Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet fijn voor Vlaams-nationalis­ten maar toch geen electoraal probleem”

Volgens politicolo­og Dave Sinardet is Belgiëgevo­el niet nieuw

-

Volgens professor politicolo­gie Dave Sinardet zal de Belgische euforie van dit ogenblik geen effect hebben bij de komende verkiezing­en. “Maar voor de echte Vlaamsnati­onalisten zijn de tricolore emoties natuurlijk niet zo leuk.”

Dave Sinardet deed in het verleden vaak onderzoek naar nationalis­me en de identifica­tie met België en Vlaanderen. De opstoot van Belgische gevoelens die de spectacula­ire overwinnin­gen van de Rode Duivels genereren, verbazen hem niet echt. “Het gaat niet om een nieuw sociologis­ch fenomeen, maar om een uiting van een algemeen Belgiëgevo­el dat al lang bestaat”, analyseert de VUBhoogler­aar. “Als we Vlamingen polsten of ze zich Belg of Vlaming voelden, dan gaf 50% tot 60% aan dat ze zich in de eerste plaats Belg beschouwde­n. Ons recentste onderzoek gaf zelfs aan dat 20% tot 25% zich uitsluiten­d Belg voelt en nog geen 10% liet weten Vlaming te zijn en niets met België te hebben.”

“Die cijfers staan los van de wereldbeke­r. De massa tricolore vlaggen die nu in het straatbeel­d verschijne­n, verbazen me in die zin niet. De meeste Vlamingen hebben geen probleem zich met België te identifice­ren, zeker in hoogdagen van overwinnin­g.”

Taboe verdwijnt

Wel stelt Dave Sinardet vast dat een pro-Belgische houding de laatste jaren terrein wint in de politiek. “Het taboe op het Belgiëgevo­el neemt af. Meer Vlamingen durven zich openlijk met België te identifice­ren. Politici van Groen, Open Vld en zelfs CD&V spreken zich uit om bepaalde materies die stroef lopen te herfederal­iseren. Dat zou een paar jaar geleden veel gevoeliger hebben gelegen.”

Of de Belgiëroes rond de Rode Duivels politieke consequent­ies kan hebben bij de volgende verkiezing­en, verwacht Sinardet niet. “Het is voor Vlaams-nationalis­ten geen leuke gedachte dat er rond 11 juli meer tricolore vlaggen buiten hangen dan Vlaamse Leeuwen, maar het hoeft geen electoraal probleem te worden. Alleen als N-VA zich negatief zou afzetten tegen België en de sympathie voor de Rode Duivels, kan dat contraprod­uctief werken. Maar ze zijn al langer slim genoeg om hun anti-Belgische gevoelens publiek niet te veel te uiten, want ze zouden er ook hun eigen kiezers mee tegen de borst stuiten. ”

Geen provocatie

De foto van de Vlaamse Leeuw aan de gevel van het huis van Bart De Wever ziet Sinardet niet als een provocatie. “Het is een snapshot dat in de media belandde. Ik denk niet dat de burgemeest­er er zo veel publicitei­t aan had willen geven want hij beseft dat hij daarmee ingaat tegen wat bij de overgrote meerderhei­d van de Vlamingen leeft.”

Dave Sinardet

Politicolo­og

“Het taboe op het Belgiëgevo­el neemt af. Meer Vlamingen durven zich openlijk met België te identifice­ren.”

 ?? FOTO POL DE WILDE FOTO DIRK KERSTENS, MARC HERREMANS, RR, JAA ?? Aan vele gevels wappert de Belgische driekleur, maar niet aan het huis van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
FOTO POL DE WILDE FOTO DIRK KERSTENS, MARC HERREMANS, RR, JAA Aan vele gevels wappert de Belgische driekleur, maar niet aan het huis van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium