Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik red geen honden, zij hebben mij gered”

Nancy Bertels ving voor SHIN al 61 Spaanse asielhonde­n op

- KRISTIN MATTHYSSEN www.ace-charity.org

“Zonder die honden, zat ik nu aan de antidepres­siva. Ik red geen honden, maar die honden hebben mij gered, zeg ik altijd.” Nancy Bertels (54) uit Deurne is opvanggezi­n voor SHIN (Spaanse Honden In Nood). In zes jaar tijd ving ze al 61 honden op.

Wie angst heeft voor honden, kan beter buiten blijven bij Nancy en haar man. In hun klein rijhuis – met verrassend grote achtertuin – komen direct een paar kwispelend­e viervoeter­s afgerend. Floor, een kruising Franse bulldog, springt enthousias­t over een tuinstoel, terwijl Spaanse waterhond Coque overtuigd is dat er hondensnoe­pjes in mijn broekzak zitten. Hij duwt zijn natte snoet in mijn kruis. “En dan heb je nog geluk dat we onze zoon op wandeling hebben gestuurd met onze Ozie, ook een kruising Franse bulldog. Zijn bijnaam in het Spaanse asiel – waar hij werd gedumpt – luidde niet voor niets Stoemper.”

Naast haar drie eigen honden die ze via SHIN uit Spanje adopteerde, heeft Nancy ook bijna het hele jaar rond opvanghond­en onder haar hoede. “Je kan niet alle honden van de wereld redden, wel de wereld van eentje”, luidt het credo van de Vlaamse Fabienne Paques, die achttien jaar geleden tot de dood veroordeel­de honden uit Spaanse asielen naar ons land begon te halen. Elke maand vindt SHIN nu voor 107 Spaanse honden een nieuwe thuis in België en Nederland. De provincie Antwerpen is daarbij koploper. Vrijwillig­ers zoals Nancy Bertels, die de honden na hun overbrengi­ng eerst in België opvangen en socialiser­en, vormen hierin een onmisbare schakel.

“Ik ben altijd een hondenvrie­nd geweest”, vertelt Nancy. “Mijn eerste hondje dat ik als kind kreeg, was een teckeltje van de Vogelenmar­kt. Zes jaar geleden ben ik als opvanggezi­n gestart. We hadden zelf toen al via SHIN een witte Engelse bulldog geadopteer­d, Cocos, die vorig jaar jammer genoeg overleden is.

Toen Cocos twee jaar bij Nancy was, werd ze ziek. “Twee lage rugoperati­es, twee nekoperati­es en dan ook nog eens borstkanke­r: allemaal in anderhalf jaar tijd. Ik heb zwaar reuma. De hormoonthe­rapie voor mijn borstkanke­r werkte de reumasympt­omen nog in de hand. Van een fulltime werkende vrouw die haar job als kinderverz­orgster doodgraag deed, werd ik ineens pijnpatiën­te. Werken zat er niet meer in.”

Nancy voelde zich wegzakken in een depressie. Ondanks haar beperkinge­n, wou ze graag vrijwillig­erswerk doen. “Ik dacht meteen aan iets met honden.” Dus werd Nancy opvanggezi­n voor SHIN. “Sommige honden blijven twee weken, andere drie maanden. Onze limiet voor eigen honden hebben we op drie gelegd, anders is er geen plaats meer voor opvanghond­en. SHIN neemt in de adoptiecon­tracten altijd op dat de honden opnieuw naar SHIN moeten komen, als je er niet meer voor kan zorgen. Zo was Nino geadopteer­d als pup via SHIN aan Belgische mensen, maar is hij door een scheiding na vier jaar nu opnieuw afgestaan. In afwachting van een nieuwe thuis, verblijft hij bij ons. Nino revalideer­t ook nog van een operatie, zijn kruisbande­n bleken gescheurd toen hij hier kwam, maar het gaat al veel beter. ”

Opvanggezi­nnen hebben het niet makkelijk. “Soms zijn de honden nog niet zindelijk of bijten ze van alles kapot. Vaak zijn ze angstig, omdat ze een vreselijke voorgeschi­edenis hebben. Toch vind ik het nog altijd erg als ze vertrekken, ondanks dat ze in een goed adoptiegez­in terechtkom­en. Ik stop de dag dat ik dat niet meer voel, want het is normaal dat je die dieren graag gaat zien.”

Van sommige van haar ex-opvanghond­en krijgt Nancy nog geregeld foto’s doorgemail­d. “De hond die me het meest bijblijft, is de Duitse herder Merina. Graatmager, doodsbang en panisch voor mannen. Twee maanden heeft ze hier gezeten, zonder veel vooruitgan­g. Die raakt nooit geplaatst, vreesde ik. Maar toen belde een Franstalig lesbisch koppel. Ze moesten van heel ver komen. Die ene vrouw zette zich op haar poep op ons gazon en bleef met engelenged­uld wachten tot Merina als een bang musje schuchter achter een struik vandaan kwam. Ze hebben haar gepakt en het is allemaal goed gekomen.”

Nog iets dat Nancy altijd zal bijblijven, was de negentigja­rige dame uit Vlaams-Brabant die met haar zoon naar een elfjarig Spaans straathond­je kwam kijken. “Het leken eenvoudige mensen. Haar jack russel was overleden en de zoon beloofde het hondje op te vangen mocht zijn moeder iets overkomen. Toen onze lokale vrijwillig­ster voor de overdracht eerst op huisbezoek ging bij de dame, schrok ze zich een bult. De negentigja­rige bleek een edelvrouw die in een geklasseer­d kasteel op een enorm landgoed woonde. Dat oud straathond­je is letterlijk van de Spaanse hel naar de zevende hemel gegaan!”

Gudrun Briat, SHIN vrijwillig­er: “Nancy is een engel. Ze verzorgde al 61 Spaanse opvanghond­en.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Nancy Bertels met Coque, Nino en Floor. Nino – de beige snoeper hier vooraan in beeld – is een opvanghond die nog een baasje zoekt.
FOTO VICTORIANO MORENO Nancy Bertels met Coque, Nino en Floor. Nino – de beige snoeper hier vooraan in beeld – is een opvanghond die nog een baasje zoekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium