Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boelaarbuu­rt herleeft: leegstaand café naast park weer open

Heroplevin­g van Boelaarbuu­rt zet zich door met nieuw leven voor café Cambrinus

- DOMINIQUE PIEDFORT

De heroplevin­g van de Boelaarbuu­rt blijft duren. Zo krijgt ook het gesloten volkscafé Cambrinus een nieuw leven. Aan de Gitschotel­lei 377 hoopt uitbater Eric Dams op de nationale feestdag van 21 juli een café te openen waarvan de klanten zelf de naam mogen kiezen.

De Boelaarbuu­rt zit al een tijdje in de lift. Was dat ook voor Eric Dams de reden om het café te openen? “De locatie tegenover het Boelaarpar­k speelt zeker mee. Dit is een buurt die heel hard aan het opkomen is. Maar het heeft ook te maken met het ontslag dat ik als vijftigplu­sser kreeg. Ik kon echt geen werk meer vinden en heb altijd in de horeca gewerkt. Waar? Onder meer in De Faam in de Grote Pieter Potstraat en in de Pacific op het Zuid. Dat waren ooit heel bekende zaken.”

“Ik stond nu open voor alles, toen ik dit café tegenkwam. De eigenaar van het pand stelde geen speciale voorwaarde­n voor de overname. Ik kon er zo in. Dat vond ik heel interessan­t. Daarom besloot ik van de nood een deugd te maken.”

Het interieur uit de tijd van toen is wat bewaard gebleven. Verder houdt de vergelijki­ng met Cambrinus op. Het doet wat denken aan volkscafé Wilson, dat aan de andere kant van het park veranderde in Bar Brul. Café Josee is een andere hotspot op de Gitschotel­lei. Al lijkt er hier een ander opzet.

Te volks voor verse icetea

“Ik vind dat er in deze buurt weinig pure cafés zijn waar iedereen kan binnenlope­n. Ik hou van cafés die lokaal gebonden zijn, waar iedereen ook iedereen kent. Sociale cohesie is misschien een zwaar begrip, maar toch. Ik heb vernomen dat voor sommige buurtbewon­ers de drempel van Bar Brul of Café Josee wat te hoog ligt. Die voelen zich daar blijkbaar niet op hun gemak. Ikzelf vind dat vreemd. Misschien zijn ze te volks voor icetea die uit een vatje komt dat op de toog staat? Ik denk dat voor die mensen gewoon doen al zot genoeg is. Hier moet iedereen zich welkom voelen. En natuurlijk ook de mensen die wel graag naar Bar Brul of Café Josee gaan.”

Dams hoopt met de nationale feestdag op 21 juli de deuren te kunnen openen. Wat het café dan wel bijzonder maakt, is dat er nog geen naam zal zijn. “Er zijn al zoveel cafés die de naam Cambrinus hebben. Nee, ik wil de klanten zelf een naam laten kiezen. Door een briefje in een bus op de toog te steken. Ik zal zelf al een paar suggesties uithangen. In weet dat het Zeezicht op de Dageraadpl­aats zo aan die naam is gekomen. Omdat de toenmalige cafébaas droomde van een huisje aan zee. Ik hoop dat dit café zo ook een nieuwe naam kan krijgen.”

Dat er op 21 juli volk over de vloer zal komen in het nieuwe café, lijkt alvast zeker. “Er zijn hier al mensen gepasseerd die niet één keer hebben gevraagd naar de opening: ze hebben het al zeker vijf keer gevraagd. Bij zo’n opening komt heel wat kijken. We zijn hier al maandenlan­g bezig, maar ik kan het niet blijven uitstellen. En op de nationale feestdag is het altijd mooi weer.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ??
FOTO ROBBIE DEPUYDT
 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Eric Dams achter de toog van het vroegere Cambrinus. Hij opent er binnenkort een voorlopig nog naamloze nieuwe bar.
FOTO ROBBIE DEPUYDT Eric Dams achter de toog van het vroegere Cambrinus. Hij opent er binnenkort een voorlopig nog naamloze nieuwe bar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium