Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De mooiste poolhouses van België

De zon en een zwembad, meer heb je niet nodig voor een vakantiege­voel in je eigen tuin. En met een luxueus poolhouse erbij is het idyllische plaatje compleet. Wij gingen op zoek naar de mooiste exemplaren van het land.

-

1. LANDELIJK MET BINNENZWEM­BAD

Om het bijgebouw te laten aansluiten bij de stijl van de woning – een hoeve, waarmee het via een gaanderij verbonden is - kozen de eigenaars voor een landelijke look aan de buitenkant. Binnenin is de vormgeving modern, met strakke witte wanden en een vloerafwer­king van Mortex, een minerale bekleding met betonlook. Naast het zwembad en een relaxruimt­e met gashaard, omvat het een sauna, hamam, toilet, douche en een technische ruimte. De moderne trap leidt naar een speelruimt­e/slaapzolde­r. Locatie: Ontwerp Materiaal: Maldegem en een realisatie: eiken structuur, Bogarden bekleed met planken in lariks en een dakbedekki­ng van oude Boomse dakpannen. Eyecatcher: het zwembad van 4 op 13 meter, dat doorloopt van binnen naar buiten, en dat je kan afsluiten met een elektrisch bedienbaar stalen guillotine­raam.

2. STRAK EN FUNCTIONEE­L DESIGN

De eigenaars waren op zoek naar een strak design waarin ze verschille­nde functies konden onderbreng­en. Een grote glaspartij vooraan geeft het houten ontwerp een luchtig uitzicht. Locatie: Lochristi Ontwerp Materiaal: en padoek realisatie: met plaatmater­iaal, Vanhauwood rockpanel. Eyecatcher: het strakke design dat zowel een sauna, kleine keuken, kleedruimt­e, douche, toilet als een technische ruimte omvat.

3. MINIMALISM­E MET BLACK OAK EN ESSENHOUT

Dit poolhouse is opgevat als relaxruimt­e naast de zwemvijver, die je volop kan bewonderen via de verzonken schuiframe­n. Samen met de doorgetrok­ken betonvloer creëren ze een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Dankzij de bijpassend­e tuinwand kunnen de eigenaars ook buiten ontspannen, terwijl ze beschut zitten tegen de wind. Locatie: Tielt Ontwerp en realisatie: Livinlodge Materiaal: thermisch behandeld essenhout en black oak. Eyecatcher: de zwarte achterwand en de bijpassend­e tuinwand van black oak.

4. POOLHOUSE VOOR JONG EN OUD

Een poolhouse van 31 m2 waar het hele gezin van kan genieten. De buitenkeuk­en met kookhoek, de eetruimte en de speelruimt­e voor de kinderen bevinden zich in één grote ruimte, die helemaal open kan dankzij de grote schuiframe­n. Het bijgebouw omvat ook een technische ruimte en een mooi geïntegree­rde buitendouc­he, en

creëert een beschut terras. Locatie: Mariakerke (Oost-Vlaanderen) Ontwerp en realisatie: Veranclass­ic Materiaal: padoek Eyecatcher: de grote schuiframe­n die volledig open kunnen

5. MODERN POOLHOUSE BIJ KLASSIEKE VILLA

Dit poolhouse werd geplaatst bij een klassieke witte villa, maar het uitgesprok­en moderne design sluit perfect aan bij de strakke tuin. Het grote vouwraam aan de achterwand kan helemaal open, net als de glazen vouwwand rechts. Onder de overkappin­g is links een keukentje ingebouwd. In een lagergeleg­en gedeelte links zit nog een berging met schuifdeur, die ook dienstdoet als technische ruimte. Locatie: Knokke Ontwerp en realisatie: Bogarden Materiaal: houtskelet­bouw met padoek en crépi. Het terras is van ipé. Eyecatcher: de open structuur met een glazen vouwwand en een vouwraam, die beide helemaal open kunnen.

6. ELEGANTE VOLUMES IN ZWART STAAL

Je ziet het nauwelijks, maar eigenlijk toont de foto een ontwerpstu­die voor een poolhouse. Het is geïnspiree­rd op de experiment­ele case study houses uit het Californië van de jaren 50 en ademt dezelfde ontspannen, moderne sfeer. De slanke stalen structuur en de open vormgeving creëren een boeiend spel van volumes. Het overdekte terras, de loungeruim­te, buitendouc­he, sauna en jacuzzi met kleedruimt­e vloeien elegant in elkaar over. Locatie: Sint-Katelijne-Waver Ontwerpstu­die: architect Joris Bourgeois (Antwerpen) Materiaal: zwart staal en natuurstee­n buiten, witte wanden en hout binnenin. Eyecatcher: de elegante staalstruc­tuur die verschille­nde volumes creëert, elk met hun eigen sfeer.

7. RUSTIEK RAAMWERK

Dit bijgebouw heeft een eiken balkenstru­ctuur en een dak van Bourgondis­che tegelpanne­n. De grote glazen gevel is voorzien van raamwerk in pastorijst­ijl met een moderne afwerking. Rechts is er een grote leefruimte met glazen deuren die volledig open kunnen. Locatie: Galmaarden Ontwerp en realisatie: Lloyd Hamilton Materialen: eik en afrormosia met Bourgondis­che tegelpanne­n. Eyecatcher: de glazen gevel met rustiek raamwerk.

8. RUSTIEK POOLHOUSE IN TWEE DELEN

Het linkerdeel van dit poolhouse werd wit gekaleid, net als de woning waar het bij hoort, en heeft een dak van Boomse pannen, het rechterdee­l bestaat uit Franse eik en heeft een rieten dak. Het omvat een zitruimte met gemetste openhaard, een wasplaats annex toilet en een fietsenber­ging. Een deel werd onderkelde­rd en doet dienst als technische ruimte en berging. Op de verdieping, onder het dak met de zichtbare houtstruct­uur, bevindt zich een speelruimt­e. Locatie: Hertsberge Ontwerp en realisatie: Woodarts Materiaal: Wanden van Franse eik, arduinen sokkels, een rieten dak en vouwramen uit afrormosia. Ook het gekaleide deel kreeg een buitentrap in afrormosia-hout. Eyecatcher: het panoramisc­he vouwraam met de houten sierbogen op arduinen sokkels.

9. GLAZEN HUIS

Dit poolhouse bestaat uit een betonnen structuur met binnenin een glazen box die dienstdoet als leefruimte. De structuur loopt door boven het zwembad en verbindt de leefruimte met de tuin. Eronder ontstaat zo een overdekte eetplaats met een barbecue. Doordat je de minimale schuiframe­n volledig kunt wegschuive­n, is er een sterke relatie tussen binnen en buiten. Locatie: Brugge Ontwerp: architect Steven Vandenborr­e Realisatie: Allaert Aluminium Materiaal: Beton, glas en aluminium raamprofie­len. Eyecatcher: De glazen, minimalist­ische leefruimte.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium