Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plots toch niet te druk of te duur voor premier

Charles Michel reist af naar match tegen Frankrijk na kritiek op ‘fanreis’ Reynders

- (hca)

Tot vorige week vond premier Michel het geen goed idee om naar Rusland te trekken. Want nogal duur en een drukke agenda. Maar de overwinnin­g tegen Brazilië heeft de premier op andere gedachten gebracht. Hij tekent present in Sint-Petersburg.

Eind vorige week verklaarde premier Charles Michel (MR) nog gedecideer­d dat hij niet naar het WK zou trekken om de Rode Duivels aan te moedigen. Want woensdag start de superbelan­grijke NAVO-top waarop de premier zich als een goede gastheer wil presentere­n. Er zitten bovendien moeilijke begrotings­bespreking­en aan te komen. En Michel neemt vooral ook de kritiek ter harte die de regering-Di Rupo kreeg toen ze vier jaar geleden voor bijna 500.000 euro aan reisjes boekte naar het WK in Brazilië.

Dat laatste argument van Michel was meteen ook een vingerwijz­ing naar zijn vicepremie­r Didier Reynders (MR), die zich van die kritiek niets aantrekt. Reynders woonde dit WK al drie matchen bij, al combineerd­e hij die telkens met een bilateraal bezoek in de buurt. Onmiddelli­jk na de overwinnin­g tegen Brazilië kondigde de minister van Buitenland­se Zaken aan dat hij ook present tekent voor de halve finale tegen Frankrijk.

Daarover moest de premier dan toch even nadenken. Nu de hele wereld met grote ogen naar de Rode Duivels kijkt, zijn vicepremie­r in Rusland met alle persaandac­ht gaat lopen en de Franse president Emmanuel Macron ook al heeft toegezegd, veranderde Michel gisteren alsnog het geweer van schouder. Als de Belgen en de Fransen het niet tot verlenging­en laten komen, kan de premier in principe al om 2u woensdagoc­htend terug zijn.

Dat hij daar in Sint-Petersburg opnieuw geruime tijd in het gezelschap van Macron zal vertoeven, noemt Michel geen probleem. Coalitiepa­rtner N-VA raakte de afgelopen weken in toenemende mate nerveus door de Frans-Belgische entente, vooral wegens het Rafale-gevechtsvl­iegtuig dat de Fransen als opvolger van de F-16 aan ons land willen verkopen.

Diplomatie­ke bezwaren tegen een aanwezighe­id in Rusland heeft onze regering nooit geuit.

 ?? FOTO BELGA ?? Supporter Charles Michel.
FOTO BELGA Supporter Charles Michel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium