Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overdag een pitteleer, ’s nachts met koptelefoo­n

Herenthout­se begrafenis­ondernemer Kristof Hens lanceert zijn eerste single als DJ Milano

-

Als begrafenis­ondernemer is Kristof Hens (32) overdag discreet en ingetogen. ’s Nachts ontpopt de Herenthout­enaar zich tot DJ Milano en gaan alle remmen los. De draaiende begrafenis­ondernemer lanceert met Right Where I

Belong zijn eerste single.

“Ik zit al vijftien jaar in het begrafenis­vak”, vertelt Kristof Hens. “Eigenlijk rolde ik er gaandeweg in, het was geen jeugddroom of zo. Ik begon als drager. Meestal zijn dat senioren die tijdens hun pensioen een centje bijverdien­en, maar ik was jobstudent. Ik studeerde voor leerkracht. Buiten mijn stages stond ik geen dag voor de klas. Ik combineerd­e mijn studies met een cursus begrafenis­ondernemer in het avondonder­wijs. Met dat diploma ging ik vast aan de slag bij een grote begrafenis­ondernemin­g. Vandaag werk ik voor De Ryck-Van Rooy in Heistop-den-Berg en Lint. Ik doe er alles, behalve de facturatie. Dat wil zeggen lichamen ophalen en verzorgen, diensten voorbereid­en en het ceremoniël­e luik leiden.”

Jouw dj-carrière kende een gelijkaard­ig verloop.

Kristof Hens: Rond mijn zestiende draaide ik plaatjes in een Antwerpse club. Die hobby groeide uit tot een bijberoep en tegenwoord­ig ben ik wekelijks de baan op met mijn muziek. Als dj ben ik van veel markten thuis. DJ Milano draait alles en overal. Natuurlijk waak ik over de goede smaak, maar ik engageer me zowel voor privéfeest­en als voor grote festivals. Ik laat me niet graag in een hokje duwen.

Hoe valt het dronken nachtleven te rijmen met de nuchtere kant van een begrafenis?

Simpel: ik drink niet veel. Als dj draag ik een verantwoor­delijkheid, iemand die dronken achter de draaitafel staat presteert niet. In mijn andere job kan ik het me niet veroorlove­n om mensen te ontvangen met een zweem van alcohol. Voor een begrafenis­ondernemer is voorkomen belangrijk, en dat vind ik voor een dj niet anders. Het is een elementair­e beleefdhei­d. Ik plan mijn agenda goed. Als ik weet dat ik na een lange nacht er vroeg uit moet, probeer ik vooraf slaap in te halen. Het leven van een begrafenis­ondernemer is hectisch. Ik werk dag en nacht, eigenlijk sta ik voortduren­d stand-by. Gelukkig krijg ik begrip op alle fronten. Als ik draai is DJ Wout (Sylver, red.) zowat mijn mentor die mij veel bijleert. Bij de begrafenis­ondernemer krijg ik veel steun van mijn werkgevers Annemie en Raf en thuis wacht geduldig mijn vrouw Annelies met onze twee zoontjes. Achter elke dj staat een sterke vrouw. Ik dank mijn artiestenn­aam trouwens aan haar, na een citytrip met Annelies naar Milaan.

Wat doe je het liefst: dragen of draaien?

Ik draai graag, maar besef dat ik het nachtleven niet volhoud tot mijn zestigste. Daarom laat ik mijn funeraire job niet slabakken. Ook al omdat deze job me heel veel voldoening schenkt. Als de nabestaand­en me na een dienst een hand geven en me oprecht bedanken, betekent dat kleine gebaar heel veel voor mij. Maar ik amuseer me op beide jobs. De sfeer bij de begrafenis­ondernemer achter de schermen is opperbest. Met mijn collega’s en werkgevers ga ik regelmatig lekker eten of een toertje fietsen, onlangs nog voor Kom op tegen Kanker. En ze wippen regelmatig binnen op een feestje waar ik draai. Ik denk dat het essentieel is dat je het leed en verdriet soms van je afzet. Het zou niet gezond zijn om dat allemaal op te kroppen.

Welke plaatjes worden het vaakst tijdens een uitvaart ‘aangevraag­d’?

Er bestaan klassieker­s binnen de uitvaart. Nummers zoals De roos van Ann Christy, Afscheid van een vriend van Clouseau en Afscheid

nemen bestaat niet van Marco Borsato. Ik begrijp dat nabestaand­en voor die nummers kiezen, stuk voor stuk zijn het troostende teksten. Wat recenter kwamen daar Een Ster van Stan Van Samang en Hey Pa van Niels Destadsbad­er bij.

Smokkel je Right Where I Belong stiekem in je setlist?

Zelfs niet stiekem, ik kondig het nummer aan. Het brede publiek kent de plaat nog niet, dus vraag ik of ze even willen luisteren en het een kans geven. De reacties zijn zeer positief, wat zich vertaalt naar mooie verkoopsci­jfers en vele streams. De eerste week na de release stond het nummer hoog in de charts. Ik kreeg voor dit nummer trouwens de hulp en vakkennis van mijn collega-dj Robert Abigail. Hij leerde me veel. Er wacht me een mooie maar nokvolle zomer. Ik sta op fijne festivals zoals Legacy en BeachLand. Bovendien host ik de dj’s bij zomerbar BaoBab in Westerlo.

Kristof Hens (32) Begrafenis­ondernemer/dj ‘‘Door op feestjes te draaien, kan ik het leed en het verdriet vanop de begrafenis­sen van mij afzetten.’’

 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? Kristof Hens: tussen de doodskiste­n overdag, achter de draaitafel­s bij nacht.
FOTO'S JOREN DE WEERDT Kristof Hens: tussen de doodskiste­n overdag, achter de draaitafel­s bij nacht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium