Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Bart De Wever gooit energiepac­t in prullenman­d: vindt u dat de kerncentra­les ook na 2025 moeten openblijve­n?

-

Prijskaart­je

Zonder kerncentra­les kan niet worden voorzien in de nodige stroom. Door oude gascentral­es te heropenen en nieuwe bij te bouwen, komen we in botsing met de EU en de uitstootno­rmen van broeikasga­ssen. Bovendien mankeert de nodige tijd om ze te bouwen. Meerdere studies hebben aangetoond dat onze stroom veel duurder zal worden als de kerncentra­les sluiten, dat er niet voldoende en goede alternatie­ven zijn, en dat er stroom zal moeten worden ingevoerd. Stroom die heel waarschijn­lijk ook van kerncentra­les en zelfs van steenkoolc­entrales zal komen. Onze stroom is al de duurste van de ons omringende landen. Het heeft geen zin om onze ogen te sluiten voor de feiten. De Wever heeft gelijk.

MADY VERMEULEN, AALST

Datum prikken

De streefdatu­m moet behouden blijven, zodat de inspanning­en voor het realiseren van alternatie­ve energiebro­nnen dringend verhoogd worden. Eens moeten die centrales dicht – liefst zo snel mogelijk – en moeten we afstappen van het gebruik van fossiele brandstoff­en. Deze grondstoff­en hebben veel meer nut dan alleen te dienen als opwekker van energie.

LUC WOUTERS, OELEGEM

Nieuwe kerncentra­les

Eigenlijk moeten er juist nieuwe kerncentra­les komen, want de onze zijn compleet afgeschrev­en, maar dan op thorium in plaats van uranium. Voordelen te over: geen plutonium waarmee kernwapens kunnen gemaakt worden als reststof, geen CO2-uitstoot, beduidend minder afval en de voornaamst­e grondstof (zand) is quasi onuitputte­lijk. Welke politicus durft zijn nek uit te steken? Ik vermoed niet die ecofundame­ntalisten van Groen.

PAUL PLEYSIER, ANTWERPEN

Geen alternatie­f

Spijtig genoeg is er geen alternatie­f. Bart De Wever heeft gelijk wanneer hij zegt dat het niet mogelijk is de doelstelli­ngen te halen. Bij sluiting van de kerncentra­les zal gebruikgem­aakt worden van fossiele brandstoff­en voor de opwekking van elektricit­eit. En het zal het nog duurder worden dan het tot nog toe is. Laat de jongste kerncentra­les maar verder draaien. WILFRIED VAN GESTEL, BRECHT

Licht uit Verantwoor­delijkheid ontlopen

Het probleem is al jaren bekend, maar toch slagen onze politici er steeds in om de verantwoor­delijkheid te ontlopen en de beslissing­en voor zich uit te schuiven. Misschien is de kernuitsta­p ook helemaal geen probleem omdat de centrales de afgelopen jaren al vaak stil gelegen hebben. En zeggen dat twaalf jaar te kort is om een oplossing uit te werken is onvoorstel­baar in de 21ste eeuw.

JURGEN SCHETZ, BORGERHOUT Ik denk wel dat ze zullen moeten open blijven. Wat hebben we aan windturbin­es als er geen wind is, wat hebben we aan zonne- panelen als er geen zon is? Juist: dan gaat het licht uit. In België hebben we te weinig waterkrach­tcentrales zoals in Noorwegen, Zweden, Frankrijk en Oostenrijk. Duits- land zit dan weer met vervuilend­e bruin- koolcentra­les, wat ook niet goed is. Geef mij dan maar de kerncentra­les.

FRANS JANSSENS, ANTWERPEN

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium