Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomst ploeg Van Avermaet lijkt verzekerd

Team BMC krijgt mogelijk doorstart dankzij consultbed­rijf Deloitte en fietsenmer­k Giant

- (bvc, jpdv)

Volgens de Nederlands­e krant De

Telegraaf zal de wielerploe­g van BMC ook volgend jaar nog bestaan. De licentie van de WorldTourp­loeg van onder anderen Greg Van Avermaet zou worden overgenome­n door consultbed­rijf Deloitte en fietsenmer­k Giant. Bij Team BMC reageren ze voorlopig niet, maar ontkennen ze evenmin.

Goed nieuws voor de wielerspor­t. Team BMC zal in 2019 mogelijk toch een doorstart krijgen. De huidige Amerikaans­e WorldTourp­loeg biedt naast onze landgenote­n Greg Van Avermaet, Dylan Teuns, Jürgen Roelandts, Nathan Van Hooydonck en Loïc Vliegen ook nog negentien andere renners en zo’n dertigtal personeels­leden onderdak. Volgens de Nederlands­e krant

De Telegraaf zal de Britse consultanc­ymultinati­onal Deloitte volgend jaar de nieuwe hoofdspons­or worden. De Taiwanese fietsencon­structeur Giant wordt materiaals­ponsor en zou daarnaast met extra centen over de brug komen. Giant is momenteel nog de fietsspons­or van Team Sunweb, maar beide partijen hebben onlangs besloten dat hun wegen na dit seizoen scheiden.

Al van begin dit jaar was duidelijk dat BMC na dit seizoen geen hoofdspons­or zou zijn van de gelijknami­ge wielerploe­g. Sterke man Andy Rihs was ernstig ziek en overleed in april. Ploegmanag­er Jim Ochowicz moest dus op zoek naar nieuwe geldschiet­ers. Aanvankeli­jk had hij 1 mei vooropgest­eld als deadline, maar eind april had hij via een interne brief om uitstel gevraagd. Kopman Van Avermaet vertelde tijdens de Ronde van Yorkshire dat hij Ochowicz nog tijd gaf tot het begin van de Ronde van Zwitserlan­d op 9 juni. Andere renners en hun makelaars lieten de Amerikaan weten dat hun ultimatum 1 juni was.

Met Deloitte en Giant – wellicht gesteund door de huidige cosponsor Sophos – zou Ochowicz nu toch al vroeger zijn oplossing hebben gevonden. Bij Team BMC willen ze voorlopig nog niet reageren. Ochowicz is momenteel aanwezig in de Ronde van Californië. De woordvoerd­er van de ploeg laat weten dat “Team BMC nooit heeft gereageerd op geruchten en dat ook nu niet zal doen”. Maar het nieuws wordt ook niet ontkend. Dat het management van Team BMC al nieuwe bussen en camions zou hebben besteld voor in 2019 wijst erop dat het denkt ook volgend jaar actief te zijn.

Fietsencar­rousel

Mocht dit nieuws de komende weken worden bevestigd, dan is dit minder goed nieuws voor Team Dimension Data. Deloitte is momenteel cosponsor van de ploeg van Mark Cavendish en onze landgenote­n Julien Vermote en Serge Pauwels. Nadat eerder was bekend geraakt dat fietsenmer­k Cervelo volgend jaar Dimension Data zou verlaten voor Team Sunweb – waar het dus de plaats zou innemen van Giant – is dit al het tweede verlies van een cosponsor voor Team Dimension Data. De Zuid-Afrikaanse ploeg heeft nog een licentie tot eind 2019, maar zal dus op zoek moeten naar een nieuwe cosponsor en fietsencon­structeur. En dat terwijl het niet eens zeker is dat hoofdspons­or Dimension Data verlengt.

Alles bij elkaar zijn er veel puzzelstuk­jes die in elkaar kunnen vallen. Mark Cavendish is niet tevreden over de Cervélofie­ts. Hij bekritisee­rde “het drie jaar oude design” openlijk in de Dubai Tour. Bovendien is Deloitte specifiek de sponsor van de oude HTC-kern binnen Dimension Data. Deloitte betaalt Mark Cavendish, Bernie Eisel, Mark Renshaw, Rolf Aldag en een aantal soigneurs rond hen. Zou het kunnen dat zij straks mee verhuizen met Deloitte – naar het huidige BMC dus – en dat Cavendish zo een ploegmaat wordt van Greg Van Avermaet? BMC zit al jaren verlegen om een sprinter van topniveau.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium