Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik motiveer mezelf elke dag om in de Premier League te geraken”

Ilias Chair: van overbodig bij Lierse tot revelatie in de Engelse tweede klasse

- KRISTOF SOMERS

Een jaar geleden werd hij ei zo na richting eerste amateurkla­sse verwezen, maar nu hoeft Ilias Chair bij het Engelse Queens Park Rangers aan niets anders dan voetbal te denken. De 20-jarige Edegemnaar greep voluit zijn kans in de laatste twee wedstrijde­n van het seizoen en droomt van nog veel meer.

is eerlijk: nogal wat jonge voetballer­s die op de rand van de doorbraak staan, durven wel eens naast de spreekwoor­delijke schoenen te lopen na een sterke prestatie. Niets daarvan bij Ilias Chair. De aanvallend­e middenveld­er maakt ook tijdens zijn korte vakantie - “Na een zwaar seizoen is een weekje rust in Turkije ideaal om even van het voetbal weg te zijn”, zegt Chair - graag tijd voor onze vragen.

Tijdens het competitie­slot van Queens Park Rangers ging het plots snel voor jou, met basisplaat­sen tegen Birmingham en Leeds. Hoe beleefde je die voorbije weken?

Ilias Chair: “De trainer en de rest van de technische staf gaven me veel vertrouwen. Ze vertelden me al een tijdje dat ik me klaar moest houden omdat ik speelkanse­n zou krijgen. Ik denk dat ik die, zeker door mijn doelpunt en assist tegen Birmingham, met beide handen heb gegrepen.”

Bij het brede publiek doet jouw naam niet meteen een belletje rinkelen. Wie is de voetballer Ilias Chair? “Niet dat ik me wil vergelijke­n met die spelers, maar qua gestalte (1m58, red.) behoor ik tot de

categorie van Dries Mertens en Eden Hazard. Ik zie dat zelf eerder als een pluspunt, want voor kleine, technisch onderlegde spelers ligt er net veel ruimte in Engeland.”

De Championsh­ip, waarin jij met QPR actief bent, heeft nochtans de naam een competitie met vooral veel stevige duels te zijn.

“De Engelse tweede klasse van vandaag is vooral een heel moeilijke reeks, met vierentwin­tig ploegen. Een groot aantal van die ploegen was recent nog in de hoogste afdeling actief. Aston Villa, Cardiff, Middelsbro­ugh, Fulham, Wolverhamp­ton dat vorig jaar nog een speler van Atletico Madrid binnenhaal­de,... Voor mij persoonlij­k maakt dat niet zo veel uit. Eens ik op het veld sta, denk ik daar niet aan en probeer ik gewoon mijn wedstrijde­n te spelen.”

Hoe ben jij eigenlijk bij QPR terechtgek­omen? “Zoals je wel weet zag Lierse in

januari vorig jaar geen toekomst meer in mij. De club gaf mij een paar opties voor een uitleenbeu­rt naar een ploeg in de eerste amateurkla­sse. Met alle respect voor die ploegen, maar ik nam dat niet in overweging omdat ik vond dat ik hoger mocht mikken. Mijn makelaar regelde dan een test in Londen en na drie dagen bood QPR mij al een contract aan. Sindsdien is het alleen maar bergop gegaan voor mij. Eerst werd ik bij de U23 gestald. Na twee weken trainde ik al gereEerlij­k geld met het eerste elftal mee en na zes maanden mocht ik definitief de stap naar de A-kern zetten.”

Het seizoen zit erop. Vinden we jou ook na de vakantie terug in de Championsh­ip?

“Daar reken ik op, ja. QPR maakte me duidelijk dat ik de toekomst van de club ben. Op een dag zal ik een van de voortrekke­rs van de ploeg moeten zijn. Met als uiteindeli­jke doel: de Premier League. Ik motiveer mezelf elke dag voor die droom. Ik probeer altijd harder te werken dan de rest.”

Het kan verkeren. Drie jaar geleden trainde je nog gewoon in de Wadi Degla JMG Academie.

“Klopt. Van mijn twaalfde zat ik daar, met generatieg­enoten als Theo Bongonda, Faysel Kasmi, Ahmed El Messaoudi en Manuel Benson. Ik heb er veel geleerd en daar pluk ik nu de vruchten van. Waarom het dan voor Lierse geen onverdeeld succes is geworden? Simpelweg omdat we met te veel aanvallend ingestelde spelers waren. Dat was geen ideale situatie, ook al door die moeilijke mix tussen jeugd en ervaring.”

Je hebt wellicht ook de ontwikkeli­ngen van je ex-club gevolgd. Had je een faillissem­ent zien aankomen?

“Via ex-trainers en ex-collega’s kreeg ik regelmatig wel iets mee. Ik heb altijd het beste voorgehad met Lierse, dus het doet me pijn om te zien dat zo’n traditiecl­ub aan de afgrond staat. Maar ik heb er goede hoop op dat ze onder een andere vorm snel kunnen terugkomen op het juiste niveau.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ilias Chair (rechts) aan het werk met Queens Park Rangers tegen Leeds United en Kemar Roofe.
FOTO PHOTO NEWS Ilias Chair (rechts) aan het werk met Queens Park Rangers tegen Leeds United en Kemar Roofe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium