Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meisje van twee sterft na wilde achtervolg­ing

Door mensensmok­kelaars uit het raam gehouden om politie op afstand te houden

-

Bij een wilde achtervolg­ing op een autosnelwe­g in de buurt van Bergen, is een meisje van twee om het leven gekomen. Het kind zat samen met 29 andere transmigra­nten in een bestelwage­n die achtervolg­d werd door de politie. Het meisje werd door haar medereizig­ers uit het raampje gehouden, om de agenten op afstand te houden. Waarna de bestelwage­n op een vrachtwage­n inreed.

Een valse nummerplaa­t en “nogal bizar” rijgedrag. De snelwegpol­itie in Bergen merkte de bestelwage­n gisteren rond 2u ’s nachts op aan de E42 in de buurt van Namen. Toen ze de bestuurder naar de kant dwong, ging die op de gas staan en volgde een wilde achter- volging. Daarbij werden spullen uit de bestelwage­n naar de politie geworpen. De agenten riepen versterkin­g in: op een gegeven moment reden maar liefst vijftien combi’s achter de bestelwage­n.

Menselijk schild

In Maisières liep het mis, na een achtervolg­ing van ruim zeventig kilometer. De bestuurder van de bestelwage­n wilde een van de achtervolg­ende agenten in de kant rijden. De politie riposteerd­e en vuurde enkele schoten af. Om de combi’s op afstand te houden, staken de vluchters een kind van 2 jaar uit het raam, als menselijk schild. Het meisje werd door andere inzittende­n met het hoofd tegen de achterruit geslagen, zo meldt een welingelic­hte bron.

Uiteindeli­jk botsen de vluchters. In de bestelwage­n bleken maar liefst 26 volwassene­n en vier kinderen te zitten, allen van Iraaks Koerdische origine. Het meisje van twee was zwaargewon­d aan het hoofd. Een politievro­uw probeerde haar nog te reanimeren, maar het kindje overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Onder de vluchtelin­gen ook haar moeder.

Toen het nieuws bekendraak­te, werd een wake gehouden in het vluchtelin­genkamp in Grande Synthe, bij het Noord-Franse Duinkerke. De snelweg werd even geblokkeer­d. Onder de vluchtelin­gen ging het gerucht dat het meisje doodgescho­ten zou zijn door de Belgische politie, waardoor de sfeer grimmig werd. De politie moest tussenbeid­e komen.

Volgens de Irakese vluchtelin­gen die daar verblijven, hadden het meisje en haar familie de voorbije nacht nog in het vluchtelin­genkamp doorgebrac­ht. Ze verbleven er sinds goed een maand en wilden naar Engeland. Daarom waren ze die nacht uit het kamp vertrokken. Het gezin van het overleden meisje telde nog twee andere kinderen, zeggen bronnen in het kamp.

Mensensmok­kelaars

Het parket bevestigde gisteren dat het kind zeker niet gestorven is door politiekog­els. De inzittende­n worden allen vervolgd voor doodslag, belemmerin­g van het verkeer, geen bijstand aan personen in nood, weerspanni­gheid en mensensmok­kel. Het parket hoopt dat het met de bestuurder ook een belangrijk­e schakel in een netwerk van mensensmok­kelaars gevat heeft.

 ?? FOTO RR ?? De 2-jarige Mawda.
FOTO RR De 2-jarige Mawda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium