Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VTM Nieuws verhuist naar Antwerpen

Pand Kievitplei­n ontvangt in 2019 meer dan duizend mensen

- CHRISTOF WILLOCX

De nieuwsdien­st van VTM verhuist in het najaar van 2019 naar een nieuw gebouw in de stationsbu­urt in Antwerpen. De journalist­en gaan er samenzitte­n met de redacties van enkele kranten en weekbladen.

“Het VTM Nieuws zal dus elke dag live vanuit Antwerpen worden uitgezonde­n”, zegt woordvoers­ter Sara Vercautere­n. “Onze journalist­en kunnen zo beter overleggen met de redacties van de kranten- en weekbladen van De Persgroep, die in hetzelfde gebouw komen. Die geprinte media komen naar Antwerpen vanwege de goede verbinding met Nederland. De Persgroep is ook eigenaar van enkele grote Nederlands­e kranten. Door vanuit Antwerpen te opereren, kunnen de leden snel heen en weer pendelen.”

Vilvoorde kwaad

VTM Nieuws zal in het nieuwe gebouw samenzitte­n met de redacties van de kranten Het Laatste

Nieuws en De Morgen en de weekbladen Dag Allemaal en Humo. “Alle redacties komen onder een centrale leiding. Maar elk medium behoudt een eigen redactie en hoofdredac­teur”, aldus Vercautere­n.

In het gebouw zullen meer dan duizend mensen werken, onder wie vierhonder­d redactiele­den zoals journalist­en, grafici en monteurs. Bij VTM Nieuws zelf werken ongeveer honderd mensen. Ook de informatic­a- en financiële afdeling en het personeel van de hoofdzetel van De Persgroep verhuizen naar Antwerpen. Het nieuwe gebouw zal dag en nacht open zijn omdat de redactie ook ’s nachts werkt. “Ook tijdens weekends zullen er mensen werken. Het wordt dus een heel levendige plek.”

De entertainm­entafdelin­g van VTM blijft wel in Vilvoorde. “De studio’s waarin programma’s zoals The Voice en Belgium’s Got

Talent worden opgenomen, verhuizen niet. VTM blijft dus aanwezig in Vilvoorde. Ook de radiozende­rs Joe FM en Q-Music blijven, net als de verkoopafd­eling”, zegt Vercautere­n. Toch is Hans Bonte (sp.a), burgemeest­er van Vilvoorde, niet gelukkig met de verhuis van VTM Nieuws. Hij is verontwaar­digd omdat gemaakte afspraken over verder overleg volgens hem niet worden nagekomen. Bonte zegt ook dat hij de beslissing ten gronde totaal niet begrijpt. “Vilvoorde heeft met het oog op mediaversl­aggeving een veel betere ligging dan Antwerpen, dat momenteel toch de minst bereikbare plaats in Vlaanderen is.”

Dat blijkt ook uit een onderzoek dat het bedrijf BeMobile begin dit jaar deed op basis van gegevens van 750.000 voertuigen. In de resultaten van dat onderzoek staat dat de files in Antwerpen het langst zijn.

De Wever tevreden

“Maar die files zijn geen typisch Antwerps probleem”, zegt Vercautere­n. “Als we vanuit Vilvoorde naar het centrum van Brussel willen rijden, dan staan we ook in de file. We gaan uiter- aard wel een mobiliteit­splan opmaken zodat onze mensen in goede omstandigh­eden kunnen werken in Antwerpen.”

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) is tevreden over de komst van VTM Nieuws. “Voor de Kievitwijk betekent de komst van een bruisend nieuwscent­rum een fantastisc­he boost”, klinkt het. “Vanaf nu wordt het nieuws ook letterlijk in Antwerpen gemaakt.”

Sara Vercautere­n

Woordvoers­ter

“Onze mensen werken ook in het weekend. Het wordt dus een levendige plaats.”

 ?? FOTO RR FOTO VTM ?? De crew van VTM Nieuws. Een grafische voorstelli­ng van hoe het gebouw er ongeveer zal gaan uitzien.
FOTO RR FOTO VTM De crew van VTM Nieuws. Een grafische voorstelli­ng van hoe het gebouw er ongeveer zal gaan uitzien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium