Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit meer maaien

Alles wat je wilde weten over kunstgras

-

Je hoeft het nooit te maaien, te verticuter­en of water te geven,

Het is altijd groen, je hoeft het nooit te maaien en tegenwoord­ig is het ook niet meer van echt gras te onderschei­den. Maar hoeveel kost een kunstmatig gazon? En hoelang kan je ervan genieten voor je toch weer een nieuw gazon moet aanleggen? KUNSTSTOF EN RUBBER

Kunstgras bestaat uit rubberen matten waarop kunststofg­aren getuft wordt, net zoals dat bij tapijten gebeurt. Vroeger was dat garen vaak stroef en hard, tegenwoord­ig voelt het heel zacht aan, zeker als je kiest kan je voor er gewoon de betere met kwaliteit. je blote Daardoor voeten overheen lopen of de kinderen erop laten spelen. Ook het uitzicht is erop vooruitgeg­aan: zowel de kleur als de structuur lijken - veel meer dan vroeger - op die van echt gras. In kunstgras van goede kwaliteit wordt namelijk garen in twee à vier kleuren verwerkt voor een realistisc­h meerkleuri­g effect.

ONDERHOUDS­ARM, NIET ONDERHOUDS­VRIJ

Je hoeft het nooit te maaien, te verticuter­en of water te geven, maar helemaal onderhouds­vrij is kunstgras natuurlijk niet. Eén keer per jaar borstelen met een harde bezem zorgt ervoor dat het gras mooi rechtop blijft staan. Bovendien verwijder je zo bladeren, takken en zaden. Als het gras correct geplaatst is, zal je echter zelden onkruid aantreffen.

NA VIJFTIEN JAAR VERVANGEN

Modern kunstgras is voorzien van een coating die het grotendeel­s beschermt tegen uv-stralen en is vochtbeste­ndig. Gaatjes in de rug van de grasmat zorgen ervoor dat water kan wegstromen. De oudere vezels waren weleens kwetsbaar voor koude, maar de nieuwere soorten worden getest bij temperatur­en van -20 tot +40°C en kunnen dus tegen een stootje. Al zullen ze bij hogere temperatur­en of bij rechtstree­kse blootstell­ing aan vuur – bijvoorbee­ld van een barbecue of een smeulende sigaret – wel smelten. De meeste leverancie­rs geven zo’n tien jaar garantie op een kunstmatig grastapijt. Daarna gaan de meeste kunstgaren­s uiteindeli­jk toch verkleuren onder invloed van de zon. Afhankelij­k van de kwaliteit is het gras na vijftien tot twintig jaar aan vervanging toe.

CORRECT PLAATSEN IS EEN MUST

Om verzakken, te voorkomen is het belangrijk dat je grastapijt dat het correct gaat geplaatst wordt. Een vlakke, stabiele en waterdoorl­atende fundering is een must, ook als je kunstgras aanlegt op je balkon of terras. Die bodem moet bovendien mooi vlak gewalst zijn, en afgedekt worden met een stabilisat­iedoek om te voorkomen dat er onkruid of wortels door de grasmat heen gaan groeien. Soms wordt er vervolgens nog een laag zand over het gras geborsteld, zodat de vezels beter overeind blijven staan. De nieuwste generatie kunstgras is echter zo geweven dat het vanzelf rechtop blijft staan.

HOEVEEL KOST HET?

Voor grasmatten van goede kwaliteit betaal je meestal rond de 20 euro per vierkante meter. Hoe langer het kunstgras en hoe hoger de dichtheid van het garen, hoe duurder het wordt. Ook de zachtheid van het kunstgaren heeft een invloed op de prijs. Voor duurdere soorten kan die daardoor oplopen tot zo’n 50 euro per vierkante meter.

 ??  ?? Nooit meer maaien, verticuter­en of water geven, meer tijd om te genieten.
Nooit meer maaien, verticuter­en of water geven, meer tijd om te genieten.
 ??  ?? Kunstgras is onderhouds­arm, maar niet onderhouds­vrij.
Kunstgras is onderhouds­arm, maar niet onderhouds­vrij.
 ??  ?? Om te voorkomen dat je grastapijt gaat verzakken, is het belangrijk dat het correct geplaatst wordt.
Om te voorkomen dat je grastapijt gaat verzakken, is het belangrijk dat het correct geplaatst wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium