévez (37 miljoen euro per jaar in Shanghai) doodleuk liever naar het Chinese Disney World trok dan te trainen, staan ze daar al sceptische­r tegenover. De transfer van Iniesta werd door de voorzitter van Chongqing afgeblazen omdat het geld moest worden besteed aan opleiding. Laatst verloor China, 73e op de FIFA-ranking, nog een thuismatch met 0-6 tegen Wales. Anderzijds: ook de Rode Duivels verloren van Wales… Witsel moet erom glimlachen. “Het is ook wel een goede ploeg, hè. Bale, Ramsey… En Chinees bondscoach Marcello Lippi experiment­eerde met een aantal jongeren, heb ik begrepen.” In welke mate heb jij als buitenland­se ster impact op de ontwikkeli­ng van het Chinese voetbal?

“Het is niet zo dat we worden ingeschake­ld voor clinics aan jeugdspele­rs. Onze impact moet komen van onze prestaties op het veld.” Arie Haan, die tien jaar als coach in China werkte, betwijfelt of het wel in

“De intensitei­t van de matchen ligt hier een stukje lager, maar ik compenseer dat door hard te trainen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JIA LEI  IMAGINE CHINA FOTO FOTO RR ?? Witsel verblijft al anderhalf jaar in het Ritz Carlton. Axel, echtgenote Rafaëlla en dochtertje­s MaïLi (3) en Evy (1)
FOTO JIA LEI IMAGINE CHINA FOTO FOTO RR Witsel verblijft al anderhalf jaar in het Ritz Carlton. Axel, echtgenote Rafaëlla en dochtertje­s MaïLi (3) en Evy (1)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium