Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Voorleesho­nd’ bevordert leesniveau leerlingen

Aanwezighe­id ‘Spencer’ of ‘Lilou’ in Brasschaat­se school doet leesniveau kinderen sneller stijgen

- ANNE JANSEN

Op basisschoo­l Gibo in Mariaburg (Brasschaat) hebben ze sinds begin dit schooljaar een bijzondere manier om kinderen relaxter te laten voorlezen. Therapieho­nd Spencer komt ‘luisteren’. Maar de resultaten zijn enorm bevredigen­d, want het leesniveau ging omhoog. “De hond beoordeelt de leerlingen niet. Hij brengt hun affectie, liefde en rust.”

Vier leerlingen van het tweede leerjaar wachten ongeduldig en met enthousias­me tot Spencer komt. “We vinden dat echt leuk”, zeggen ze. “Je kunt die dan aaien terwijl je aan het lezen bent.”

Spencer is een van de twee hulphonden van Sandrine Verstraete, een moeder van drie kinderen op de school. “Ze kwam zelf met het voorstel om met de hond te komen lezen”, legt directeur Ann Leyssens uit.

“Ik ben van beroep kinesiste en honden zijn mijn passie”, vult Sandrine aan. “Ik heb gekozen om twee van mijn honden tot therapieho­nden op te leiden. Mijn zoontje kon niet super goed lezen en ik merkte dat Spencer bij hem ging liggen. Hierdoor kreeg hij meer plezier in het lezen. Ik heb toen gevraagd of ik ook met de honden naar school kon komen. Ik was toen al twee, drie jaar leesmoeder.”

“Wij vonden dat meteen een goed idee en hebben het nodige onderzocht voor we het project opstartten”, zegt Ann. “We hebben bijvoorbee­ld gekeken naar de veiligheid en ouders gevraagd of de kinderen bang zijn van honden.”

“Daarom ben ik Spencer eerst koDat men voorstelle­n op school”, vertelt Sandrine. “Zo weten de kinderen ook aan welke regels ze zich moeten houden.”

“Sinds september komt Sandrine twee keer per week met een van haar honden naar de school”, zegt Ann. “Sommige kinderen waren in het begin bang. Zij hoefden natuurlijk niet bij de hond te zitten.”

Alleen maar voordelen

De hond zet zich rustig tussen de kinderen, terwijl zij om de beurt een stuk voorlezen. Terwijl Romy (7) aan het voorlezen is, wordt Spencer geaaid door Lily en Mathias (8). “Soms zit je voor hem en dan legt hij zijn hoofd op je boek”, lacht Lily. “Dan is het net of hij komt meekijken.”

de kinderen tijdens het voorlezen de hond kunnen aaien, is niet het enige voordeel. “Spencer brengt veel teweeg bij de kinderen: affectie, liefde en rust”, aldus Sandrine.

“Wij merken ook dat het leesniveau van de kinderen sneller stijgt”, vertelt de directrice.

De kinderen lezen steeds in groepjes van vier tot zes. “Ik ben veel rustiger dan normaal”, zegt Mathias. “Ik heb altijd al een hond willen hebben, maar dat mocht niet. Ik lees ook rapper dan normaal.”

Dat sneller lezen is volgens de directrice makkelijk te verklaren. “Het lezen met de hond is voor hen iets bijzonders. Hij beoordeelt hen niet. Ze hebben het gevoel dat hij naar hen luistert. De kinderen vinden het leuk dat de hond er bij zit. En als je iets leuk vindt, doe je het ook beter.”

Plezier

Ook leerkracht Joke De Keyzer is enthousias­t: “Met de leeshond leggen we de nadruk op het leesplezie­r. Dat is heel belangrijk. Het is heel tof dat de kinderen uit het tweede leerjaar enthousias­t zijn dat ze kunnen voorlezen.”

En wat als Spencer ziek is? “Dan komt Lilou”, zegt Sandrine. “Als het echt niet gaat, zeg ik de sessie af.”

“Wij zullen de samenwerki­ng zeker voorzetten. Het is heel bijzonder dat Sandrine dit vrijblijve­nd bij ons komt doen”, zegt de directrice nog.

Informatie over Sandrine en haar therapieho­nden: www.dogemotion.be

Mathias

Leerling

“Ik voel mij rustiger dan normaal als de hond erbij zit tijdens het voorlezen.”

Lily

Leerling

“Soms legt hij zijn hoofd op je boek. Dan is het net of hij komt meekijken.”

 ?? FOTO W&F ??
FOTO W&F
 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Mathias en Romy aaien Spencer, terwijl Lily voorleest. Leerkracht Joke kijkt tevreden toe.
FOTO ROBIN FASSEUR Mathias en Romy aaien Spencer, terwijl Lily voorleest. Leerkracht Joke kijkt tevreden toe.
 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ??
FOTO ROBIN FASSEUR
 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ??
FOTO ROBIN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium