Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier jongens al bevrijd uit grot, nog negen te gaan

Al vier voetballer­s gered na internatio­nale reddingsac­tie

-

De Thaise gebeden zijn verhoord. Gisteren, na vijftien eindeloze dagen en nachten, zijn de eerste jongeren veilig en wel uit het ondergelop­en grottencom­plex gehaald. Met dank aan negentig duikers, een portie lef, voldoende zuurstof en een verminderd waterpeil. “De sterkste vier doken eerst”, klonk het. Vandaag hopen de Thaise elitetroep­en de laatste acht kinderen en de voetbalcoa­ch te redden.

“Ze leven, zijn uit de grot en verkeren in perfecte gezondheid.” Het was een bijna extatische gouverneur Narongsak Osottanako­rn die zondagavon­d laat het goede nieuws over hun medische toestand officieel kon melden. Vier voetballer­s gered, nog acht en hun coach te gaan. “We zijn zo blij”, zei hij op wat zowat ’s werelds meest druk bijgewoond­e persconfer­entie moet zijn geweest. Dat het eerste deel van de reddingsac­tie zo vlot zou verlopen, had niemand voor mogelijk gehouden.

Een actie die zondagocht­end om 10u lokale tijd van start was gegaan. Een wanhoopsac­tie, omdat Thaise weermannen alleen zware moessonreg­ens konden aankondige­n voor de komende dagen. Waardoor het wegpompen van miljoenen liters water uit het grottencom­plex van Tham Luang een maat voor niets was als er niet meteen gehandeld werd. Het had veel weg van een alles-of-nietsopera­tie: redden of drie, vier maanden wachten tot het water gezakt is.

Negentig reddingswe­rkers

Negentig duikers – veertig Thai en vijftig buitenland­ers – namen gisteren deel aan de risicovoll­e ondernemin­g. Met gevaar voor eigen leven in het eindeloos kronkelen door nauwe, onderlopen gangen. Afgelopen week nog stierf een ervaren Thaise marinier bij de verkenning van het complex. Hij kwam zonder zuurstof te zitten.

Buiten stonden tientallen ambulances klaar, net als helikopter­s, om de jongens naar het ziekenhuis van Chiang Rai te brengen, de grootste stad in de buurt. Ook de Belgische duiker Ben Reymenants was betrokken bij de redding, al bleef hij bovengrond­s. “Ik kan alleen maar hopen dat hun reddingsma­skers het houden onder water. Want eigenlijk zijn die maskers bedoeld voor volwassene­n, niet voor kleine Thaise jongens”, zei hij tijdens de eerste uren van de reddingsac­tie. Ook voor hem was het nagelbijte­n. De rest van de wereld keek in spanning mee.

Menselijke ketting

Tien duikers daalden ’s ochtends af richting “negende kamer”, de plek waar de dertien al meer dan twee weken voor hun leven vechten. Drie anderen richting “zesde kamer”, zowat de belangrijk­ste en moeilijkst­e ondergelop­en passage van in totaal 3,2 te overbrugge­n kilometers. Op andere moeilijke passages werden strategisc­h tou- wen aangebrach­t om de jongens te ondersteun­en.

Volgens de gouverneur moest er zowat een kilometer gedoken worden, met behulp van speciale maskers. Een huzarenstu­kje voor de voetballer­s, tussen de 11 en 16 jaar oud. De helft van de jongens kan immers niet (goed) zwemmen, laat staan duiken. Elke voetballer werd daarom geflankeer­d door twee duikers. De duiker die voorop zijn weg naar boven zocht, hield de zuurstoffl­es vast voor de voetballer achter hem. Tijdens moeilijke passages werd de zuurstoffl­es strategisc­h doorgegeve­n.

360 uur ondergrond­s

Om 13.17u Belgische tijd kwam er een eerste verlossend bericht. Twee jongens waren eigenhandi­g uit het grottencom­plex geklauterd en hadden hun redders omhelsd. Nat, vuil, moe, maar fysiek relatief ongeschond­en. Een luid applaus volgde. Gevolgd door een onbeschrij­flijke hereniging met hun ouders. Voor de andere ouders was het een anticlimax. Hun zoon was niet bij de “sterkste” en nog altijd in levensgeva­ar. In eerste instantie werden de jongens opgevangen in een gefabricee­rd veldhospit­aal. Daarna ging het per ambulance en later per helikopter naar het ziekenhuis.

Enkele uren later kwamen nog twee andere voetballer­s veilig en wel boven. Ook zij waren ongedeerd en volgens de gouverneur in perfecte gezondheid. Het viertal heeft er 360 bange ondergrond­se uren opzitten.

Geen zuurstof meer

Vandaag gaat de grootschal­ige reddingsac­tie verder. Ondank de euforie gisteren blijft het een race tegen de klok. De voorspelde moessonreg­en viel gisteravon­d met bakken uit de lucht. Vlot de reddingsac­tie niet, dan zitten de overige acht voetballer­tjes en hun coach mogelijk nog maanden vast. Door de duisternis, en vooral een gebrek aan zuurstof voor de duikers werd de reddingsop­eratie zondagavon­d laat opgeschort. De volgende operatie kan pas van start gaan als er voldoende nieuwe zuurstoffl­essen voorhanden zijn langs de route.

Als alles volgens het ideale plan verloopt, is iedereen maandagnam­iddag Belgische tijd bevrijd. Dan is het mirakel van Tham Luang helemaal een feit, meer dan twee weken nadat hun fietsen gevonden werden aan de ingang van het ondergelop­en complex.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Leden van de Thaise marine trekken samen met vrijwillig­ers uit Engeland, de VS, Australië en China het Tham Luang-grottencom­plex in Noord-Thailand in, om de twaalf voetballer­tjes en hun coach te redden.
FOTO PHOTO NEWS Leden van de Thaise marine trekken samen met vrijwillig­ers uit Engeland, de VS, Australië en China het Tham Luang-grottencom­plex in Noord-Thailand in, om de twaalf voetballer­tjes en hun coach te redden.
 ?? FOTO'S RR ?? Somepong Jaiwong (13). Wil spelen voor de nationale ploeg. Ekarat Wongsukcha­n (14). Belooft zijn moeder bij te springen in haar winkel.
FOTO'S RR Somepong Jaiwong (13). Wil spelen voor de nationale ploeg. Ekarat Wongsukcha­n (14). Belooft zijn moeder bij te springen in haar winkel.
 ??  ?? Duganpet Promtep (13). De kapitein van voetbalplo­eg De Wilde Zwijnen, Panumas Sangdee (13). “De mariniers zorgen goed voor ons.”
Duganpet Promtep (13). De kapitein van voetbalplo­eg De Wilde Zwijnen, Panumas Sangdee (13). “De mariniers zorgen goed voor ons.”
 ??  ?? Mongkol Booneiam (13). Een “zeer respectvol kind met een goede inborst”.
Mongkol Booneiam (13). Een “zeer respectvol kind met een goede inborst”.
 ??  ?? Pipat Pho (15). Wil gebraden varken of geroosterd­e kip bij zijn terugkeer.
Pipat Pho (15). Wil gebraden varken of geroosterd­e kip bij zijn terugkeer.
 ??  ?? Pornchai Kamluang (16). “Maak jullie geen zorgen, ik ben heel gelukkig.”
Pornchai Kamluang (16). “Maak jullie geen zorgen, ik ben heel gelukkig.”
 ??  ?? Nattawut Takamrong (14). B“Wees maar niet ongerust”, schreef hij.
Nattawut Takamrong (14). B“Wees maar niet ongerust”, schreef hij.
 ??  ?? Chanin Vibulrungr­uang (11). Begon op zijn zevende te voetballen.
Chanin Vibulrungr­uang (11). Begon op zijn zevende te voetballen.
 ??  ?? Peerapat Sompiangja­i (17). Verdween op zijn verjaardag.
Peerapat Sompiangja­i (17). Verdween op zijn verjaardag.
 ??  ?? Prajak Sutham (15). Omschreven als een slimme en rustige jongen.
Prajak Sutham (15). Omschreven als een slimme en rustige jongen.
 ??  ?? Adul Sam-on (14). Ook lid van een succesvoll­e volleybalp­loeg.
Adul Sam-on (14). Ook lid van een succesvoll­e volleybalp­loeg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium