Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joke Emmers maakt musicaldeb­uut

Film Dominique Deruddere op de planken in Antwerpen

- (dvg)

Aan podiumerva­ring geen gebrek. Maar acteren, zingen én dansen tegelijk, dat deed Joke Emmers (28) nog niet. Volgend jaar maakt ze haar debuut als musicalste­r in Iedereen Beroemd, gebaseerd op de gelijknami­ge film van Dominique Deruddere.

Een schemerig theaterzaa­ltje achterin café De Gekke Haan in het polderdorp Kallo. Vlaamser verzin je het niet. De ideale setting om de musical-adaptatie van Iedereen Beroemd, misschien wel dé Vlaamse film bij uitstek, op te warmen. De première is pas voor begin volgend jaar, maar gisteren werd hoofdperso­nage Marva voorgestel­d. Een rol voor Joke Emmers, vorig jaar de revelatie in tv-land dankzij Callboys, Beau Séjour en De Slimste Mens ter Wereld. Zij zong voor het eerst titellied Lucky Manuelo voor een publiek. “Het was een klein beetje sterven”, zegt Emmers na haar optreden. “Ik zat vol zenuwen. Zo’n iconisch nummer in je eentje zingen, da’s heftig.”

Iconisch is het zeker. Iedereen Beroemd werd in 2000 een enorm bioscoopsu­cces, en mocht een jaar later meestrijde­n om de Oscar voor beste niet-Engelstali­ge film. Voor regisseur Dominique Deruddere en hoofdrolsp­eelster Eva Van der Gucht betekende het de doorbraak, Raymond van het Groenewoud kreeg met Lucky Manuelo lof als filmcompon­ist.

“Ik was elf toen ik de film voor het eerst zag”, vertelt Emmers. “Ik was echt onder de indruk. Toen regisseur Frank Van Laeken me deze rol aanbood, heb ik even getwijfeld. Zou ik dat wel kunnen, een musical? Dus heb ik Eva gebeld om toestemmin­g te vragen (Emmers leerde Van der Gucht goed kennen op de set van Den Elfde Van Den Elfde, red.). Ze verklaarde me gek als ik het niet zou doen.”

Componist Jelle Cleymans

Als tegenspele­r krijgt Emmers Sven De Ridder (43) naast zich, die ook zijn musicaldeb­uut maakt. Hij speelt Marva’s vader Jean, die zijn dochter koste wat kost wil lanceren in de Vlaamse showbizz. “Bij Sven stond het hoog op zijn bucketlist, maar ik had nooit verwacht musical te doen. Dit is spektakel. Zie mij hier staan, met mijn pruik (lacht). Dat zingen loopt wel los: ik heb al drie zanglessen gevolgd en oefen ook thuis. Al let ik daar wat op, voor mijn buren. Ik heb gehoord dat zingen onder de douche goed is voor je stem, dus ik zit al safe.”

Nog een debutant in Iedereen Beroemd is Jelle Cleymans (32). Niet op de planken, wel ernaast: hij werkt mee als componist en tekstschri­jver. Zo volgt hij Raymond van het Groenewoud op, die de soundtrack voor de film maakte. “Een beetje onwennig, maar ontzettend spannend”, zegt Cleymans. “Dit wil ik stiekem al jaren doen. Ik zie mezelf niet als componist, ik ben een liedjessch­rijver. Verwacht dus geen opera. Ik wil er veel smartlap insteken, om het typisch Vlaams te houden.

De rest van de cast wordt na de zomer bekendgema­akt. In januari starten de repetities, op 17 februari 2019 gaat Iedereen Beroemd in première in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Daarna trekt de musical door Vlaanderen.

 ?? FOTO DBA ?? Joke Emmers speelt Marva in de musicalver­sie van dé Vlaamse film bij uitstek
Iedereen Beroemd.
FOTO DBA Joke Emmers speelt Marva in de musicalver­sie van dé Vlaamse film bij uitstek Iedereen Beroemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium