Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs in de beklaagden­bank blijft hij provoceren

Geert Wilders start proces met aankondigi­ng van wedstrijd voor mooiste Mohammedca­rtoon

- ANNELIES ROOSE

Provoceren en polarisere­n is al jaren zijn handelsmer­k, en dat is nog geen haar veranderd. Zelfs in de beklaagden­bank kon Geert Wilders (54) het gisteren niet laten. Op de eerste dag van zijn proces in hoger beroep rond zijn controvers­iële “minder Marokkanen”-toespraak, kondigde de rechts-populistis­che politicus aan dat hij in het najaar een wedstrijd “voor de mooiste Mohammedca­rtoon” wil organisere­n.

De leider van de Nederlands­e Partij voor de Vrijheid (PVV) veroorzaak­te in maart 2014 ophef met een speech in een café in Den Haag. Hij had net de gemeentera­adsverkiez­ingen gewonnen en vroeg zijn trouwe aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wensten in Nederland. Het antwoord luidde unaniem: “Minder, minder, minder.” Wilders reageerde glunderend: “Dan gaan we dat regelen.”

In totaal deden 6.500 mensen aangifte tegen de uitspraken en de rechtbank gaf hen eind december 2016 gelijk. Wilders werd schuldig bevonden aan groepsbele­diging en het aanzetten tot discrimina­tie van Marokkanen. Een straf kreeg hij niet, maar toch ging hij in hoger beroep. En dat deed het Openbaar Ministerie ook omdat het vond dat de politicus ook moest worden veroordeel­d voor het aanzetten tot haat.

Het proces in hoger beroep ging gisteren van start in de rechtbank van Schiphol. Het zal in totaal elf dagen duren. Maar op de eerste procesdag heeft Wilders al meteen uitgepakt met een nieuwe provoceren­de en polarisere­nde uitspraak. De PVV-leider kondigde aan dat hij na de zomer in de gebouwen van de Tweede Kamer een Mohammedca­rtoonwedst­rijd wil organisere­n. Iedereen die wil, mag eraan deelnemen en maakt kans op “mooie prijzen”. Zo krijgt de winnaar 5.000 euro, de nummer twee 2.500 euro. Onder meer de Amerikaans­e cartoonist Bosch Fawstin, die in 2015 zelf nog een prijs won met een Mohammedca­rtoon, zal in de jury zetelen.

De wedstrijd doet wenkbrauwe­n fronsen en wekt veel ongerusthe­id. Mohammedca­rtoons tekenen wordt door sommige moslims als heiligsche­nnis beschouwd en dat leidde in onder meer Frankrijk en Denemarken al tot aanslagen op redacties die ze publiceerd­en.

Risico

Wilders ziet echter het probleem niet. Aan

De Telegraaf gaf hij toe dat zijn evenement veiligheid­srisico’s inhoudt, maar tegelijk benadrukte hij dat zijn wedstrijd “geen provocatie” is, maar “een tegengelui­d om de vrijheid van meningsuit­ing te garanderen”. “Het vrije woord komt steeds meer onder druk te staan, en niet alleen door mijn proces”, zei hij. “Ik wil onderstrep­en dat de vrijheid van meningsuit­ing groter is dan de aversie van moslims tegen het tekenen van Mohammed. Bovendien zijn de gebouwen van de Tweede Kamer veilig.”

Of de wedstrijd er echt komt, zal de komende dagen blijken. Een woordvoerd­er van de Tweede Kamer liet weten dat Wilders er nog geen aanvraag voor indiende. “We wachten af en zullen dan oordelen, zoals we dat altijd doen”, klonk het. Wilders maakt zich intussen ook weinig zorgen over de uitkomst van het proces. In verschille­nde Nederlands­e media maakte hij al duidelijk dat hij niet van plan is zich iets aan te trekken van de uitspraak, wat die eind deze maand ook zal zijn.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Geert Wilders in de rechtbank.
FOTO EPA-EFE Geert Wilders in de rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium