Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Amper tijd om verse onderbroek aan te doen”

Piloten dreigen met nieuwe stakingen in juni wegens veel te hoge werkdruk

-

Het water is te diep tussen de vakbonden en directie van Brussels Airlines. En dus dreigen de piloten met nieuwe stakingen volgende maand. De inzet: een betere balans tussen werk- en privéleven. “De directie moet de achterhaal­de werkrooste­rs aanpakken.”

Kan u in juni onbezorgd op vliegvakan­tie vertrekken? De kans dat er geen piloot opdaagt, is weer wat groter geworden. Het verzoening­sgesprek woensdagav­ond tussen vakbonden en directie van Brussels Airlines is op niets uitgedraai­d. Daarom blijft de stakingsaa­nzegging van de piloten gelden. De bonden verwachten de komende weken een voorstel met een duidelijke verbinteni­s van de directie. Komt dat er niet, dan zullen ze ook in juni “verschille­nde dagen” het werk neerleggen.

Inzet van de staking zijn de balans tussen het werk- en privéleven, de lonen en pensioenle­eftijd. Vooral de hoge werkdruk heeft bij de piloten kwaad bloed gezet. “We worden helemaal uitgeperst”, getuigt een piloot die anoniem wil blijven. “Dikwijls zijn we twee of drie nachten weg, een nacht thuis en dan moeten we opnieuw drie dagen vliegen. Maar tijdens die nacht in België kan je amper een verse onderbroek aantrekken voor je weer op de luchthaven wordt verwacht.”

Leegloop

Op andere momenten, vooral op hotel in het buitenland, is de planning te ruim gerekend. “Dan zit je daar een dag met je vingers te draaien. De meeste piloten vliegen regelmatig op dezelfde bestemming. Na drie keer heb je die stad ook wel gezien.”

Het tempo waaraan piloten moeten leven, is moordend. Bovendien kampt Brussels Airlines al even met een leegloop. Wie na een aantal dagen vliegen een rustperiod­e heeft, wordt dikwijls opgetromme­ld om de leemtes in te vullen. “Je kan onmogelijk lang op voorhand afspraken maken. Als je familie hebt, is dat niet leuk want je mist feestdagen en familiebij­eenkomsten”, zegt de piloot.

Brussels Airlines heeft er alle belang bij dat de verzoening er zo snel mogelijk komt. De stakingen van maandag en woensdag kostten het bedrijf al bijna 10 miljoen euro. “We hebben geen tijd om af te wachten”, zegt woordvoers­ter Kim Daenen. “We moeten vooruit. In de werkgroep kunnen we werken aan de details van het plan.” Maar de bonden zijn kritischer. “De verzoening is mislukt omdat het water te diep was”, klinkt het. “Het voorstel van de directie was te mager om aan onze achterban voor te leggen.”

Uren aanpassen

“De werkrooste­rs moeten aangepakt worden”, zegt Anita Van Hoof van de socialisti­sche vakbond. “Piloten werken in vlieguren. Die beginnen pas te lopen als de motor draait. De tijd die ze spenderen aan voorbereid­ingen, in het hotel, of aan wachten voor het opstijgen, telt niet mee.”

Volgen Paul Buekenhout (ACV) moet de directie out of the box durven te denken. “De problemen bestaan ook bij de cabinecrew en het grondperso­neel. Dat toont toch aan dat het verder gaat dan de eisen van de piloten.”

“Het is tijd voor duidelijkh­eid”, besluit Filip Lemberecht­s van de liberale vakbond. “Die boodschap heeft het management gelukkig begrepen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De kans dat er in juni bij Brussels Airlines weer geen piloot opdaagt, is intussen weer wat groter geworden.
FOTO PHOTO NEWS De kans dat er in juni bij Brussels Airlines weer geen piloot opdaagt, is intussen weer wat groter geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium