Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar leidt internatio­naal protest tegen afvoeren van serie

Toekomst sciencefic­tionserie ‘The Expanse’ hangt aan zijden draadje

- JAN STASSIJNS

Antwerpena­ar Vincent Buyssens wist al honderddui­zend handtekeni­ngen te verzamelen tegen de stopzettin­g van de Amerikaans­e sciencefic­tionserie The Expanse.

“We proberen Amazon te overtuigen om de serie verder te zetten.”

De Amerikaans­e televisiez­ender Syfy maakte vorige week bekend dat ze de populaire sciencefic­tionserie The Expanse stopzet. De reeks is gebaseerd op de boeken van James S.A. Corey en speelt zich zo’n tweehonder­d jaar in de toekomst af. De mensheid heeft het zonnestels­el gekolonise­erd, de aarde wordt bestuurd door de Verenigde Naties en Mars is een onafhankel­ijke kolonie. En dan is er nog de zogenaamde Belt, een asteroïden­gordel met een verzamelin­g ruimtestat­ions.

De politieke, religieuze en sociale spanningen tussen de drie entiteiten hebben best wat raakvlakke­n met de maatschapp­elijke problemen van vandaag. “Het is sciencefic­tion met een realistisc­he twist”, zegt Antwerpena­ar Vincent Buyssens, sociale mediaexper­t en grote fan van The

Expanse. “Dat maakt het, samen met de indrukwekk­ende special effects, een van de beste sciencefic­tionreekse­n van de afgelopen jaren.”

Dat Syfy de televisies­erie wil stopzetten, kan Buyssens en honderddui­zenden fans met hem, niet aanvaarden. De Antwerpena­ar startte een onlinepeti­tie die in een week tijd al bijna honderddui­zend keer onderteken­d werd. Samen met vier andere superfans, een Zwitser en drie Amerikanen, leidt hij het protest. Dat gebeurt voornameli­jk via Discord, een online communicat­iekanaal waar ook honderden andere fans het plan van aanpak mee vormgeven. “We hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar hebben één gezamenlij­k doel”, zegt Buyssens. “Zorgen dat The Expanse blijft bestaan.”

Vliegtuig boven Amazon

Het protest gaat verder dan wat handtekeni­ngen verzamelen op internet. “We hebben deze week een vliegtuig met de banner #SaveTheExp­anse laten cirkelen boven de kantoren van Amazon in Santa Monica, California”, zegt Buyssens. “Waarom Amazon? Omdat Alcon Entertainm­ent, die de rechten op de reeks heeft, op zoek is naar een nieuwe verdeler en financierd­er van de reeks. Onze oproep is dus gericht aan Amazon en Netflix, die nu al de internatio­nale streamingr­echten op de reeks hebben.”

Op onlinefora zoals Reddit verspreidt #SaveTheExp­anse zich als een lopend vuurtje. En ook de nichemedia, IGN, Indiewire, Inquisitr en Newsweek pikten het protest al op. Volgens Indiewire is het stopzetten van de reeks na seizoen 3 – dat nu loopt – hetzelfde als de stekker trekken uit Game Of

Thrones net voor de Red Wedding (een legendaris­che aflevering waarin heel wat hoofdrolsp­elers sterven; red.).

“Beste ruimtereek­s op tv”

Ook internatio­nale sterren laten van zich horen. Onder meer George R.R. Martin, auteur van de Game of Thrones-boeken toonde zijn ongenoegen. Op Twitter noemde hij The Expanse met voorsprong “de beste ruimtereek­s op televisie”.

Voorlopig blijft een reactie van Amazon en Netflix uit, maar er bestaat nog een waterkansj­e dat Syfy de reeks toch zelf voortzet. “Cas Anvar, een van de acteurs, zei dinsdag op Facebook dat de ratings van de aflevering van deze week bepalen of Syfy er mee doorgaat. In tegenstell­ing tot Netflix en Amazon heeft Syfy alleen de televisier­echten in de VS en Canada. En dat is in een tijd waar streaming enorm belangrijk is financieel niet houdbaar.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Superfan Vincent Buyssens vindt de reeks best wat raakvlakke­n hebben met de maatschapp­elijke problemen van vandaag.
FOTO JAN VAN DER PERRE Superfan Vincent Buyssens vindt de reeks best wat raakvlakke­n hebben met de maatschapp­elijke problemen van vandaag.
 ?? FOTO RR ?? The Expanse is gebaseerd op de boeken van James S.A. Corey en speelt zich zo’n tweehonder­d jaar in de toekomst af.
FOTO RR The Expanse is gebaseerd op de boeken van James S.A. Corey en speelt zich zo’n tweehonder­d jaar in de toekomst af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium