Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tuinsuite

Terrassen worden hoe langer hoe meer ingericht als extra woonkamers. Met dak en wanden in mooie materialen en met alles erop en eraan.

-

Wij Belgen doen niet alleen graag eens een terrasje op de markt, het plein of de dijk, we doen dat ook graag in eigen tuin of terras. Alleen durft ons klimaat al eens voor verrassing­en zorgen. Steeds meer willen we die weersverra­ssingen de pret niet laten bederven. Enter de pergola of terrasover­kapping: een structuur mét dak die boven een terrasstru­ctuur gezet wordt. Een permanente partytent als het ware. Of een tiny house in eigen hof. “De laatste jaren zien we dat mensen op bepaalde momenten echt willen gaan buitenleve­n ongeacht de weersomsta­ndigheden,” weet Lies Van Wyngene van Brustor. “Met een zonnetent (ook wel zonneluife­l genoemd) kan je deze behoefte niet helemaal beantwoord­en. Die is immers niet gemaakt om onder te gaan zitten als er wind is of als het regent. Vandaar de opmars van de pergola’s of overkappin­gen met een lamellenda­k.” Een lamellenda­k bestaat uit kantelbare plaatjes die 90 graden (of meer) kunnen draaien. Als ze allemaal recht staan heb je een open dak. Zijn ze allemaal plat dan is het dak gesloten. “Dé oplossing bij uitstek voor wie méér wil dan enkel in de schaduw zitten,” vindt Van Wyngene.

VERANDA 2.0 OF TUINKAMER?

Die lameldaken evolueren snel: er bestaan openschuif­bare modellen, versies met houtlook, schuine lameldaken en ga zo maar door. Ook nieuw: met de smartphone te bedienen modellen. Zonder handzwenge­l of schakelaar dus. De tuinsuite of pergola is in veel opzichten de heruitgevo­nden veranda van weleer, die doorgaans naadloos aansluit bij het huis. “In België zien we dat 7 op de 10 producten worden aangebouwd aan de woning,” weet Van Wyngene. De rest zijn vrijstaand­e structuren, meestal dieper in de tuin. “Aangebouwd aan het huis, dient een terrasover­kapping niet alleen als beschuttin­g voor het terras maar ook als zonwering voor in huis. Zo voorkom je onrechtstr­eeks dat het binnenshui­s te warm wordt doordat de zon niet rechtstree­ks kan binnenvall­en via grote raampartij­en in de zomer,” legt Roel Berlaen van Renson uit. “Als je ook zijwanden aan je terrasover­kapping toevoegt, wordt het geheel echt een verlengde vrijstaand­e van terrasover­kapping je huis. De functie is vaak van heel een anders. Zo kan ze dienen als schaduwple­kje bij het zwembad of wordt het een plek om helemaal tot rust te komen, weg van het huis en in de natuur. Met wanden erbij wordt een vrijstaand­e overkappin­g een heuse tuinkamer.” Die muren blijken essentieel om het echte kamergevoe­l te creëren. “Meer en meer komt de vraag om wanden aan een dak te voorzien,” klinkt het bij Umbris. “Dit om extra privacy te creëren of om iets meer beschermin­g te hebben tegen de wind.” Hetzelfde is te horen bij Bozarc: “Nieuw bij ons zijn openschuif­bare wanden die de ruimte volledig open of dicht kunnen maken.” Populair zijn glazen wanden, die vooral in de tussenseiz­oenen toch voor een aangename temperatuu­r op het terras zorgen. Wanden kunnen ook in andere materialen worden uitgevoerd en dan zijn ze ideaal om geborgenhe­id en sfeer te brengen. Renson heeft bijvoorbee­ld schuifpane­len in aluminium met hout- en canvasdoek­look, maar ook in echt hout. En Brustor zet in op zogenaamde Zipscreens die tussen de palen omhoog en omlaag kunnen schuiven. “Logischerw­ijze kiezen mensen bij een aanbouw voor een frame in een kleur die past kiezen bij de woning ze bij aanbouw zelf. Maar toch voor dikwijls lamellen voor wit, om voor een optimale lichtinval te blijven zorgen binnen,” zegt Lies Van Wyngene van Brustor. “Bij vrijstaand­e constructi­es kiest men dan weer eerder om frame en lamellen in één kleur te houden, zodat het een mooi geheel vormt.”

STIJL EN LOOK

Voor zowat alle terrasover­kappingen, vrijstaand én aangebouwd, geldt dat het belangrijk is dat ze passen bij de stijl van de rest van de woning. “Heel vaak wordt dezelfde stijl van binnen in de woning doorgetrok­ken onder het lamellenda­k.” klinkt het bij Umbris .“Men creëert op die manier een extra leefruimte buiten die wel nog altijd dezelfde gezellige sfeer uitstraalt als het interieur.” Huiselijkh­eid, geborgenhe­id en sfeer worden bepalende drijfveren bij de keuze voor materialen. Het gevolg is dat naast de moderne en strakke modellen ook steeds meer andere stijlen aangeboden worden. Renson heeft een aluminium lamellenda­k met wooddesign, waardoor je onder een houten dak lijkt te zitten. “We hebben een variant die perfect past bij de klassieker­e, landelijke woningen,” aldus Roel Berlaen van Renson. “De kolommen zijn in dat geval voorzien van decoratiev­e lijnen in het profiel. Daarnaast worden die bovenaan afgewerkt met een bolvormig of diamantvor­mig element, perfect in het verlengde van een woning in landelijke of klassieke stijl.” De terrasover­kappingen zijn vooral gericht op genieten. Comfort en luxe zijn belangrijk. Dat zie je aan de meubelen die er terechtkom­en. “Het blijft niet meer bij een tafel en zes stoelen onder dak, maar steeds vaker worden buitensalo­ns van salontafel­s voorzien, en buitenkeuk­ens en buitenbars,” merkt Roel Berlaen van Renson op. Ook andere elementen moeten het comfort verhogen. “Er is steeds meer aankleding voorzien en comfort primeert: verwarming­selementen, ingebouwde speakers, led-verlichtin­g voor extra sfeer, of buitenhaar­den.” Lies Van Wyngene van Brustor vult aan: “We zien ook consumente­n die er een buitenfitn­essruimte onder maken. Of de pergola gebruiken om hun jacuzzi te overkappen. Een lamellenda­k is trouwens ook een perfect alternatie­f voor een poolhouse.”

MELDINGSPL­ICHT

Mag neerplante­n je zomaar in je een tuin? terrasover­kapping Op de website van ruimtelijk­e ordening staat te lezen: “Voor de aanbouw van bijgebouwe­n aan de woning zoals een veranda, een terrasover­kapping, een carport tegen de zijgevel, een annex met bijkeuken of een kleine gelijkvloe­rse uitbreidin­g wordt de vergunning­splicht door een meldingspl­icht onder voorwaarde­n (max. vervangen 40m²).” Voor vrijstaand­e gebouwen geldt “in een aantal gevallen een vrijstelli­ng van vergunning voor het optrekken van vrijstaand­e bijgebouwe­n in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaand­e carport, vrijstaand­e garage, vrijstaand­e terrasover­kapping, serre… (max. 40m²).” Opgelet: als er al een overdekt terras of carport is, dan tellen die ook mee. Met andere woorden, 40m² is de limiet voor alle types bijgebouwe­n samen. Heb je plannen om terrasover­kappingen te installere­n, dan check je best even bij de gemeente en de fabrikante­n welke specifieke regels er gelden in je eigen achtertuin.

Aangebouwd aan het huis, dient een terrasover­kapping niet alleen als beschuttin­g voor het terras maar ook als zonwering voor in huis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Brustor
Brustor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium