Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sprinten zonder topsprinte­rs

Waarom Kittel, Greipel, Cavendish en co dit jaar ontbreken

-

Of het nu ligt aan het parcours, aan de concurrent­ie uit Californië, aan teams met acht renners of gewoon aan brute pech: feit is dat de Giro dit jaar een heel mager sprintersv­eld heeft. Een rondje langs de teambussen, met de vraag waarom zoveel topsprinte­rs dit jaar hun kat hebben gestuurd.

LOTTO - FIX ALL

Geen Greipel, wel Debusscher­e

André Greipel is dit jaar de opvallends­te afwezige. De voorbije drie jaar was hij er wel altijd bij in de Giro, doorgaans tot aan de tweede rustdag. “Had het alleen van André zelf fgehangen, dan reed hij nu opnieuw de Giro”, zegt ploegleide­r Bart Leysen. “Maar we willen hem fris in de Tour, met een ander programma dan vorig jaar. Zonder ZLM Toer

(die wedstrijd vindt dit jaar niet plaats, red.),

wel met de zware Ronde van Zwitserlan­d. De Giro – zeker met de complexe start in Israël en Sicilië - paste daar gewoon niet in.”

QUICK.STEP FLOORS

Geen Gaviria, wel Viviani

Elia Viviani is uiteraard de sprinter in dit lijstje die een plaatsje bij de wereldtop mag claimen, maar officieel is hij bij Quick.Step ook de man voor het tweede programma. Nummer één Fernando Gaviria won vorig jaar vier ritten in de Giro en promoveert zo naar de Tour. “We hebben met Elia in de winter al beslist dat hij naar de Giro zou toewerken”, zegt ploegleide­r Rik Van Slycke. “Hij en sprintlood­sen Michael Morkov en Fabio Sabatini hebben we bewust vooraf samen laten koersen.”

KATUSHA

Geen Kittel, wel Planckaert

In 2014 en 2016 deed Marcel Kittel de dubbel Giro - Tour. Met succes: hij won in beide edities de eerste twee sprintetap­pes. “Maar dit jaar hebben we nooit overwogen om hem mee te brengen”, zegt woordvoerd­er Falk Nier. “We wilden hem dezelfde voorbereid­ing op de Tour geven als vorig jaar bij Quick.Step. Dat werkte heel goed. Bovendien zit Canyon sinds vorig jaar op de Amerikaans­e markt. Daarom wilden we Marcel ook in Californië aan de start. Met Baptiste hebben we hier wel iemand die vast in de top tien kan finishen.”

BORA - HANSGROHE

Geen Sagan, wel Bennett

Raar maar waar: Peter Sagan rijdt elk jaar de Tirreno Adriatico, maar reed nog nooit de Giro. Dat hij in de Ronde van Californië een van de uithangbor­den is van constructe­ur Specialize­d heeft daar veel mee te maken. “Ik zou het fantastisc­h vinden om Peter in deze wedstrijd te hebben”, zegt ploegleide­r Christian Pömer. “Maar én het voorjaar én een stukje Giro én de Tour, dat gaat gewoon niet. Bovendien: vind je Sam Bennett dan geen topsprinte­r?”

TEAM DIMENSION DATA

Geen Cavendish, wel Gibbons Mark Cavendish reed de Giro in 2008, 2009, 2011, 2012 en 2013, altijd in

combinatie met de Tour. Maar ook hij is er dit jaar niet bij. “Elke winter stellen we ons de vraag of we Mark meenemen naar de Giro”, zegt ploegleide­r Alex Sans Vega. “Dit jaar was dat sowieso niet het plan en na de problemen in het voorjaar was hij nooit fit geraakt. Ryan Gibbons is onze man voor de sprint. Hij heeft niemand rond zich, maar krijgt absolute vrijheid.”

GROUPAMA - FDJ

Geen Démare, wel klassement

Groupama-FdJ laat Démare thuis en legt alle eieren in deze Giro in het mandje van klassement­sman Thibaut Pinot. “De hele ploeg is helemaal rond hem gebouwd”, zegt ploegleide­r Sébastien Joly. “Het is een bewuste keuze geweest om geen sprinter mee te brengen. Straks in de Tour doen we het wel moitié-moitié, met Démare en met Pinot. Jacopo Guarnieri? Hij is op dit moment op stage met Démare in Benicassim. We willen die twee zo dicht mogelijk bij elkaar houden. In de Tour is Jacopo dan ook poison pilote van Arnaud Démare.”

UAE EMIRATES

Geen Kristoff, geen vervanger

Alexander Kristoff reed de Giro in 2011 en 2012, maar beperkte zich sindsdien altijd tot de Tour. “We hebben ervoor geopteerd om de hele ploeg rond Fabio Aru te bouwen”, zegt ploegleide­r Matxin Joxean Fernandez, voormalig scout bij Quick.Step Floors. “Om heel eerlijk te zijn: eigenlijk had Ben Swift hier in de Giro onze sprinter moeten zijn. Alleen heeft hij een wervel gebroken in de Ronde van Vlaanderen. In sprintetap­pes is ons enige doel nu om Fabio veilig binnen te brengen.”

LOTTONL - JUMBO

Geen Groenewege­n, wel Van Poppel

Het zegt veel over het talent van Dylan Groenewege­n dat hij nooit de Giro heeft gereden. Hij debuteerde in 2016 in de Tour, won vorig jaar de slotetappe op de Champs Elysées en keert dit jaar logischerw­ijs terug. “De Giro heeft ook gewoon geen sprintersp­arcours”, zegt ploegleide­r Addy Engels. “Wij doen het dit jaar met Danny van Poppel

(gisteren tweede, red.). We willen hem en Groenewege­n altijd op een verschille­nd programma houden, om zo veel mogelijk winstkanse­n te hebben. Dylan heeft ondertusse­n een rit gewonnen in Noorwegen en met Danny zal het ook nog lukken in deze Giro.”

MITCHELTON - SCOTT

Geen Ewan, geen topsprinte­r

In zijn spectacula­ire stijl gaf Caleb Ewan

de voorbije twee jaar kleur aan de Giro, maar ook hij past dit jaar. “Caleb is klaar voor de Tour”, zegt ploegleide­r Matt White. “Het was een optie om met Luka Mezgec te komen, maar het leek ons slimmer om hem en Caleb samen te laten trainen en koersen in Californië. Met acht renners per ploeg is het moeilijk geworden om een sprinter én een klassement­srenner samen te zetten. In de Tour doen we het wel, maar daar is goed over nagedacht. De lead out-guys zijn de mannen die onze klassement­sman kunnen beschermen.”

TREK - SEGAFREDO

Geen Degenkolb, wel Pedersen

John Degenkolb lijkt wat van zijn topsnelhei­d te hebben verloren. Een mager bezette Giro lijkt dan meer opportuun dan de superconcu­rrentiële Tour. “Toch niet”, zegt manager Luca Guercilena. “Het was gewoon geen optie: John heeft zich in Parijs - Roubaix geblesseer­d aan de knie en miste zelfs zijn thuiswedst­rijd in Frankfurt. We wilden naar hier komen met Giacomo Nizzolo, maar ook hij raakte geblesseer­d. Boy van Poppel en Mads Pedersen moeten in een sprint wel een top vijf kunnen halen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sam Bennett toont zich de snelste in een sprint zonder toppers. “Vind jij Bennett geen topsprinte­r?”, vroeg Boraploegl­eider Christian Pömer zich af.
FOTO PHOTO NEWS Sam Bennett toont zich de snelste in een sprint zonder toppers. “Vind jij Bennett geen topsprinte­r?”, vroeg Boraploegl­eider Christian Pömer zich af.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium