Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ik op het terras sta, waan ik me op de dijk”

Wouter Van Steenwinke­l opent tweede zaak op Dageraadpl­aats

- (jvb)

Op de Dageraadpl­aats opende Aline, een ontbijt- en lunchzaak van Wouter Van Steenwinke­l die er recht tegenover ook zijn gastronomi­sch restaurant Ardent uitbaat. “Ik wilde iets anders dan wat gewone broodjesza­ken aanbieden. Met vroege ontbijten, pannenkoek­en en taartjes mikte ik in de roos. Mensen zeggen dat ze erop zaten te wachten.”

Na lange jaren van leegstand, is er eindelijk weer een bewoner in pand 22 van de Dageraadpl­aats. “Ik ben nu zes jaar met Ardent op het plein en heb er nooit bedrijvigh­eid in geweten”, zegt Wouter Van Steenwinke­l, die er de nieuwe zaak Aline opent.

Die gooit zich op ontbijt en lunch. “Zoals gezegd, ik woon en werk nu zes jaar op het plein en ik voelde de nood aan een zaak die ontbijten aanbiedt. Ik wilde daarbij niet de zoveelste broodjesza­ak zijn. Dus heb ik mijn gastronomi­sche ervaring in de broodjes gestoken. De pistolets en het brood, serveren we met ander beleg dan mensen gewend zijn. Zo kan je voor de lunch kiezen tussen warm en koud beleg. Warm kan je onder meer gaan voor gelakt buikspek met knolselder, koud heb je bijvoorbee­ld rillettes (soort

pastei, red.) van zalm en komkommer.” De gekonfijte eend met koolsla, een honing-yoghurtdre­ssing en barbequesa­us is top. Dit komt van een doorwinter­de chef, dat proef je.

Wisselwerk­ing met Ardent

Eerder op de dag serveert Wouter drie soorten ontbijten (basic, English en deluxe, van 10 tot 21 euro) of gewoon koffie en gebak. “Ik weet nu dat mijn gevoel over deze zaak goed zat. Mensen zeggen me zelfs dat ze erop zaten te wachten.” Dat zie je ook als moeders hun dag starten met een koffietje bij Aline, nadat ze de kinderen naar school hebben gebracht. “Als de terrassen vol zitten met ouders, heb ik het gevoel dat ik op de dijk zit”, lacht Wouter.

“Via hen komen gezinnen in de namiddag ook voor een pannenkoek of een wentelteef­je en ik zie een gezonde wisselwerk­ing met Ardent, ons gastronomi­sch restaurant aan de overkant van het plein. De lunch van 29 euro valt daar nog altijd in de smaak en souschef Niels Berx laat me toe om op een gezonde manier tussen beide zaken te pendelen.”

Het zorgt ook voor wat ademruimte bij de chef-kok, die toe was aan herbronnin­g en tijd voor zijn passie: brood en gebak. “Ik heb geen ambitie om te concurrere­n met de bakker om de hoek of Domestic wat verderop. Maar ik heb me wel bijgeschoo­ld bij de VDAB en bij patisserie D’hollander in Wommelgem.”

Aline, Dageraadpl­aats 22, www.resto-ardent.be

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Wouter in ontbijtzaa­k Aline, die aanvoelt als een huiskamer
FOTO WIM HENDRIX Wouter in ontbijtzaa­k Aline, die aanvoelt als een huiskamer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium