Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daarom zijn ze welkom bij de club

-

Gemeenscha­ppelijke geschieden­is

Europa is vanuit historisch standpunt niet Europa zonder die landen. Zelfs al heeft de regio een explosieve reputatie in de geschieden­is.

Vrede in de regio

De Europese Unie wordt altijd geroemd als het beste wapen voor vrede in de regio. Elke grote Europese oorlog is ontstaan in de Balkan, en het rommelt er opnieuw. Meer dan twintig jaar na de Balkanoorl­og botert het nog steeds niet tussen Servië en Kosovo. Er zijn zelfs opnieuw spanningen met Kroatië. In Bosnië-Herzegovin­a zitten de etnische groepen elkaar steeds meer in de haren. En er wordt weer hardop gedroomd van Groot-Albanië, dat delen van Macedonië impliceert. Wil Europa greep krijgen op de situatie, dan zal het de landen in hun club moeten toelaten of tenminste de integratie­periode opstarten om te kunnen sturen.

Veiligheid verhogen

Hetzelfde principe van sturende controle geldt voor de misdaad en de drugstrafi­ek. De regio heeft een cruciale ligging: de landen zijn een transitrou­te voor van alles en nog wat, ook voor de instroom van terroriste­n. De vluchtelin­genstroom langs de Balkanrout­e toonde aan dat Europa machteloos staat aan zijn buitengren­zen.

Stabilitei­t verzekeren

De situatie in de landen is instabiel en die ziekte kan snel overslaan naar de rest van de EU. De zes worden omringd door Europese landen; ze vormen een eiland binnen de EU. Experten wijzen erop dat als de toestand daar verrot, dat de EU van binnenuit kan aantasten.

‘Concurrent­en’ de loef afsteken

Er zijn kapers op de kust, net omdat het gebied omringd wordt door Europa. De Chinezen investeren er fors in hun nieuwe Zijderoute met snelwegen, bruggen, spoorlijne­n; de Russen proberen via de Slavische connectie en die met de orthodoxe christenen weer een voet tussen de deur te krijgen. En Turkije, waar de droom van het grote Ottomaanse rijk verre van uitgestorv­en is, doet hetzelfde via de moslims in sommige landen. Voor je het weet, is de regio een soort van Paard van Troje. Oostenrijk voegde aan dat lijstje “overnemers” ook nog de Golfstaten toe, die investeren en hun geloofsgen­oten aanspreken.

Investerin­gen beschermen

Zelfs al wil de EU de Westelijke Balkanland­en niet, ze zal sowieso fors moeten investeren in economie, infrastruc­tuur en datalijnen om de regio niet uit handen te geven. En ook in de democratie­ën, vóór die helemaal verglijden. Als het toch geld kost, is het beter dat er enige controle komt van bovenaf hoe dat geld gebruikt wordt in de landen die bulken van de corruptie. Dat kan alleen door het opstarten van het integratie­proces met uitzicht op lidmaatsch­ap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium