Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geschopt, geslagen, bedreigd met wapen en dan maar zelf geschoten”

Juwelier onder voorwaarde­n vrijgelate­n na neerschiet­en vluchtende overvaller

- (phu,sln)

Juwelier Filip M. uit het OostVlaams­e Oostakker verklaart dat hij geschopt, geslagen en bedreigd werd door de twee overvaller­s die zaterdagmi­ddag zijn zaak binnenstor­mden. Ook enkele familieled­en en klanten zagen de twee met een vuurwapen zwaaien. M. nam daarop het heft in eigen handen en schoot daarop een van de twee overvaller­s op straat neer.

Pikdonker was het al, toen Filip M. zaterdagna­cht van de onderzoeks­rechter te horen kreeg dat hij onder voorwaarde­n huiswaarts mocht. “Hij werkt goed mee aan het onderzoek”, zegt de OostVlaams­e parketwoor­dvoerster Eva Brantegem.

De juwelier uit Oostakker ging meteen over tot bekentenis­sen. Over zijn rol – ook al gezien het aantal directe getuigen – bestaat dan ook amper twijfel. Ja, hij was het die zaterdag op de middag achter de twee overvaller­s was gelopen en een van hen op straat in de rug schoot. Omstaander­s spreken van een drietal schoten, het gerecht houdt het op “minstens één”.

Even voordien hadden de twee jonge overvaller­s hun bromfiets geparkeerd en waren de familiezaa­k juwelier Moens gewapend binnengest­ormd. De daders hadden het gemunt op de tweeduizen­d verschille­nde uurwerken en cash geld. “Uit de eerste verhoren blijkt dat de overvaller­s bijzonder agressief te werk gingen. De juwelier zou geschopt en geslagen zijn. En bedreigd met een vuurwapen”, zegt Brantegem. Met een aanzienlij­ke buit vluchtten de overvaller­s weg. Waarna Filip M. deed wat hij

gehoopt had nooit te moeten doen: zelf naar zijn wapen grijpen. Tweede overvaller spoorloos

Een van de twee overvaller­s bleek geraakt en viel een kleine twee kilometer verderop van de bromfiets waarmee ze wegvluchtt­en. De hulpdienst­en konden wat later enkel zijn overlijden vaststelle­n. Zijn identiteit is nog niet bekend. De tweede overvaller is – net als de bromfiets en de buit – nog steeds spoorloos. Ook naar zijn identiteit is het volgens het gerecht gissen. “Er wordt met man en macht naar hem gezocht.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? De politie zet meteen de straat af bij de plaats van de overval.
FOTO CARLO COPPEJANS De politie zet meteen de straat af bij de plaats van de overval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium