Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mooie panorama’s leveren de meeste likes op”

KALMTHOUT Jef De Winter mixt het informatie­ve met het artistieke

-

De Kalmthouts­e Heide is de vaste biotoop van boswachter Jef De Winter (37). Sinds oktober heeft hij een Twitteracc­ount op vraag van zijn werkgever, het Agentschap Natuur en Bos. Ook met Instagram is Jef nu begonnen. “Sprekende beelden liggen me eigenlijk beter dan korte tekstberic­hten. Ik krijg ook meer likes voor mijn foto’s.”

Boswachter Jef heeft 147 volgers en postte al 54 tweets over de Kalmthouts­e Heide. Dat leverde hem 116 vind-ikleuks op. Niet slecht voor een beginner.

“Eigenlijk is het wel aanstekeli­jk”, vertelt Jef. “Twitter is een goed medium om een positieve boodschap uit te dragen over het gebied. Het is ook informatie­f. Zo stuur ik een tweet als het code oranje is en er brandgevaa­r dreigt. Of ik retweet (delen op eigen profiel,

red.) berichten van de gemeente Kalmthout in verband met de heide. Met de voorjaarss­torm in januari trok ik een foto van een omgevallen boom die de Verbinding­sstraat blokkeerde.”

Op 14 april tweette Jef een mooie poetische foto van een ree die na een herstelper­iode in het opvangcent­rum VOC Brasschaat/Kapellen opnieuw de vrije natuur in mocht. Goed voor zeven likes. Zijn waarschuwi­ng voor teken werd 27 keer geretweet. De foto van een doodgerede­n marter werd vier keer geliked en een knap gebouwd boskamp twaalf keer.

Dat is eigenlijk niet zo veel in vergelijki­ng met zijn activiteit­en op Instagram. Daarin is Jef meer bedreven. Dertig foto’s op Instagram zorgden al voor 243 volgers. Vooral de panoramisc­he vergezicht­en doen het goed. Boswachter Jef is duidelijk een stilist en een poëtische ziel. Zijn foto’s zoals een zonsonderg­ang op de heide, die doet denken aan de Afrikaanse savanne, zouden zo op een prentbrief­kaart gedrukt kunnen worden. Alleen de giraffen ontbreken. Of half vergane tanks in de weidse natuur van het Groot Schietveld

“Ik merk aan de reacties dat het zulke beelden zijn die werken”, zegt Jef. “Omdat ik in de winter begonnen ben, heb ik nog niet veel bloeiende planten kunnen fotografer­en. Dat gaat nu beginnen. Als we tijdens onze weekendper­manentie naar een ander gebied moeten, zoals naar Linkeroeve­r of het Zoerselbos, probeer ik daar ook iets te tweeten.” Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert: ook een speldenpri­kzwam op een schapenkeu­tel krijgt op Instagram twaalf likes. En zo leren de volgers van boswachter Jef elke week weer iets nieuws bij over de natuur.

 ??  ?? Jef De Winter op de Kalmthouts­e Heide. Hij is meer een man van beeldtaal dan van woorden.
Jef De Winter op de Kalmthouts­e Heide. Hij is meer een man van beeldtaal dan van woorden.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR FOTO RR ?? Schapen op de Kalmthouts­e Heide.
FOTO KOEN FASSEUR FOTO RR Schapen op de Kalmthouts­e Heide.
 ?? FOTO RR ?? Een gerevalide­erde ree wordt vrijgelate­n.
FOTO RR Een gerevalide­erde ree wordt vrijgelate­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium