Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindspurt naar tweede plaats Telenet Giants Antwerp moet minstens eenmaal winnen tegen kampioen Oostende

- PATRICK CEULEMANS

Wie eindigt tweede in de reguliere competitie en krijgt dus toegang tot de beslissend­e voorronde van de Champions League? Dat is de vraag die vandaag en op pinksterma­andag een antwoord krijgt. Telenet Giants Antwerp heeft de beste papieren, maar staat voor een zwaar tweeluik tegen kampioen en leider Oostende. Eén keer winnen volstaat voor de Giants. Niet onmogelijk, zo lijkt het, gezien Oostende de voorbije weken verloor bij Leuven, Okapi Aalstar en Limburg United.

Eén overwinnin­g dus, of twee nederlagen van Charleroi tegen Okapi Aalstar, is voor Telenet Giants Antwerp voldoende voor een definitiev­e tweede plaats. Die levert niet alleen een rechtstree­kse plaats in de beslissend­e voorronde van de Champions League op, ze is ook enorm belangrijk voor het verloop van de play-offs, omdat ze thuisvoord­eel geeft in de kwart- en eventuele halve finale. Omdat Telenet Giants Antwerp altijd in de top drie eindigt, is Europees basketbal (FIBA Europe Cup) al wel een feit.

TELENET GIANTS ANTWERP

“Wij rekenen niet op cadeaus”

De definitiev­e tweede plaats moet Telenet Giants Antwerp in de eerste plaats zelf afdwingen. Coach Roel Moors: “Als je tweemaal tegen Oostende moet in drie dagen tijd, weet je dat je top moet zijn. Oké, Oostende heeft niets meer te winnen of te verliezen, is zeker van de polepositi­on, maar cadeaus zal het niet uitdelen. Ik reken daar ook niet op. We zullen die tweede plaats op het parket moeten verdienen. Goed, ik weet wel dat een nul op twee van Charleroi tegen Okapi Aalstar ons ook helpt, maar we moeten toch vooral naar onszelf kijken. Eén zege tegen Oostende, dat is de opdracht. En als ons dat lukt gaan we ook nog eens met een goed gevoel naar de play-offs.”

OOSTENDE

“Sorry Giants, wij willen tweemaal winnen”

Kampioen Oostende lijkt de voorbije weken kwetsbaar op verplaatsi­ng met nederlagen bij Leuven, Okapi Aalstar en Limburg United. Of is de motivatie wat weggesijpe­ld nu de polepositi­on een zekerheid is? Gewezen Giant Jean-Marc Mwema: “Ja, we zijn de voorbije weken een paar keer op verplaatsi­ng op onze bek gegaan. Maar met de play-offs voor de deur willen we daar veranderin­g in brengen. Dus sorry Giants, ondanks alle emotionali­teit wil ik tweemaal tegen jullie winnen. Natuurlijk blijft het speciaal, spelen tegen Antwerp Giants. Ik was er meer dan tien jaar actief. Die periode blijft een belangrijk gegeven in mijn carrière. Veel speciale momenten met toffe ploegmaats meegemaakt. En met het coachesduo Moors - Beghin heb ik samengespe­eld bij de Giants en bij de Belgian Lions.”

Spelen er nog andere factoren?

Maar misschien spelen er nog wel andere factoren dan de louter sportieve voor het vastleggen van de tweede plaats na de reguliere competitie. Als Telenet Giants Antwerp naast die tweede plaats grijpt, is ze voor Charleroi, en dat zou in Oostende wel eens een aantal mensen aan het denken kunnen zetten. Het is namelijk een publiek geheim dat het niet botert tussen Oostende en Charleroi, de relatie tussen de twee zakte vorige maand zelfs helemaal onder het vriespunt toen general manager Sébastien Bellin van Charleroi in een tv-interview zwaar uithaalde naar het gedrag van Oostendeco­ach Dario Gjergja. Goed mogelijk dat Gjergja dat nog altijd in zijn mouw heeft zitten. Telenet Giants Antwerp kan er maar wel bij varen.

 ?? FOTO BELGA ?? Thomas Akyazili vecht een luchtduel uit met Oostendena­ar Schwartz. Tegen Oostende moet Telenet Giants Antwerp zijn tweede plaats vastleggen.
FOTO BELGA Thomas Akyazili vecht een luchtduel uit met Oostendena­ar Schwartz. Tegen Oostende moet Telenet Giants Antwerp zijn tweede plaats vastleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium