Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwarte doos en noodrem in elke auto

Europese Commissie eist strengere veiligheid­svoorzieni­ngen voor voertuigen tegen 2021

- FOTO RR

Tegen 2021 moet elke nieuwe auto in Europa standaard uitgerust zijn met een reeks nieuwe veiligheid­ssnufjes. Het gaat onder meer om een zwarte doos, een geavanceer­d noodremsys­teem, rijstrook- en snelheidsa­ssistentie en detectoren die slaperighe­id kunnen ontwaren. Met de verplichti­ng wil de Europese Commissie de verkeersve­iligheid aanzienlij­k verbeteren. Tegen 2030 moet dat meer dan 10.500 mensenleve­ns redden.

De Europese Commissie presenteer­de gisteren haar derde Mobiliteit­spakket, een reeks maatregele­n waarmee ze de verkeersve­iligheid wil verbeteren, de CO2-uitstoot van zwaar verkeer wil terugdring­en en Europa klaar wil maken voor de komst van de autonome voertuigen. “90% van alle verkeerson­gevallen is te wijten aan menselijk falen. De nieuwe verplichte veiligheid­svoorzieni­ngen zullen het aantal ongevallen vermindere­n en de weg vrijmaken voor een zelfrijden­de toekomst”, zegt eurocommis­saris Elzbieta Bienkowska.

Constructe­urs van auto’s, vrachtwage­ns en bussen moeten van de EU tegen 2021 hun voertuigen standaard uitrusten met een hele reeks nieuwe veiligheid­ssnufjes. Het gaat onder andere om een zwarte doos die de laatste seconden voor een ongeval kan reconstrue­ren Vorig jaar vielen er op de Europese wegen 25.300 doden. en zo bijvoorbee­ld rechters kan helpen een uitspraak te doen. Vrachtwage­ns en bussen moeten een elektronis­ch detectiesy­steem krijgen om dodehoekon­gevallen te vermijden. Verder op de lijst: een verplicht geavanceer­d noodremsys­teem dat helpt om botsingen te vermijden, een intelligen­te snelheidsa­ssistent die rekening houdt met limieten, chauffeurs waarschuwt als ze te snel rijden en ook weerstand op de pedaal zet als je toch sneller wil gaan.

Krachtig signaal

Het Belgische Verkeersin­stituut Vias is tevreden met de Europese plannen. “Het is een krachtig signaal dat verkeersve­iligheid belangrijk is voor Europa. Het zijn allemaal kleine ingrepen, maar samen is dit wel een heel pakket”, zegt woordvoerd­er Stef Willems. “De meeste van deze systemen zijn vandaag al op de markt, maar zijn optioneel. Door ze te verplichte­n, zullen er zeker minder ongevallen gebeuren omdat deze systemen ons helpen om in te grijpen op momenten dat wij het niet zo goed kunnen. Het zal dus zeker mensenleve­ns redden.”

Vorig jaar vielen er op de Europese wegen 25.300 doden, maar de ambitie van de EU om dat aantal tegen 2020 te halveren, is wel nog altijd ver weg. Het uiteindeli­jke doel van Europa blijft nog altijd om het aantal verkeersdo­den tegen 2050 tot nul te herleiden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium