Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouw vecht voor haar leven na explosie in Felix Pakhuis

Culinair evenement Brilliant Foodies meteen stilgelegd na ontploffin­g

- JORIS VAN DER AA

Een 50-jarige vrouw uit Brecht is zondagmidd­ag zwaar verbrand geraakt op het culinaire festival Brilliant Foodies in het Felix Pakhuis in Antwerpen. Zij vecht in het ziekenhuis voor haar leven. Tijdens het evenement ontstond een steekvlam en er volgde een ontploffin­g toen medewerker­s van restaurant Beni Falafel de brandstof in de branders van hun bain-marietoest­ellen wilden aanvullen. De branders waren leeg, maar bleken nog veel te heet, waardoor er een explosie ontstond. Behalve de vrouw uit Brecht vielen er nog twee lichtgewon­den. Het Antwerp World Diamond Center (AWDC), dat Brilliant Foodies organiseer­de, legde het evenement onmiddelli­jk stil uit respect voor de slachtoffe­rs.

Een ernstige ontploffin­g in het eetstandje van Beni Falafel heeft een vroegtijdi­g einde gemaakt aan Brilliant Foodies, het culinaire festival van de Antwerpse diamantsec­tor in het Felix Pakhuis. Bij het incident raakten drie mensen gewond. Een van hen vecht nog voor haar leven.

Het incident gebeurde zondagmidd­ag rond 14 uur, op het moment dat Brilliant Foodies al heel wat gasten naar het Felix Pakhuis had gelokt. Toen medewerker­s van Beni Falal, het vermaarde falafelres­taurant in de Lange Leemstraat, brandstof wilden aanvullen in de branders die het eten moeten warm houden, ging er iets mis. “We stonden vlakbij de stand van Beni Falafel”, getuigt een aanwezige. “Plots was er een ontploffin­g, een steekvlam en een vuurzee. Er klonk gegil en we zagen dat een vrouw in brand stond. De aanwezigen werden onmiddelli­jk naar buiten geduwd.”

Festival stopgezet

Politie en brandweer kwamen massaal ter plaatse. Het AWDC, het overkoepel­ende orgaan van de Antwerpse diamantsec­tor dat Brilliant Foodies organiseer­t, legde het evenement onmiddelli­jk stil. “Er is een incident gebeurd bij een van de stands”, bevestigt politiewoo­rd- voerder Wouter Bruyns. “Daarbij is brandstof tot ontploffin­g gekomen. Twee personen zijn licht tot matig gewond geraakt. Een persoon, een dame van 50 jaar oud, is zwaargewon­d overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Ze verkeert nog steeds in levensgeva­ar.”

Het labo van de politie kwam na het incident meteen ter plaatse om het voorval te onderzoeke­n. Het AWDC besliste om het evenement af te gelasten. “Voor ons was meteen duidelijk dat we het festival niet verder konden laten doorgaan”, zegt woordvoers­ter Margaux Donckier. “Hier festivitei­ten organisere­n terwijl er iemand in het ziekenhuis voor haar leven vecht, dat gaat gewoon niet.”

Harris Malkoc, de eigenaar en zaakvoerde­r van Beni Falafel, reageert aangeslage­n op het ongeval. “Ik ben enorm aangedaan en denk constant aan de gewonden. Ik voel me heel slecht.”

Harris Malkoc

Eigenaar Beni Falafel

‘‘Ik denk constant aan de gewonden. Ik voel me heel slecht.’’

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Het evenementw­erd druk bijgewoond.
FOTO ROBIN FASSEUR Het evenementw­erd druk bijgewoond.
 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Bij dit eetstandje gebeurde de ontploffin­g.
FOTO ROBIN FASSEUR Bij dit eetstandje gebeurde de ontploffin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium