Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We zijn Belg en pas daarna Vlaming

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

De Belgische vlag is nu al enkele weken de koning van het straatbeel­d. Daarmee bewijst voetbal zijn unieke kracht om mensen te verenigen in een feeststemm­ing. Zal deze opstoot van een eenheidsge­voel blijven als het wereldkamp­ioenschap voorbij is? Het antwoord luidt wellicht neen, maar het kan in mindere mate wel weer de kop opsteken bij andere gelegenhed­en. Want de Vlaming voelt zich wel degelijk verbonden met Waalse en Brusselse successen.

Loïc Nottet en Blanche, die respectiev­elijk in 2015 en in 2017 België hebben vertegenwo­ordigd op het Eurovisies­ongfestiva­l, kregen ook in Vlaanderen veel aandacht. De Waal Eden Hazard is een van de grootste voetbalste­rren in Vlaanderen. Tennislege­nde Justine Henin is in Vlaanderen even bekend als in Wallonië. En uit een peiling van VRT Nieuws en De Standaard bleek dit voorjaar dat premier Charles Michel de populairst­e politicus in Vlaanderen is. Hij verslaat daarmee Theo Francken en Hilde Crevits.

Uit sociologis­ch onderzoek blijkt ook dat de meeste Vlamingen zeggen dat ze Belg zijn, als iemand in het buitenland naar hun nationalit­eit informeert. Er is dus wel degelijk een permanent Belgiëgevo­el bij Vlamingen en het succes van de Rode Duivels is daar maar een van de vele uitingen van. De gemiddelde Vlaming houdt veel meer van België dan de partij van Bart De Wever graag zou hebben. In de peilingen voor de federale verkiezing­en van volgend jaar haalt N-VA bijna 30% van de stemmen. Maar dat komt niet door de communauta­ire agenda van de partij. N-VA is in de eerste plaats uitgegroei­d tot een rechtse partij die de migratie wil beperken, het veiligheid­sgevoel wil vergroten en de werkende mensen wil belonen. Daar wint ze stemmen mee. Met een vurig debat over nog meer bevoegdhed­en voor Vlaanderen spreekt ze veel minder mensen aan. De partij laat de communauta­ire agenda dus niet alleen in de koelkast omdat ze er geen tweederdem­eerderheid voor vindt in het parlement. Ze doet dat vooral omdat de gemiddelde Vlaming er niet van wakker ligt.

Dat betekent niet dat er geen communauta­ire verschille­n zijn. Uit een recente studie van KU Leuven blijkt dat Vlaanderen jaarlijks nog steeds bijna 7 miljard euro per jaar naar Franstalig België overschrij­ft. En het valt ook niet te ontkennen dat Vlaanderen politiek vooral rechts stemt, terwijl Wallonië links is georiëntee­rd.

Maar wat ons verenigt, blijkt in het dagelijkse buikgevoel van de gemiddelde Belg nog steeds veel sterker dan wat ons verdeelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium